Svaki 10. zaposleni u Srbiji u riziku od siromaštva, ali se o radničkim pravima retko priča

1
67

Svaki 10. zaposleni građanin Srbije je u riziku od siromaštva, međutim, teme siromaštva ili priče o pozadini velikih investicija i radničkim pravima ne mogu se videti ili su izuzetno retke u medijima.

Ovo je rečeno danas u debati „Socijalna prava i mediji“ u Beogradu.

Učesnici debate u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju ocenili su da „piplmetre prže“ priče koje nisu socijalne.

„Svaki 6. radnik u Srbiji ima minimalnu zaradu, koja ne omogućava da se pokrije potrošačka korpa“, navela je direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković, ukazujući da se o tome nedovoljno govori u medijima i da bi trebalo mnogo više to da bude tema.

Ona je upitala da li je to što u Srbiji imamo sliku neslobode medija kontekst u kojem se priče o siromašrtvu nerado prikazuju.

Urednica ekonomije na portalu N1 Danijela Ilić-Krasić rekla je da se za priču radnika u lekskovačkoj fabrici Aptiv u Leskovcu ne bi znalo da to medijima nisu otkrili građani.

Radnici su potpisivali da će raditi po 12 sati dnevno, šest, sedam dana, i da će im biti plaćeno, ali to je protivzakonito, sve i kad je dobrovoljno. Oni su ćutali i radili, došlo je do toga, ili da podignem glas ili me neće biti, ukazala je Krasićeva.

Prema njenim rečima, najčitaniji tekst na tom portalu je onaj koji se tiče nepravde, bilo koje vrste.

Urednik ekonomije u listu Danas Aleksandar Milošević izjavio je da je kod stranih investicija zavladao narativ da je to sve dobro i da je svaka investicija dobrodošla, i da su to mediji i čak ekonomski novinari prihvatili.

Glavna stvar je imati fabriku, bez obzira na uslove, i mediji koji su pod nekom vrstom pritiska su destimulisani da negativno izveštavaju, naveo je Milošević, pominjući slučaj Jure i Geoksa.

Da Vas podsetimo:  Argumenti Slobodana Jovanovića za većinski izborni sistem

On je rekao da se medijima zamera što „ne guraju“ te teme u medije i napomenuo da mediji izveštavaju o tome šta se događa u društvu i da nije na medijima da zainteresuju radnike za njihova prava.

Morate imati relevantan događaj, rekao je Milošević i ukazao da su novinari Danasa slučajno saznali za priču da kompanija Krušik svojim zaposlenima mesecima nije uplaćivala zdravstveno osiguranje, a da im to nijedan sindikat nije javio.

Novinarka Nove ekonomije Katarina Baletić rekla je da je teško očekivati od radnika koji je godinama čekao posao i dobio ga u nekoj od fabrika stranih investitora da istupi i govori za medije o nepravednim uslovima za rad.

Ona je navela da radnici izlaze u javnost kad je „već dogorelo“ i naglasila da je tu ključna uloga lokalnih medija i sindikata.

Predstavnik sindikata Nezavisnost, novinar Svetozar Raković, rekao je da medijima zamera to što kad predsednik države pompezno otvara fabriku neke strane investicije, zašto mediji ne prate potom kako se sprovodi ta investcija.

https://www.k-013.com/

 

1 KOMENTAR

  1. Priča se ponekad, po malo. Ali sve ostaje na priči. Radnička prava su samo priča, ali se i ona izbegava, da robovi ne bi počeli tražiti svoja zakonska prava.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime