Rumuniji odbija da igra protiv Kosova: „Kosovo nije država, nećemo da igramo protiv njih“

0
231

Kvalifikaciona grupa I za Evropsko prvenstvo u fudbalu doneće velike probleme jer se u njoj nalazi tzv. država „Kosovo“ sa kojom najpre Rumuni ne žele da igraju jer južnu srpsku pokrajinu ne priznaju kao samostalnu.

Image by Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

Odmah nakon održanog žreba u Rumuniji se podigla velika bura, a najpre se oglasio Teodor Meleskanu, nekadašnji ministar inostranih poslova Rumunije, koji je uputio jasnu poruku fudbalskoj reprezentaciji, prenosi portal IN4S.

„Tzv. Kosovo nije priznata država od strane brojnih država, uključujući i nas, Rumuniju. Mi nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Normalno, naš fudbalski savez, trebalo bi da diskutuje sa drugim državama koje su bile u istoj poziciji kao Rumunija i dođu do rešenja koje ne bi uništilo čitav sistem, ali i da bi se ispoštovale stvari koje su iz ugla Rumunije vrlo jasne. Zato, rekao bih da će FS Rumunije morati da nađe rešenje. Ako ne, onda ono što možemo da uradimo je da izgubimo 3:0 od Kosova“, jasan je bio Meleskanu.

Veliki problem za rumunske fudbalere bio bi da odluče da ne igraju utakmicu jer bi usledila oštra kazna od UEFA.

Rumunski sajt „GSP“ veruje da bi njihova reprezentacija bila izbačena iz takmičenja.

„Nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga bi dovelo do izbacivanja FS Rumunije iz UEFA. Političke intervencije u fudbalu nisu dozvoljene od strane UEFA“, pišu rumunski mediji.

Da Vas podsetimo:  Vatreno ili svevideće oko: Saradnja Srbije i emiratske firme uvod u digitalnu autokratiju?

Prva utakmica Rumunije i tzv. Kosova zakazana je za 16. jun, ali država će se očigledno pobuniti i taj meč se neće odigrati tek tako.

U problemu je i Belorusija koja takođe ne priznaje teritoriju Kosova kao samostalnu državu. Iz Belorusije se još uvek nisu oglasili povodom problema. U grupi I su osim Rumunije, tzv. Kosova i Belorusije, još i Švajcarska, Izrael i Andora.

Ovo nije prvi put da se jedna država požalila na problem igranja sa tzv. Kosovom jer su prethodno protiv tzv. države morali da igraju i Španci koji ne priznaju nezavisnot te teritorije.

Fudbalski savez Rumunije u potrazi je za rešenjem, naveli su da će se o svemu konsultovati sa Vladom Rumunije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime