Nenad Stojanović, mladi Nišlija koji je do sada obišao 90 zemalja i više od 2000 gradova

0
83

Nenad Stojanović je rođen u Nišu, u Srbiji, ali svojim domom smatra planetu i ceo svet. Vođen avanturističkim duhom pre 14 godina je započeo svoje najvažnije putovanje u životu sa željom da obiđe svet. Posebno ga privlače zemlje o kojima se malo govori i zna. Na svojim putovanjima koristi sva prevozna sredstva a ne retko se to svodi na pešačenje. U nekim je zemljama boravio kraće u nekima duže. Družio se sa stanovnicima, delio sa njima dobro i zlo, učio o njihovim običajima, slušao zanimljive priče. Razmena kulture, prihvatanje različitosti i boravak daleko od doma donele su mu nova iskustva i puno novih znanja.Za 14 godina obišao je 90 države i preko 2000 gradova. Već neko vreme je “stanovnik” zemalja na afričkom kontinentu ostvarivši svoj davnašnji san da obiđe zemlje Afrike. Pre samo dan ili dva preselio se iz Ugande, nakon što je posetio Keniju, u Ruandu.

Nenad Stojanović voli da putuje i to mu pričinjava zadovoljstvo. Gde god da se nađe pronađe sebi prijatelje, ljude koji su stanovnici zemlje u kojoj se nalazi, ali i one koji su slični njemu i svoj život su posvetili upoznavanju dalekih zemalja. Neki od njih su iz Kanade, neki iz Amerike ili Čilea. Zajednička im je strast prema putovanjima.

“To je jedina mogućnost da upoznamo različite delove sveta, druge narode, njihove kulture i običaje. Putovanja nam pomažu i da više cenimo ono što imamo u svojoj zemlji”, kaže ovaj mladi Nišlija koji svetom putuje autostopom, kolima, brodom, avionom. Koristi sve mogućnosti kako bi stigao do najudaljenijih destinacija. Putuje polako jer se tako najbolje upoznaje sa ljudima u zemlji u kojoj se nalazi. U nekima je ostajo po nekoliko dana, u nekim i po godinu.

Da Vas podsetimo:  Četvrina mladih u Srbiji u riziku od siromaštva

“Moja 90 zemlja je slučajno Ruanda. Uspeli smo da pređemo kopnenu granicu sa Ugandom, koja je zvanično zatvorena već dve godine, zbog nekih malih nesuglasica dvojice tvrdoglavih predsednika. Nisam očekivao da ću biti ovde, stoga nisam pravio nikakve planove. Ako imate neki predlog šta da vidite osim Kigalija, javite mi”, poručuje na svom fejsbuk profilu prijateljima Nenad.

Tokom boravka u Ugandi, kaže Nenad posatio je jedan od najstarijih hotela u zemlji.

“Svratio sam na kafu u najstarijem hotelu Ugande gde su nekada odsedali

Hamfri Bogart i Ernest Hemingvej…

Video je Krested kran, nacionalnu pticu Ugande koja se nalazi na njihovoj zastavi i grbu.

“Po blatnjavom danu tražio sam i slapove na obroncima jedne od njihovih najviših planina Elgon, a pravo zadovoljstvo je bilo što sam četiri puta boraveći na ovom kontinentu prešao ekvator koji Zemlju deli na južnu i severnu hemisferu”, kaže Nenad.Nenad je putovao i u vreme kada je proglašena pandemija koronevirusa i to ga ni jednog trenutka nije sprečilo da nastavi sa svojom pasijom.

„Kada je počela korona bio sam zarobljen tri meseca u Kolumbiji. Nekako sam našao neki humanitarni let do SAD-a i otišao sam tamo. Hteo sam da idem za Kanadu ali sam odustao zbog karantina. Našao sam let za Portugal, iz Lisabona sam se dva i po meseca, lagano, vraćao u Srbiju. Što duže putujem više svata upoznam“, ispričao je tada Nenad.

Tada je dodao da ga zanimaju zemlje o kojima se mnogo ne govori.

“Želim da te zemlje doživim iz svog ugla iz svoje perspektive i na drugačiji način. Neke od njih me podsete na neke događaje koje sam već prošao”, otkrio je Nenad.Dodao je tada da ga očekuju još i zemlje afričkog kontinenta, ali naći će on vremena i za to. I pronašao ga je. Sada polako, onako kako to samo on ume, upoznaje zemlje koje su većini njegovih vršnjaka poznate samo po imenu. Vratiće se, kaže, sa puno utisaka, a toliko ih je da ne može da izdvoji ni jedan.

Da Vas podsetimo:  TEČE KRVAVA DRINA

“Važno mi je da ne mirujem, da sam u pokretu, da srećem različite ljude, da razmenjujem svoja iskustva sa njima. Ti kontakti mi mnogo znače jer me uče kako da sa nekim postanem i ostanem prijatej”, još jednom ponavlja Nenad dok razmišlja o sledećoj avanturi.

 

https://jugpress.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime