Najveći neuspeh

1
84
Dimitrije Boarov / Foto: Novi magazin

Gledajući prošlonedeljne rezultate istraživanja javnog mnjenja Demostata, vidimo da bi samo trećina građana Srbije glasala za ulazak u Evropsku uniju, dok je 51 odsto građana protiv, a za vojnu neutralnost po svaku cenu i protiv uvođenja sankcija Rusiji izjasnilo se 80 odsto anketiranih građana, dok je Vladimir Putin najomiljeniji strani političar.

Pre deset godina, kada je koalicija sa Napredn(jačk)om strankom na čelu preuzela vlast, još je oko 50 odsto građana bilo opredeljeno za učlanjenje Srbije u EU, a čelnici naprednjaka Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić isticali su da neće napuštati proevropski put Srbije. Kada je potpuno vođstvo u vlasti preuzeo i današnji predsednik države Vučić, u svim ključnim dokumentima kojima su se navodno vodile sve vlade Srbije, ulazak u EU istican je kao ključni strateški cilj. U tom smislu, danas, kada sam Aleksandar Vučić govori o velikoj uspešnosti vlasti u protekloj deceniji, on preskače da spomene i najveći neuspeh te vlasti – da se Srbija u tom dugom razdoblju gotovo nije pomakla na svom „evropskom putu“ i da su njeni građani, kao što vidimo i pomenutom poslednjem istraživanju Demostata, sve manje opredeljeni za ulazak u Evropsku uniju.

Kako prenosi Beta, sociolog Jovan Komšić većinsko protivljenje građana Srbije ulasku države u EU vidi kao posledicu „decenijske neverodostojne opredeljenosti vladajućih struktura, na čelu sa SNS i Aleksandrom Vučićem, za Evropsku uniju“. Prema njegovom mišljenju, nasuprot deklarativnom opredeljenju za Evropu, mediji pod kontrolom vlasti – javni servis i televizije s nacionalnim frekvencijama neprestano šalju antievropske poruke i oni u znatnoj meri produkuju raspoloženje građana. Komšić pri tome smatra da se na taj način utvrđeno uverenje građana ne može brzo preokrenuti jer je reč o stereotipima i predrasudama više nego o informacijama. On dodaje da će raspoloženje zavisiti i o tekućem razvoju situacije, misleći na rusko-ukrajinski rat, inflaciju, probleme sa energentima, itd.

Da Vas podsetimo:  Neizdrživa budućnost

Dodajmo, problem je i, dakako, u tome kako će se životne jesenje i zimske nedaće interpretirati u političkoj propagandi. Neverovatno je da se skok cena struje, gasa, nafte i sve druge robe u Srbiji uglavnom tretira kao posledica zapadnih sankcija prema Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, a i ne spominje se da znatan deo odgovornosti za krizu daje Putinova politika. I dan-danas po gotovo svim srpskim novinama i televizijama, a ne samo u tabloidima, svakodnevno možete pročitati kako je, navodno, Putin svojim ratom nadigrao Zapad i praktično učvrstio rusku ekonomiju. Da je rublja sve jača i da se obnavlja proizvodnja lada iz sedamdesetih godina prošlog veka. Kako on zarađuje na gasu i nafti danas više nego pre sankcija, kako Evropa strepi od propasti i smrzavanja i tako redom. Sve su to pretežno poluistine i kratkoročna, varljiva privredna poboljšanja uoči dugog procesa beznadežnog ruskog ekonomskog zaostajanja jer gubitak tempa u tehnološkoj tranziciji ostaće praktično nenadoknadiv, a sigurno neuporediv sa dobicima na teritoriji (kao da su Rusiji nedostajale teritorije?).

Ako se vratimo na pitanje odnosa Srbije prema EU, Vučićev neuspeh u tom pravcu mnogi u Srbiji smatraju, upravo suprotno, kao njegov najveći uspeh – da istovremeno iz EU dobije investicije i kredite, a da Srbiju ne približi evropskom klubu. Ta kolona srpskih političkih lidera, od Šešelja do Obradovića, Jovanovića i drugih zavetnika, kratkoumno gura Srbiju prema periferiji Azije i može naneti dugoročne štete srpskim nacionalnim interesima.

Autor: Dimitrije Boarov
Izvor: Novi magazin

1 KOMENTAR

  1. Dimitrije Boarov , sram Vas bilo !
    Niti jednim slovom nije spomenut odnos EU prema Srbiji, otimanje KiM, bombardiranje uz Amerku i NATO , ucjene, cinizam, podcjenjivanje …….. i mnogo toga još. Naravno, po Vama jedini i isključivi krivac je Srbija…..Da li Vam je ikada palo na pamet da se odnos nekadašnje EEZ poslije EU prema Srbiji nije mjenjao od početka raspada SFRJ do dana današnjeg?? Sam raspad SFRJ prošao je uz veliko učešće i aktivno djelovanje EU , i uvjek na isključivu štetu Srpskog Naroda gdje god se nalazio. Sigurno Vam nije palo na pamet, jer ste plaćeni da pamet ne koristite ili da uopće pamet imate. Raspolozenje Naroda nije rezultat Vučićevog djelovanja, već je to rezultat osjećaja gradjana na permanentnu nepravdu od strane EU. Vučić se samo prilagodio zeljama većine da ne ugrozi svoje pozicije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime