Priča o konjima i budžetu (2)

0
98
Foto: Ozon Media

Imao sam svojevremeno – u junu 2019, tekst na temu budžeta pod naslovom Priča o konju i budžetu http://opancar.com/prica-o-konju-i-budzetu/, a pošto su ovde tema – i praksa, isti, ovo bi se moglo uzeti i kao nastavak (2). Razlika je samo u tome što je tamo ličnost iz naslova bio konj, a ovde mi, građani ove zemlje, kao konji (u daljem tekstu: konji). Da potsetim:

“Ovo je stvarna priča o naravima Britanaca, negde iz kraja osamdesetih godina prošlog veka kad je Džon Mejdžor nasledio čuvenu Margaret Tačer na mestu premijera Velike Britanije – svedok sam te priče, jer sam u to vreme tamo živeo.

Elem, otišao Mejdžor, negde u državnu posetu – Azerbejdžan, ako se dobro sećam, i oni mu na rastanku poklonili konja. Pravog, rasnog, trkačkog. Ne poklanja se predsedniku Vlade Njenog kraljevskog visočanstva neka raga. Pošto čovek nije mogao da ga povede sa sobom u avion, zamolio domaćine da mu ga pričuvaju. Prolazi vreme, a Mejdžor ne dolazi po konja. Domaćini se zabrinuli i pitali kad će da ga vodi. Nije on toliko neozbiljan da zaboravi na celog konja. Problem je, međutim, bio u tome, što njegov kabinet nikako nije mogao da nađe rešenje kako da plate prevoz konja. U budžetu takva stavka nije bila predviđena.”

Mi takvih problema nemamo. Kod nas se rebalans budžeta vrši dnevno, u hodu, po principu – Siniša, imaš li u budžetu 11 miliona evra za ove ljude u Golupcu – fali ima za ovaj autoput što grade, … ‘ćeš da nađeš … dobro, hvala ti, izvini što te uznemiravam na plaži – čovek je u gaćama, ali nema problema, eto i to smo rešili.

Ima tu još nekih sitnijih razlika. Oni o budžetu za narednu godinu počinju da pričaju već negde u junu i to do najsitnijih detalja – ne može to povećanje od dva penija da ide na ulje, brašno … i tako te gluposti, već na cigarete i viski … sećam se psovao sam ih zbog toga – u zemlji viskija, plaćaš bocu od 0,7l 16 funti, a paklo cigareta otišlo na 4,5 funte, kao to nije zdravo.

Da Vas podsetimo:  Gotovo je Vučićevo zlatno doba

Ovde smo mi pošteđeni toga, jer se o tome ne priča čak ni u skupštini prilikom razmatranja budžeta – to saznaš, tek kad odeš u samoposlugu, što da se ranije frustriraš zbog toga.

Onda ona glupa primedba opozicije iz 2019. (tada smo u skupštini još imali opoziciju) – kao ne mogu da dođu na red za diskusiju, jer su se za reč javili svi poslanici vladajuće koalicije, a oni naravno imaju prednost, sa suštinskim primedbama – ovo je najbolji budžet u istoriji one zemlje, zahvaljujući NJEMU (umalo ne rekoh, Mao Ce Tungu), a ne kao onaj što su ga „žuti“ pravili, tako da opozicija i ne stiže da dođe na red, jer vreme određeno za raspravu je isteklo – reda mora da bude.

Aleksandar Martinović / Foto: printskrin Youtube

U sećanju je ostalo samo objašnjenje te pojave, po pameti već legendarnog Aleksandra Martinovića (sada Dr Aleksandra Martinovića – to je jedina razlika), šefa parlamentarne grupe Srpske napredne stranke (SNS) u skupštini Srbije (i tada i sada – to je ostalo isto) – Kad vi pobedite na izborima i vi ćete imati pravo da nama radite to isto – o konjima ni reči, ko njih j…! Za neupućene, pomenuti Aleksandar je profesor ustavnog prava na nekada respektabilnom novosadskom pravnom fakultetu.

No, dobro – pusti to što je nekad bilo, sad je situacija drugačija, u to smo se uverili pre neki dan kad je u Skupštini bila rasprva o budžetu. Predlog budžeta je ovog puta sačinio bivši „žuti“, sada crveno-plavi, Siniša Mali, vaskoliki čuvar sveg našeg blaga – uključujući tu i brigu o pranju novca, ako bi to nekom eventualno palo na pamet, tako da nisu u pravu oni koji kažu – kurta, murta i na kraju Džej! Izvini Džej, voleo sam tvoje pevanje, a ovde u ulozi Džeja – Veroljub Arsić, predsednik skupštinskog odbora za finansije – lično, a po principu – Što propusti Kraljeviću Marko, to dočeka Deli Radivije, sa ključnim pitanjem – Ko je vama (Fiskalnom dsavetu, prim. DC) dozvolio da izveštaj Fiskalnog saveta pošaljete Skupštini bez potpisa trećeg člana FS Bojana Dimitrijevića koga smo MI tamo poslali. Predsednik FS pokušava da objasni – kolega Bojan Dimitrijević je došao u FS krajem godine i mi smo mu rekli – može da potpiše ili ne potpiše, ali ako potpiše snosi, kao i mi, punu odgovornost za Izveštaj i on je odabrao da ne potpiše. Gospodina Arsića je takvo objašnjenje predsednika FS, inače profesora ekonomskih nauka, još više ražestilo, pa pošto su se i ostali poslanici vladajuće koalicije složili da je to kjučna primedba na predlog budžeta, usledila je o tome i žestoka rasprava, tako da su konji ostali uskraćeni za pitanja – sadržaja predloga budžeta, rasta spoljnog duga sa nekih 17 milijardi evra u 2012. godini do sadašnjeg duga od preko 30 milijardi evra, rastu troškova života – to ćemo saznati kad odemo u samoposlugu, i još nekih drugih nevažnih sitnica.

Da Vas podsetimo:  Pokret za odbranu KiM: Nova kapitulacija Srbije na Kosmetu

Ko ste vi gospodine Veroljube Arsiču – znate li da smo MI, konji, vas u Skupštinu poslali!

Ovo je zemlja apsurda. Ovih dana Biljana Stepanović iz Nove ekonomije reče:

Da je neko smislio scenario:

Policija uhapsi narko filera

Puste ga iz zatvora

Brani ga predsednik i premijerka

Na poligraf idu policajci koji su ga hapsili i trpe pritiske

Advokat optužennog dilera, radi sa njim intervju

Što bi rekli – daj scenaristo, ovo ti je glupo, smanji malo.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata –

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

 

 

 

autor:Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime