„Licemeran poziv“: Srbija hoće da vrati medicinske radnike

0
1365
Foto: pixabay.com

Vlada Srbije pozvala je medicinare iz inostranstva da se vrate i volontiraju tokom krize. Taj poziv će, po svemu sudeći, biti jalov. Lekari i medicinske sestre imaju ugovore, a većina je ogorčena na stanje u Srbiji.

„Kao lekarka bih se odazvala pozivu bilo koje zemlje, ukoliko bih bila u mogućnosti. Naravno da postoji i potreba da se nađete porodici i prijateljima u nevolji. Ali, s obzirom na to od koga poziv dolazi, smatram ga u najmanju ruku licemernim“, kaže nam Beograđanka Jelena Topalović koja u Berlinu radi kao lekarka opšte prakse.

Tako ona reaguje na poziv Vlade Srbije medicinarima da se vrate u domovinu.

„Usled rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vreme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, lekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu“, navodi se u saopštenju Vlade povodom projekta „Tačka povratka“.

U tom projektu sarađuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo spoljnih poslova i  diplomatsko-konzularna predstavništva iz celog sveta.

To bi mogao da bude srpski odgovor na pandemiju koja je test izdržljivosti za zdravstvene sisteme širom sveta. Italija je recimo mobilisala studente medicine i lekare u penziji, u Nemačkoj se studenti obučavaju za rad sa respiratorima čiji broj bi ubrzo trebalo da se udvostruči. A Srbija zove medicinske radnike iz dijaspore, koji godinama masovno napuštaju zemlju.

Nepoznato da li ima povratnika

Jelena Topalović je u Nemačkoj već šest godina, a Srbiju je, kaže, napustila uprkos stalnom poslu – iz nezadovoljstva: „Država me jeste odškolovala i to ne zaboravljam, ali nije ništa uradila da zadrži mene i mnogo mojih kolega. Za mnoge sjajne lekare iz moje generacije u tom sistemu nije bilo mesta. Ljutnja zbog toga i posle ovoliko godina u meni ne jenjava.“

Da Vas podsetimo:  Antiporodična moć onih bez porodice

„Nisam u mogućnosti da razmatram povratak, jer sam ovde u radnom odnosu, verovatno kao i svi medicinski radnici u inostranstvu. Stoga mi ni ideja takvog poziva nije logična“, dodaje Jelena za DW.

Ambasada Srbije u Berlinu nije bila u mogućnosti da nas poveže sa bilo kim iz Nemačke ko se odlučio na povratak u Srbiju.

U pisanoj izjavi za DW, iz programa „Tačka povratka“ objašnjavaju da trenutno rade na prikupljanju informacija i izradi baze podataka o zdravstvenim radnicima iz dijaspore koji žele da, na volonterskoj bazi, pomognu u borbi sa epidemijom. Apelu se do sada navodno odazvalo 280 medicinskih radnika. Međutim, taj broj obuhvata ne samo dijasporu, već i dobrovoljce iz Srbije:

„Ideja projekta je bila da, ukoliko dođe do preokupiranosti lokalnih kapaciteta zdravstvenog sistema i volontera na teritoriji Srbije, imamo kontakte naših zdravstvenih radnika u dijaspori“, piše u odgovoru.

Medicinari u Srbiji pogođeni siromaštvom

Medicinska sestra Branislava Čobanović iz Šida živi u gradiću Lerah na tromeđi Nemačke, Francuske i Švajcarske. U lokalnoj bolnici radi na odeljenju hirurgije koje je prošlog vikenda pretvoreno u odeljenje za izolaciju zaraženih novim virusom.

Iako je bila zaposlena u Hitnoj pomoći, Srbiju je napustila jer ona i suprug nisu mogli da priušte studije najstarijem od troje dece: „Mala plata, platiš stan i račune. Muž mi radi na građevini, kad dođe zima pitanje je da li će raditi ili neće. Troje dece, sin koji je završavao gimnaziju i treba da ide na studije. Da sam ostala u Srbiji, ne bih mogla da školujem sina“, kaže Branislava.

Kaže da su u Srbiji uslovi rada bili loši, i da je najviše pogodilo smanjenje plate. Na pitanje da li bi se vratila, daje nedvosmislen odgovor: „Ne bih. Jako sam ogorčena, jer ja od te države nisam dobila ništa. Jedino što sam dobila je smanjenje plate od deset odsto. Da su sada za medicinske sestre u Srbiji plate pet hiljada evra – ne bih se vratila.“

Da Vas podsetimo:  Radikalski čopor

Vezani ugovorima

Broj medicinskih radnika koji napuštaju Srbiju godinama vrtoglavo raste. Ministar Ivica Dačić, čije je Ministarstvo spoljnih poslova deo projekta „Tačka povratka“, optužuje EU: „Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose“, izjavio je ministar.

Međutim, zdravstveni radnici iz Srbije u Nemačkoj obično imaju sigurno radno mesto i vezani su ugovorima. „U Srbiji ima lekara koji nemaju posao. Treba prvo te ljude angažovati i platiti. Želju da pomognem Srbiji imam, problem je u tome što svi ljudi iz naše zemlje koji rade u Nemačkoj, rade legalno. Imaju ugovor i ne mogu ga jednostrano i na brzinu raskinuti i otići u Srbiju bez konsekvenci“, kaže za DW Predrag Krstić koji je na specijalizaciji interne medicine i kardiologije u Albštatu.

Državni vrh Srbije s jedne strane optužuje gastarbajtere za širenje korona-virusa u zemlji, ali neke od njih poziva da pomognu u nevolji. Po svemu sudeći, taj poziv neće uroditi plodom.

Natalija Miletić
Izvor: DW

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime