Politički vrbopuc

0
942

vucic-kurir-tanjug-620x330Nekako s proleća, političari na vlasti u Srbiji se raspomame. Uhvati ih vrbopuc, pa od neizdrža jednostavno ne znaju šta dalje i onda – raspišu izbore. To je najbolji način da upražnjavaju svoje erotske fantazije (neraskidivo vezane za moć premijerske, ministarske ili predsedničke fotelje), o trošku naroda. Od tog vrbopuca, političari naprasno zaborave na štednju u budžetu, naprasno zaborave da se kaiš mora stezati jer želimo u Evropu, a naročito zaborave na onu priču kako smo mi faktor stabilnosti na Balkanu.

Razlog za to raspisivanje izbora u sred vrbopuca je, zapravo, veoma jednostavan: Političari u Srbiji najbolje znaju da lažu kako ćemo živeti bolje. Jednog dana. I znaju da obećavaju gomilu investicija, desetine (pa i stotine) hiljada radnih mesta, pravdu, socijalno odgovornu državu i sve ostalo što narod u Srbiji (svaki, a ne samo srpski) voli da sluša. A tada njihov (političarski) Eros potpuno nadvlada Tanatosa (koji – u ovom slučaju označava neizbežnu metaforičku smrt naroda pod nogama nezajažljivih političara).

Tako nam je (nekako s proleća), vrbopuc uhvatio Velikog Vođu: Shvatio je da Telekom neće moći da proda jer ga je precenio (baš kao i aerodrom Nikola Tesla: uostalom, ko sad kupuje aerodrome kad bombe pucaju); Shvatio je da niko ne želi da kupi Železaru, da nikad neće moći da izgradi stanove po ceni od 380 evra za kvadrat. Shvatio je da nema rešenja ni za FAP ni za RTB Bor. Ono neko obnavljanje namenske industrije mu je takođe propao projekat: Utva samo što se nije ugasila.

Shvatio je Veliki Vođa da ga je narod uhvatio u laži oko one izjave „pretplata samo preko mene mrtvog“, ali i da je zli narod (koji definitivno treba menjati) pronašao onaj stari kompromitujući snimak ministarke Zorannah u kom je obećavala narodu najjeftiniju struju i ostale energente. Uhvatio je vrbopuc Velikog Vođu i zato što nije otvorio kancelariju za brze odgovore, niti je zatvorio one nepotrebne agencije u koje su se (kao horda) uselili njegovi partijski poslušnici. Ali – ne samo zbog toga: Stotine su razloga što je vrbopuc obuzeo Velikog Vođu. A tu su i njegovi lični heroji, penzioneri koji sve češće preturaju po kontejnerima, kako bi imali barem hleba da jedu, makar buđavog, starog, kad namire potraživanja države prema njima.

Da Vas podsetimo:  KAKO SE ISKORENjUJE ENTUZIJAZAM U SRBIJI?

Danas će vrbopucom kolektivno zahvaćena vladajuća stranka predstaviti svoj predizborni spot. Prema rečima vrbopucom najobuzetijeg pratioca Velikog Vođe, „doktora“ Neše, „Hoćemo da pokažemo da se borimo za građane Srbije, da pokažemo da verujemo u njih, da samo ujedinjeni, samo složni, ne samo u teškim nego u svim vremenima, možemo da pravimo sjajne rezultate, da se borimo za stabilnost penzija i da nam ekonomija bude takva da niko ne brine za isplatu svojih primanja“. To kažu naprednjaci. Iskoristio bih se prilikom da citiram Velikog Vođu: „Ja veću glupost odavno nisam čuo“.

Koje sjajne rezultate, vrbopuca vam? I ko će da ih predstavi? Lažni doktor? Bivši ministar odgovoran za sedam mrtvih? Vazduplohovac koji se svojevremeno u Vrnjačkoj Banji bavio preprodajom grobnih mesta? Zorannah koja je u prošloj predizbornoj kampanji izgovorila više laži nego svi političari zajedno? Maja Preleteću Gojković? Aleksandar Preleteću Martinović? Ili će nam sjajne rezultate, recimo, predstaviti Marijan Rističević? Aleksandar Jovičić? Da li će nam sjajne rezultate prezentovati stručnjaci koji su kupili diplome privatnih fakulteta ili su ipak negde završili državni fakultet? I šta ćete nam ponuditi? Koji fudbalski klub ovaj put? Pošto onaj Bajern nije bio baš najbolji, hoćete li sada da nam nudite neki Real? Barselonu? Liverpul? Mančester?

Mogu da zamislim koje oduševljenje i kolektivni vrbopuc ima da nastupi među članovima naprednjaka kada vide spot u kom Srbija ide napred a najbolji pobeđuju.

Ti, narode, razmisli da li će vam ponovo prodati priču.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime