Sporan otpis duga: Bečej u jednom danu ostao bez 50 miliona dinara

0
60

Opština Bečej u jednom danu otpisala je preko pedeset miliona dinara duga za korišćenje građevinskog zemljišta bez jasnog osnova, saznaje Pištaljka. Izgovor za otpis je navodna zastarelost potraživanja, pa se tako desila bizarna situacija da je opština 31. decembra 2019. godine potraživala ukupno 50.204.727,38 dinara, a da je već narednog dana, 1. januara 2020. godine, taj iznos bio nula dinara.

Kako je do ove situacije došlo, u opštini nemaju jasan odgovor. Pištaljka je već izvestila da je opština, očigledno ne verujući više svojoj lokalnoj poreskoj administraciji, angažovala privatnu firmu „Prag pro“ iz Novog Sada da celu situaciju istraži. Iako smo od opštine tražili objašnjenje, za sada ga nismo dobili.

Ono što znamo jeste da je uzbunjivač Jelica Arbutina, poreska inspektorka u opštini Bečej, prijavila nekoliko nepravilnosti od kojih je poslednja upravo sumnjivo zastarevanje duga građana za korišćenje građevinskog zemljišta. Arbutina je kao odgovor na uzbunjivanje dobila premeštaj na niže radno mesto, posle čega je uz pomoć advokata Pištaljke i zrenjaninskog Višeg suda prvo privremeno pa potom – posle odluke Upravnog suda u radnom sporu – i trajno vraćena na svoje radno mesto.

Uvidom u dokumentaciju Pištaljka je saznala da za opštinu Bečej uslugu proračuna naknade za građevinsko zemljište vrši beogradska firma „Institut Mihajlo Pupin d.o.o.“. Iz korespondencije između opštine i ove firme očigledno je da je „Pupin“ izvršio „sistemski otpis zastarelosti u 2019. godini“ po nalogu nadležnih u opštini, ali nije jasno da li je opštna poštovala proceduru propisanu zakonom. Pored naknade za građevinsko zemljište, otpisana su i neka druga potraživanja.

U nacrtu izveštaja internog revizora u koji je Pištaljka imala uvid može se pročitati da je izvršen otpis i poreza na zemljište od gotovo 17 miliona dinara, kao i „poljočuvarine”, odnosno naknade koju su plaćali korisnici poljoprirednog zemljišta, od oko 12 miliona dinara. Ova poljočuvarina je, naknadno, odlukom opštine stavljena van snage zajedno sa istim potraživanjem.

Da Vas podsetimo:  Ogradili 400 hektara Fruške gore, a ekologe tuže za 2 miliona i prete zatvorom

Interni revizor je tako, na osnovu izjave tadašnje načelnice lokalne poreske administracije, zaključio da se „zbog zastarelosti dana 01.01.2020. godine izgubilo pravo na naplatu nenaplaćenih potraživanja u ukupnom iznosu od 64.983.769,00 dinara“ u šta ulazi naknada za korišćenje građevinskog zemljiša u iznosu od 48.045.589,00 dinara i porez na zemljište u iznosu od 16.938.180,00 dinara.

Interesatno je dodati da je prema zvaničnom završnom računu opštine Bečej za 2020. godinu zabeležen deficit od 65 miliona dinara, tačnije 65.842.000 dinara. Dakle, oko 850.000 dinara manje od iznosa otpisanih obaveza. Ovaj deficit je prema završnom računu pokriven iz viška prihoda i primanja iz ranijih godina.

„Pištaljka mi je jedina pomogla“: Arbutina vraćena na posao po Zakonu o zaštiti uzbunjivača

Uzbunjivač Jelica Arbutina je sa mesta poreskog inspektora u odeljenju za lokalnu poresku administraciju u Bečeju u martu prošle godine premeštena u obližnje Bačko Gradište, gde je trebalo da radi kao zamenik matičara, bez obuke i iskustva u tom poslu. Ona je privremenom merom Višeg suda u Zrenjaninu, po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, vraćena na staro radno mesto do okončanja spora, a nadležni Upravni sud je poništio rešenje o premeštaju i vratio predmet poslodavcu na ponovno odlučivanje.

Žalbena komisija opštine Bečej je u ponovljenom postupku krajem novembra 2021. poništila rešenje o premeštaju Arbutine u Bačko Gradište, pa je ostalo samo da načelnik lokalne uprave donese rešenje o raspoređivanju, što se i desilo krajem prošle godine, kada je Arbutina konačno vraćena na staro radno mesto – poreskog inspektora u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju.

„Ne znam ni kako da vam se zahvalim što ste prihvatili moj slučaj, s obzirom na to da ovakve slučajeve advokati odbijaju, što ste imali sluha i strpljenja, a i hrabrosti”, rekla nam je Arbutina, koju su u postupku pred nadležnim sudovima zastupali advokati Pištaljke.

Da Vas podsetimo:  JEZIVA PROROČANSTVA SVETOGORSKIH MONAHA POČELA DA SE OSTVARUJU: Kada vidi čoveka, tačno zna kako se zove i čime se bavi!

„Bili ste retki i jedini koji su mi pomogli, koji mi nisu zatvorili vrata. Teško mi je to opisati, postali ste, hteli ili ne, deo moje porodice”, kaže Arbutina.

https://pistaljka.rs/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime