Kako se u školama krade

0
74
Foto: n1info.rs

Poznata je činjenica da vladajuće strukture decenijama unazad uništavaju obrazovni sistem , pre svega negujući apsolutno siromaštvo.

Škole sredstva dobijaju na kašičicu , pod patronatom lokalnih samouprava koje su , decenijama unazad, bahate, ostrvljene, politički poltronizovane , dakle štetne.

To je bio uslov da se za direktore škola biraju simpatije političke mafije, a kakav to poltronski lanac dalje stvara i kakve razorne posledice to ima, vidimo na primerima razvaljenog srpskog školstva.

I reklo bi se da u školama nema šta da se ukrade, ali je to daleko od istine. Mali je broj onih kojima je omogućeno da kradu, ali nije zanemarljiv.

Prvi uslov za lopovluk je stvaranje zatvorene grupe koja će, ogrnuta nadmenošću i arogancijom, koristeći se spletkama, nasilništvom, pretnjom, da bude zaštitni zid direktora lopuže.Spoljašnji odbrambeni mehanizam čini političko đubrište iz lokalne samouprave i direktor je zaštićen do te mere da čitava ta ekipa dobija status svetih krava kojima ne sme da se kaže ni slovce. Inače, te svete krave umeju da se pretvore u terarijum pun zmija otrovnica .

Sledeći uslov je koruptivno zapošljavanje sa blagoslovom bagre to jest kriminalizovanih političkih nitkova. Kad te lutke ulete u školu imate dve lepote. Direktoru je perje redovno uglancano od ulizičkih dupeljuba diskusija se vodi isključivo pod nadzorom direktorovih čuvara logora i to je osnova za vladavinu nove naučne discipline – ĆUTOLOGIJE.

U školi“ Boško Đuričić“ u Jagodini ova dva uslova su potpuno ispunjena.

Iz tog vrta cveta neko čudno cveće . Da bi mu poltronski klub bio srećan direktor mora da mu obezbedi uslove za zadovoljstvo.Oni vole da budu hvaljeni , isticani, negovani, a umeju i da uzvrate. Nije im neophodno da ih neko drugi hvali,oni to umeju bolje i , da bi pohvaljivanje bilo na odgovarajućem nivou uspostavlja se klub za pohvaljivanje na principu ja tebi, ti meni, mi nama . Naravno da klub razvija i kaznene metode za sve koji ne pokazuju dovoljno podaničkog poslušništva . Takvi su obrali zelen bostan jer kad klubu guzica počne da izlazi na videlo, osinjak im nije ravan. Što ne mogu da iščačkaju iz biografie problematičnog pojedinca ima da izmisle i nakite da ga rođena majka ne prepozna.

Da Vas podsetimo:  Kineski „Osmeh Vojvodine“: Kroz ravnicu za 12 miliona evra po kilometru

I tu se završava njihova kreativnost . Gde laž caruje , kvalitet nestaje.

Da se vratimo na današnju temu ; lopovluk u školama.

Pošto stvore uslove da niko u kolektivu ne sme da pita za račune i sredstva, direktori mogu da počnu sa lopovskim aktivnostima. Sitno, ali dinamitno .

Priče o školskim lopovlucima su do suza smešne . Montiraju se cene toalet papira, higijenskih sredstava, a jedna lepotica je mešetarila sa sijalicama. To je redovni izvor prihoda.

Osim redovnog, postoji i vanredni izvor – tenderi i izdavanje školskog prostora, a u školi “ BoškoĐuričić“ godinama je vršena i nelegalna prodaja Vulkanovih udžbenika. Direktni trgovački zastupnik Vulkana bio je Davor Jocić , na određeno koruptivno primljen učitelj , inače i nestručni trener u klubu ŽORK čiji je zastupnik doskorašnji robijaš Aca Bokser, Palmin kadar . U tom trenutku Davor Jocić je imao prihode kao učitelj, kao lažni trener za devojčice, kao član Upravnog odbora ŽORK-a, a ŽORK se finansira direktno iz gradskog budžeta, i odličnu zaradu od prodaje Vulkanovih udžbenika u školi koja ima 1000 učenika. Naravno da je takva prodaja protivzakonita, ali svi gore somenuti uslovi u školi “ Boško Đuričić“ u Jagodini su ispunjeni i preko maksimuma.

Od kad je nasrnuo na mene i treskao mi vratima, nazivao me društvenim parazitom i spočitavao mi da u školu dolazim da proždirem po tri užine, Davor Jocić mora da trenira u Aleksincu, buvljačka tezga u školi mu se zatvorila, ne verujem da su mu u Aleksincu dali mesto u Upravnom odboru , tako da je surovo oštećen i osujećen i nije ni čudo što mora stalno kod privatnog psihijatra.

Autor: Danica Petrović, profesor književnosti i srpskog jezika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime