OTVORENO PISMO

3
114

Otvoreno pismo Vladimira Obradovića profesora Univerziteta u Beogradu i kandidata za gradonačelnika Beograda koalicije Srbija protiv nasilja Stojanu Radenoviću, profesoru u penziji i predsedavajućem Narodne skupštine.

Pismo prenosimo u celosti.

Stojane,

Zbog političara kao što si ti, ova zemlja ima sve manje naučnika poput tebe.

Ti i ja se znamo i uvek sam javno govorio da si ti jedan od naših najboljih matematičara i naučnih radnika.

Međutim, prestao si da budeš naučnik i profesor i postao si partijski vojnik u stranci koja je ovu zemlju devastirala na svaki mogući način.

Iako znaš da je jedan od osnovnih ciljeva nauke traganje za istinom, u svom političkom delovanju odlučio si se da kreneš drugim putem, što dalje od istine.

Prvo, Stojane, zašto si prihvatio da predvodiš konstituisanje parlamenta koji se zasniva na krađi? Nisi se, recimo, u prošlom mandatu prihvatio da vodiš Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo već si glasao da ga vodi Marko Atlagić. Da li je to zato što se si iskren u stavu koju si izneo u intervjuu za jedan dnevni list da „ponašanje treba da bude fino, da pleni“?

Čitajući taj intervju, nisam mogao da verujem da se pozivaš na pristojnost i tragediju u Ribnikaru. Pa zašto, Stojane, na tom istom Odboru koji se bavi prosvetom nisi podržao da se raspravlja o činjenicama koje su dovele do strašne tragedije u Ribnikaru. Zašto si okretao glavu na drugu stranu? Zašto ni jednom nisi reagovao na uvrede koje je Atlagić iznosio na račun drugih poslanika u tom Odboru i Skupštini?

Pišeš o teškom surovom položaju dece u Palestini, ali nisi reagovao na zlostavljanje dece u našim vrtićima, izbacivanje dece iz predškolskih ustanova zbog političke nepodobnosti roditelja. Nisi reagovao na katastrofalne rezultate PISA testova. Možda smatraš da su se to prosvetni radnici tužakali strancima?

Da Vas podsetimo:  Preko „rada na neodređeno vreme i rada za stalno” do Vladušićeve „Omame”

Podržao si da Pododbor za nauku i obrazovanje vodi čovek koji ima sedam citata i h-indeks 2, a ti znaš šta to znači, iako je u tamo bilo naučnika i profesora sa neuporedivo boljim naučnim rezultatima. Nikada ništa nisi rekao za kupljene diplome i plagirane doktorate. Zašto si to sebi dozvolio Stojane? Zbog „parica“ koje primaš u Parlamentu?

Zašto si Stojane dozvolio sebi da iznosiš neistine o opoziciji i vlasti? Čitav niz neistina si izneo na delovanje opozicije i njenih lidera. Šta ti je to trebalo?

Jedino istinito što si rekao jeste da je zemlja u teškoj situaciji. Ali nisi dovršio rečenicu. Zemlja je u teškoj situaciji zbog rđave vlasti, a ne zbog opozicije.

Prof. dr Vladimir Obradović

3 KOMENTARA

 1. Vladimire, valjda zbog toga sto, Stojan je rodjen 1948 godine a ti Vladimire 1977 godine. Vladimire vec si postao redovni profesor u 44 godini zivota i bavis se politikom ….intenzivno. Sto se tice nauke imas brzometan uspeh i postao si redovni profesor na FON-u sa 28 naucnih radova(???), na kojima si uglavnom bio dopisan.

 2. Аутор:
  „Ali nisi dovršio rečenicu. Zemlja je u teškoj situaciji zbog rđave vlasti,
  a ne zbog opozicije.“?!

  И сам Аутор није довршио реченицу.
  “Zemlja je u teškoj situaciji zbog rđave vlasti, a ne zbog opozicije.“ , а ГАЗДА,
  НАРЕДБОДВАЦ и ФИНАНСИЈЕР (власти и опозицији) је један те исти
  – НАТО БАНДА, од 5. октобра 2000-те до днашњих дана!
  Режим и опозиција су, по оној народној – “Исти к****, само друге панталоне
  панталоне!“, од 5. октобра 2000-те до данашњих дана!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime