Bihaćko stratište: Jauk sa Garavica vječna opomena

0
169

Jauk najmilijih koji su stradali na Garavicama od ustaških mitraljeza i nakon 78 godina ledi krv u žilama i vječna je opomena generacijama koje dolaze da ne zaborave stratište svojih predaka.

Spomen-park na Garavicama
Spomen-park na Garavicama

Spomen-park na Garavicama

Sa sjetom na licu, očiju punih suza, ovim riječima su mještani sela Pritoka kod Bihaća Rade Pašić i Lazo Kovačević opisali strahote koje su preživjeli 1941. godine kada su u ustaškom pokolju nadomak svojih ognjišta izgubili očeve, braću, brojne prijatelje i komšije.

NEMA MUŠKE GLAVE

Rade Pašić je ispričao da je u vrijeme ustaškog pokolja imao svega 12 godina.

– Otac Kojo i stariji brat Stevo odvedeni su na Garavice sa hiljadama drugih mještana srpske nacionalnosti, a iste noći selom je odjeknuo zvuk mitraljeza. Nikada ih više nismo vidjeli – drhtavim glasom ispričao je starina Rade, koji je sa komšijama i juče obišao mjesto stradanja najmilijih i upalio svijeću za pokoj njihove duše.

Slična sudbina zadesila je i njegovog komšiju Kovačevića, kome su na Garavicama ubili djeda, oca i strica.

– Nakon pokolja ustaše su nas protjerale iz Pritoke prema Kulen Vakufu i u tom pogromu poginula su mi još dvojica stričeva. Njihov jauk je vječna opomena za svu našu djecu da nikada ne zaborave strahote koje su nas zadesile – ispričao je Kovačević, ne skidajući pogled sa spomenika koji svjedoči o strahotama koje su zadesile Srbe u Drugom svjetskom ratu.

GRAD POD ZEMLjOM

Parastos za 12.000 Srba stradalih od zločinačke ruke pripadnika Nezavisne države Hrvatske u jeku Drugog svjetskog rata služio je episkop bihaćko-petrovački Sergije, koji je nakon molitve kazao da su Garavice mjesto golgote, stradanja i raspeća.

– Ovo je mjesto gdje leži jedan grad pod zemljom, Bihać nevidljivi ispod Bihaća vidljivog, na mjestu koje je svjedok našeg postojanja, žrtve, ali i bezumnosti onih koji ovaj grad sagradiše od kostiju naših predaka – istakao je vladika Sergije.

Da Vas podsetimo:  Sedamdesete godine - zlatno, ali i doba najmračnijih događaja u Nišu

Predsjednik Odbora “Garavice 1941” Nebojša Kuštrinović poručio je okupljenima na Garavicama da i ako imaju pravo da oproste, nemaju pravo na ćutanje, jer zaborav je ubijanje istine.

– Od svojih starih sam naučio da svi mi dugujemo sebe nekoj djeci, zato budimo potomci da bismo bili preci. Na ovo stratište sazvali su nas neopojani i neobilježeni grobovi naših predaka, opominjući nas da ne smijemo trpjeti da i dalje gaze po nama – rekao je Kuštrinović. Istakao je da je strašno što vlasti Bihaća nemaju više sluha i što hoće ulicu koja vodi do Garavica da nazovu “Ulicom srebreničkog genocida”.

Osim nekoliko desetina potomaka onih koji su stradali na Garavicama obilježavanju godišnjice prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milan Torbica, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te mnogi drugi, među kojima i bivši načelnik Bihaća Hamdija Lipovača.

PODIŽE SE SPOMEN HRAM

Dodik je tokom obraćanja poručio da od Bihaća traži da dozvoli da na tom mjestu strašnog stradanja Srba bude sagrađena crkva.

– Srbi iz okolnih sela su dovođeni ovdje mučeni, klani i ubijani. Ubijali su ih tadašnje komšije muslimani i Hrvati vođeni ustaškom ideologijom – istakao je Dodik. Dodao je da je strašni usud ovih prostora što kad god jedan narod obilježava stradanje oni drugi nešto slave.

– Ne sporimo da je u Srebrenici izvršen strašan zločin, a zašto niko ne prizna da su ovdje ubijeni Srbi – naglasio je Dodik i dodao da Bihać ulice može da naziva kako hoće, ali da Srbima treba da dozvoli da na Garavicama podignu hram sjećanja na stradale pretke.

Da Vas podsetimo:  Prvih 30 godina - Stvaranje Srpske Ilidže - I dio

Torbica je poručio da je Republika Srpska jedina brana srpskog naroda i garant da se Srbima neće desiti nove Garavice i Jasenovci.

– Zato čuvajmo i gradimo Srpsku da bude jaka i stabilna za nas i naše potomke i sve narode koji u njoj žive – istakao je Torbica.

Na Garavicama je ubijeno 12.000 Srba i 13 Jevreja i to mjesto je odmah iza Jasenovca i Jadovnog proglašeno jednim od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu. Garavice su spomen-područje pod zaštitom BiH. Potomci stradalih su uz podršku crkvenih starješina u aprilu prošle godine pokrenuli inicijativu za izgradnju pravoslavnog hrama na ovom području.

BIHAĆKI NOVOMUČENICI

Vladika bihaćko-petrovački Sergije rekao je da su Garavice po broju ubijenih najveće mjesto stradanja u BiH tokom Drugog svjetskog rata.

– Na Svetom arhijerejskom saboru podnijeću molbu da se kanonizuju sveti mučenici garavički i da se na ovom mjestu stradanja podigne hram – rekao je vladika Sergije.

Autor: Milijana Latinović

http://www.zlocininadsrbima.com/

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime