NATO UBIJANjE SRBA PRAVDA IMUNITETOM: Sramna odbrana zapadne alijanse na tužbu za korišćenje osiromašenog uranijuma

0
54
NATO bombardovanje Beograda (Foto: Screenshot/YouTube)

SEVERNOATLANTSKI pakt (NATO) odgovorio je na tužbe koje su protiv njega podnete prošle i ove godine Višem sudu u Beogradu, u ime obolelih od kancera, kao posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom u Srbiji, pozivanjem na imunitet.

Niški advokat Srđan Aleksić koji zastupa podnosioce tužbi izjavio je da nakon višemesečnog iščekivanja bilo kakvog odgovora, bez kojeg nije mogao da otpočne proces, NATO je u odgovoru samo naveo da Alijansa ima imunitet.

Aleksić očekuje da se suđenje zakaže za oktobar i ističe da će tada osporiti navode NATO-a.

U proteklih 15 meseci Višem sudu u Beogradu dostavljene su tri tužbe protiv NATO-a kojima se traži naknada štete za policajca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Kosovu i Metohiji, nakon čega su oboleli od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom.

Inače, povodom predstojećih procesa u Srbiju uskoro stižu italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja sa specijalistom pravne medicine i osiguranja doktorkom Ritom Čeli.

Doktorka Čeli je specijalizovana za forenzičku psihopatologiju, a bila je konsultant Istražne komisije – efekti osiromašenog uranijuma, nanočestice i na vojno stanovništvo zaposleno u mirnovnim misijama, a koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja.

Čeli je bila član komisije veštaka koji su radili na utvrđivanju uzročno-posledične veze između bombardovanja osiromašenim uranijumom i obolevanja ljudi koji su se zatekli na KiM 1999.

Ona određuje iz uzoraka krvi da li su vojnici koji su obolevali od kancera posledica bombardovanja teškim metalima.

Aleksić je naglasio da će insistirati da doktorka Čeli takođe radi veštačenja na njegovim klijentima i da isti dokazi kao i u italijanskim tužbama budu izneti na sudu radi ujednačenja sudske prakse.

Italijanski advokat Tartalja je dobio 253 pravosnažne presude protiv Ministarstva odbrane Italije, po tužbama koje je zastupao u ime italijanskih vojnika, obolelih od kancera jer su bili u mirovnoj misiji na KIM u vreme NATO bombardivanja.

Da Vas podsetimo:  Sporan otpis duga: Bečej u jednom danu ostao bez 50 miliona dinara

Po uzoru na Italiju, tužbama se od beogradskog suda traži da dosudi odštetu na račun NATO-a od oko 100.000 evra zbog obolevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom.

Uz tužbe podnet je i predlog za medijaciju, odnosno mirno rešenje sudskog spora.

Kancelariji Aleksić se do sada obratilo oko 3.000 ljudi, potencijalnih klijenata, koji žele da traže odštetu od NATO-a po ovom osnovu, a među njima ima Albanaca sa KIM i juga Srbije.

Aleksić je podsetio da dve decenije posle agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju teritorija koja je najviše izložena česticama osiromašenog uranijuma, na koju je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, danas se suočava sa posledicom povećanja obolelih od kancera, gde je uzročno–posledična veza nesumnjiva, a o čemu govore pravnosnažne presude pred italijanskim sudom, u kome je utvrđena uzročno-posledična veza i odgovornost Republike Italije.

https://iskra.co/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime