Spremaju se za novu pandemiju! EU sa Fajzerom i drugim proizvođačima vakcina pravi zalihe za buduće “opasnosti”

0
101

Evropska komisija je obezbedila ugovore sa Pfizerom i nekoliko evropskih proizvođača lekova o rezervisanju kapaciteta za proizvodnju do 325 miliona vakcina godišnje u slučaju buduće globalne zdravstvene vanredne situacije, saopšteno je u petak.

Sporazum, koji je prvi izvestio Rojters, pokriva mRNA, vakcine zasnovane na vektorima i proteinima i ne odnosi se na postojeće sporazume o vakcinama protiv COVID-a 19 između EU i proizvođača vakcina, uključujući američki Pfizer.

Evropska komisija je saopštila da Evropa mora biti bolje pripremljena za buduće vanredne zdravstvene situacije.

Sporazum kako se tvrdi osigurava da su kompanije spremne da odgovore na krizu tako što će svoja postrojenja ažurirati i nadgledati svoje lance snabdevanja, „uključujući skladištenje zaliha gde je to potrebno“, navodi se u saopštenju Komisije.

Ako bi bila proglašena nova vanredna situacija u javnom zdravstvu, kompanije bi “brzo pokrenule proizvodnju”, navodi se u saopštenju.

Ali aktivisti za pravičnost vakcina rekli su da EU rizikuje da se ponovi ono što je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „aparthejdom vakcine“ tokom COVID-a 19.

„Posle pandemije u kojoj su zemlje u razvoju poslate na začelje za vakcine i tretmane, čini se da EU i farmaceutske kompanije planiraju da to urade iznova u sledećoj zdravstvenoj krizi“, rekao je Mohga Kamal-Ianni, politikolog. ko-voditelj Narodnog saveza za vakcine.

Komisija je odabrala Pfizerove fabrike u Irskoj i Belgiji da rezervišu kapacitete za proizvodnju mRNA vakcina. Odabrane su španske kompanije Reig Jofre (RJFE.MC) i Laboratorios Hipra SA da rezervišu kapacitet za vakcine zasnovane na proteinima i Bilthoven Biologicals BV iz Holandije za vakcine zasnovane na vektorima.

Pfizer je rekao da „razume hitnu potrebu za boljom spremnošću za pandemiju i planiranjem odgovora i preduzeo je nekoliko ključnih koraka ka spremnosti za potencijalna buduća globalna izbijanja bolesti“, bez detaljisanja tih koraka.

Da Vas podsetimo:  Studija: Vakcina protiv Covid-a data trudnicama izaziva oštećenje mozga kod beba

Reig Jofre je rekao da je ugovor sa EU rezervisao kapacitet na četiri godine, sa mogućnošću produženja na maksimalno osam godina. Ni kompanije ni EU nisu otkrili nikakve finansijske detalje sporazuma.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je vlade i proizvođače da rezervišu do 20% svih testova, vakcina ili tretmana za globalnu agenciju za distribuciju u siromašnijim zemljama kako bi se izbeglo ponavljanje „katastrofalnog neuspeha“ tokom pandemije COVID-a, navodi se u nacrtu . globalnog sporazuma o pandemiji o kome se trenutno raspravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime