Rio Tinto ruši kuće u Nedeljicama, aktivisti sprečavaju, policija na terenu

1
53

Aktivisti iz udruženja „Ne damo Jadar“ tvrde da rudarska kompanija nema dozvole da ruši kuće koje je prethodno otkupila, piše Danas.

Foto: Mašina

„Rio Tinto blokiran, nemaju dozvole za rušenje po zakonu. Nisu Nedeljice Sava Mala“, objavljeno je na profilu udruženja „Ne damo Jadar“ 20. septembra u 12 časova.

„Rio Tinto je dobio nelegalne dozvole za rušenje. Za građevinske objekte koji su uplanjeni ne može da se izda građevinska dozvola za rušenje, a za nelegalno izgrađene neophodno je da građevinski inspektor utvrdi i naloži rušenje. Oni su napravili grešku u koracima – urbanizam im je izdao građevinske dozvole koje su bile na sajtu grada nekih 15 dana, i sada ih više nema“, izjavio je prethodno za Danas Zlatko Kokanović iz „Ne damo Jadar“.

„Rešenja je potpisao načelnik urbanizma koji je nije ovlašćen da potpisuje rešenja“, izjavio je jedan od prisutnih aktivista reporterki N1.

Kokanović je naglasio da je rušenje problematično i zbog otpada za koji se ne zna gde bi završio, budući da u Srbiji po njegovim saznanjima ne postoji nijedna firma koja se time bavi.

Iz „Ne damo Jadar“ su 11 septembra na društvenim mrežama objavili sledeće:

„Dakle, Rio Tinto hoće na silu da ruši kuće u Gornjim Nedeljicama i sva odgovornost za sve što se bude dešavalo u narednim danima je na njima. Bez projekata za rušenje, informacija gde će se odlagati otpad i garancija da će mašine odmah nakon završetka posla napustiti područje predviđenog rudnika nećemo dozvoliti nikakve radove. Tačka“.

„Nema ni jedna firma u Srbiji koja može da se bavi tom delatnošću, niti ima deponija koja je spremna za prijem te vrste otpada. Oni su se uhvatili za to da imaju građevinsku dozvolu, koja nama ništa ne znači. Tražili smo od gradske uprave kompletnu projektnu dokumentaciju, ali nam nisu dostavili. Pozvali smo policiju koja je sada na terenu, i zvali smo građevinskog inspektora da izađe na teren. Ipak, on odbija da se pojavi dok ne dobije poziv u pisanoj formi, tako da će i to biti rešeno“, izjavio je 20. septembra Zlatko Kokanović za Danas.

Da Vas podsetimo:  Ima li kraja nasilju nad ženama?

U pomenutoj objavi aktivisti su izneli tvrdnje da u tom trenutku, odnosno 11. septembra, njihovo udruženje ni Mesna zajednica nisu bii informisani o planovima za rušenje. Kako su dodali:

„Verujemo da nije ni Gradska uprava jer su oni godinama neobavešteni i služe samo da izvršavaju naređenja iz Beograda i pljačkaju građane“.

Iako je Vlada Srbije stopirala projekat Jadar, Rio Tinto je nastavio da kupuje zemljište u Loznici. Istraživanje BIRN-a je krajem februara 2023. pokazalo da je Rio Tinto od juna 2022. u okolini Loznice, u selima Gornje Nedeljice i Slatina, kupio zemljište u vrednosti od više od 1.2 milion evra.

I.K.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime