U Parizu održana prezentacija Beograda za organizaciju izložbe Expo 2027

0
112

U Parizu, na 171. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), održana je zvanična prezentacija Beograda za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

srbija.gov.rs

U okviru prezentacije na Skupštini su govorili ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić i naši prestižni umetnici – violinista svetskog glasa Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, a video uključenjem obratio se i naš teniser Novak Đoković, navodi se u saopštenju.

Moderator naše prezentacije bio je direktor Kongresnog biroa i projektni mendžer Dušan Borovčanin, a predstavljanju su prisustvovali i ministarka kulture Maja Gojković, ministar obrazovanja Branko Ružić i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Uz posvećenost na najvišem nivou, Srbija je učinila sve da stvori neophodne preduslove kako bi realizovala projekat specijalizovane Ekspo izložbe. Finansijska sredstva su obezbeđena i uvereni smo da smo dobar kandidat i racionalan izbor, izjavio je na početku prezentacije Mali.

U ime naše delegacije Gajić je predsedniku Skupštine BIE poklonio odbojkašku loptu sa potpisima naših svetskih prvakinja, a prisutnima je uputio poruku da ovaj put ne igramo samo za sebe, već za celo čovečanstvo.

Đoković je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi, kao i značaj igre u najranijem dečjem razvoju.

Zašto su igra, gluma i muzika važni i koliko doprinose razvoju kreativnosti i otpornosti, govorili su Manojlović i Milenković, koji se posebno osvrnuo na svoje iskustvo sa svetske izložbe Ekspo Dubai 2020.

„Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve” je tema koja se bavi značajem igre, sporta i muzike u ljudskoj evoluciji i razvoju, sa namerom da osnaži kako učesnike tako i posetioce da istraže na koji način ovi drevni kreativni „alati” čovečanstva mogu pomoći u rešavanju nekih od najsloženijih globalnih izazova današnjice.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime