Bivši glumac Lupulović od danas zvanično episkop Ilarion i vikar patrijarha

1
137

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru je svečanim činom hirotonije arhimandrita Ilariona (Lupulovića) i zvanično imenovao za Episkopa novobrdskog, vikara patrijarha srpskog.

Foto: SPC

Uručujući episkopu Ilarionu žezal – simbol arhijerejske službe, Patrijarh Porfirije je poručio da kada crkva bira episkope onda tu nije reč o običnom ljudskom izboru, već o „volji Božjoj da neko bude izabran za Episkopa“.

„Mi, braćo i sestre, znamo da je Crkva zajednica, ali isto tako, što je još važnije, znamo da to nije obična zajednica, nego je to zajednica okupljena oko Episkopa, kao što smo čuli u ispovedanju vere, ali ne zato što je Episkop divan čovek, što je bolji od drugih, što je bezgrešan, nego zbog toga što je Episkop ikona Hristova, što je on na mestu i po obličju Hristovom“, rekao je izmedju ostalog Patrijarh.

Kako je saopšteno iz SPC, u prvoj episkopskoj besedi Ilarion je zahvalio svojoj porodici, precima, svojoj slavi Svetom Nikoli Čudotvorcu, prijateljima, učiteljima i Bogu.

Svetoj Liturgiji su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka zdravlja Danica Grujić, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković, kao i glumci Voja Brajović, Tanja Bošković, Milica Mihajlović, Nenad Jezdić i Branislav Zeremski.

Foto: Printscreen

Vladika Ilarion je rođen kao Rastko Lupulović 1974. godine u Beogradu, završio je Fakultet dramskih umetnosti i bio jedan od perspektivnijih glumaca mlađe generacije.

Zamonašio se 1998. godine dobivši monaško ime Ilarion.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime