Manipulacija po manipulacija – revolucija

0
1188

Kako su povezani ministar Vulin i slučaj „Trepča“? Šta je zajedničko Srpskoj listi i taksama Kosova na uvoz srpske robe? Kad će predsednik objaviti svoj plan za Kosovo i zašto nikad? Da li je sličnost između Farme, Parova i Skupštine slučajna? Postoji jedna reč koja daje odgovor na sva ova pitanja – MANIPULACIJA.

Naša vlast već duže vreme primenjuje čitav niz metoda manipulacije, a što je odlično objasnio američki lingvista Noam Čomski. Ne verujete da vas bilo ko može da prevari? Hajde da vidimo. Evo malog testa.

Da li ste znali da je prva i možda najkorišćenija manipulacija PREUSMERAVANJE PAŽNJE?

Suština je preusmeriti pažnju javnosti sa bitnih stvari na nevažne. To se najbolje radi „zatrpavanjem“ javnosti nebitnim informacijama, kako bi se sakrilo ono što se stvarno dešava. I dalje ne verujete? Da li ste možda primetili da Trepča više nije srpsko preduzeće? Naime, 8 marta u Kosovskoj agenciji za registraciju, preduzeće Trepča registrovano je kao akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države Kosovo. Ako ste propustili, niste vi krivi, jer ste cele te nedelje bili „bombardovani“ informacijama o ministru Vulinu koji ide u vojsku i o pozivima za vojnu obuku koji će biti poslati i ostalim građanima.

Ne treba zaboraviti ni veoma efikasnu manipulaciju koja se zove STVARANJE PROBLEMA. Treba stvoriti problem, da bi javnost reagovala i lakše prihvatila neku nepopularnu meru koju vlast planira da usvoji. Naravno, to se vama nikad nije desilo. A da li ste primetili da postoji neka veoma zlobna Vlada Kosova, koja od kad se formirala radi sve da „uništi“ Srbe na Kosovu i da otcepi tu teritoriju od Srbije? Ima li nekoga ko nije čuo za uvođenje taksi od 100%, odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanje „ucenjivačke“ platforme za pregovore sa Srbijom, i još mnogo, mnogo toga? Da li znate da Haradinajeva Vlada postoji samo zato što joj većinu u parlamentu Kosova daje Srpska lista, koja je deo Vlade od formiranja i mogla je da je sruši bilo kad u zadnjih godinu dana.

Da Vas podsetimo:  PROCENTI

POSTUPNOST PROMENA i ODLAGANJE su dve takođe omiljene manipulacije naše vlasti. Sećate li se kako je uz stalno medijsko potenciranje izvesnog bankrota države i plašenja totalnim kolapsom sistema, vlast skoro šest meseci najavljivala smanjenje penzija i plata, svaki put u drugačijem iznosu, tako da kad je konačno i došlo, mnogi su „odahnuli“ jer više nisu mogli da izdrže neizvesnost. Da ne govorimo o već antologijskoj najavi „rešenja za Kosovo“ koje nam predsednik obećava već godinu dana, ili već čuvenoj frazi „za dve, najviše dve i po godine“.

Ako nekome još nije jasno zašto su Pink i Happy TV rijaliti programi toliko favorizovani i zaštićeni u ovom sistemu, odgovor će naći u sledeća dve, možda i najefikasnije manipulacije naše vlasti, koji se odnose na UPOTREBU DEČIJEG JEZIKA i VELIČANJE GLUPOSTI. Zašto? Zato što prihvatanje prosečnosti, plemenskog ponašanja i favorizovanje gluposti, vulgarnosti i neznanja su oprobani metodi za dugoročno uništavanje jednog društva kroz gašenje kritičke svesti, izazivanja otpora prema kulturi, moralu i nauci.

Potrebno je kod novih generacija formirati način života da je u modi i poželjnobiti glup, vulgaran i neuk. To dodatno demotiviše sve ostatke zdravog društva koji izlaz iz takvog sistema traže uz pomoć pasoša.

Naravno da se spisak metoda ne završava sa rijalitijima. BUĐENJE EMOCIJA i STVARANJE OSEĆAJA KRIVICE je klasična tehnika koja zloupotrebljava emocije kako bi se izbeglo razumno rasuđivanje. I tu se ide na sigurno – izazivanje besa i straha se redovno koristi od strane naše vlasti i to u udarnim terminima nacionalnih medija. Ukoliko i preostane neko ko ne podlegne ovoj manipulaciji emocijama, tu je logičan nastavak stvaranja krivice, u vidu ubeđivanja pojedinca da je on odgovoran za sve, zato što je lenjneradnik ili neznalica. A to su mu i roditelji rekli. Bar jednom u životu.

Da Vas podsetimo:  Novosadisti – jedan pogled u budućnost

I na kraju dve najmodernije manipulacije, dar ove nove digitalne vlade, a to su manipulacija NEZNANJEM sa jedne strane i ZLOUPOTREBA ZNANJA sa druge. Ne kaže se bez razloga da je znanje moć. Obrazovan pojedinac prepoznaje manipulaciju i postavlja pitanja. Zato vlast forsira ovu kombinaciju kroz konstantno urušavanje državnog sistema obrazovanja, praćenog otvaranjem i forsiranjem radnih mesta koja ne traže obrazovanje. Da bi zadržala iluziju pravde kroz promociju „jednako pravo za sve“ propagandu kurseva i obuka, gde kroz prekvalifikacije nude sredovečnim gubitnicima tranzicije da bez po’ muke postanu programeri ili web dizajneri. Forsiranje privatnih elitnih škola stvara sa druge strane nepremostivi jaz između običnog naroda i privilegovane dece naših političara koji pristupom tim skupim školama u startu imaju obezbeđena mesta u sistemu gde mogu lako u budućnosti da zloupotrebe svoj položaj.

Deset metoda manipulacije i sedam godina kasnije imam par pitanja za vas. Da li živite bolje sada ili pre #zlatnodoba? Da li imate sigurnu platu i posao? Da li ste bezbedni Vi i Vaša porodica? Da li su bolji putevi, škole, fakulteti, bolnice, domovi zdravlja? Da li ste sigurni da vaša deca imaju budućnost u #BudućnostSrbije?

Ili samo i dalje verujete u sve što vam se kaže – da je otvoreno preko 180 fabrikau zadnjih nekoliko godina, da je prosečna plata već nekoliko godina 500 evra mesečno, da je Srbija među tri vodeće zemlje Evrope, da je srpski dinar druga najjača valuta na svetu, da će Vlada Srbije učiniti da aerodrom u Nišu bude glavni srpski aerodrom, i naravno, da svakih 30 sekundi gine jedan perač prozora u Americi.

Mislite o tome, jer dve po dve i po godine, prođe ceo život. Zato pametniji više ne popušta.

Da Vas podsetimo:  IT i poljoprivreda u raljama života

Danijel Dašić
Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime