Opasnost targetiranja novinara: Iz verbalnog se lako rađa fizičko nasilje

0
57

Targetiranje, odnosno crtanje mete učesnicima javnog života, po pravilu, od verbalnog nasilja vodi fizičkom nasilju, Uprkos brojnim iskustvima koji o tome svedoče, javno targetiranje postalo je skoro svakodnevno. Novinari su ponovo meta, i to u vreme kada se, 24 godine od ubistva, očekuje konačna presuda u slučaju Slavka Ćuruvije. Umesto da targertiranje osude, predstavnici vlasti učestvuju u targetiranju novinara, ili ga otvoreno podržavaju.

Snimak ekrana, Insajder

Još jedan spot koji je zapravo poziv na linč novinara objavljen je sinoć na društvenim mrežama. Autor spornog spota je navodno nepoznat, ali ga je sinoć sa svog naloga na Instragramu podelio član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i direktor pretežno državnog saobraćajnog preduzeća Lasta – Vladan Sekulić.

Ubrzo su usledile osude zbog dodatnog podgrevanja atmosfere nasilja, pa je Sekulić, jos brže, uklonio spot sa naloga.

Stigla mu je međutim podrška stranačkog kolege – poslanika Vladimira Đukanovića. On u izjavi za Novu S kaže da u spotu u kojem se kroz tekst i fotografije praktično crtaju mete novinarima Nove S i N1, nije primetio bilo kakvo targetiranje.

„Primetio sam u tom spotu da je neko vrlo lepo opisao vaš rad. Prema tome, ja sam video da je to spot vrlo lep, na žalost amaterski je urađen, mislim da je produkcijski mogao mnogo bolje. I jako mi se dopada ideja tako da svaka čast autoru tog spota“, rekao je između ostalog Vladimir Đukanović.

Koalicija za slobodu medija osudila je targetiranje i poziv na napade na novinare. Pozvali su na odgovornost funkcionera SNS-a koji je podelio taj spot, uz ocenu da sa takvom retorikom ne može da obavlja funkciju direktora državnog preduzeća. Takve objave, kako se navodi, direktno ugrožavaju bezbednost novinara.

Da Vas podsetimo:  Udarci po „ruskoj braći“: Neka neko obavesti Sarapu

U Fondaciji Slavko Ćuruvija, koja je i članica Koalicije, smatraju da je u pitanju govor mržnje i očekuju reakciju nadležnih institucija, uz upozorenje da je targetiranje novinara učestalo.

„Mi imamo targetiranje, ne samo sada više sa ovako nekih opskurnih filmova koji se distribuiraju na društvenim mrežama, što smo imali i ranije, već imamo i ozbiljne pozive na linč nezavisnih i kritičkih novinara sa nacionalnih frekvencija, ali i iz parlamenta Srbije od strane vladajuće stranke i vrlo visokih funkcionera te stranke, te u tom smislu ovo je jedan zastrašujući i opasan nastavak kampanje, koja ima vrlo ozbiljan potencijal da preraste u neko ozbiljjno nasilje i obračunavanje sa tim novianrima“, kaže Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija Fondacije.

Sagovornica Markera podseća na nedavni slučaj kada je narodna poslanica SNS-a Biljana Pantić Pilja iste medije u Skupštini označila kao „antisrpske“, „domaće izdajnike“, „strane plaćenike“.

Ponašanje javnih funkcionera predstavlja model ponašanja i za građane pa je u takvoj situaciji gotovo nemoguće sprečiti napade pojedinaca, ocenjuje Ivana Stevanović i dodaje da je neverovatno da nema adekvatne reakcije celog društva, imajući u vidu dosadašnja iskustva.

„Samo da podsetim da je i pred ubistvo Slavka Ćuruvije vođena jedna slična kampanja targetiranja, takođe instruirana od vrha vlasti, takođe vođena kroz medije koji su bili vrlo bliski toj vlasti i da se njegov život okončao kako se okončao. U tom smislu mislim da je stvarno vreme da i pravosudni organi i nosioci vlasti u ovoj zemlji shvate da je targetiranje, javno prozivanje, zastrašivanje novinara, nešto što vodi u vrlo ozbiljne posledice i po te novinare i po čitavo društvo“, upozorava Ivana Stevanović.

Dok se nadležne institicije ne oglašavaju, pojavljuju se novi spotovi. Pre samo nekoliko sati na društvenim mrežama je objavljen spot u kojem su targetirani opozicioni poslanik Nebojša Zelenović i profesoraFilozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Da Vas podsetimo:  Novinari NIN-a pokreću novi nedeljnik: Ovo su članovi redakcije koji su dali otkaze

U zemlji u kojoj je nasilje svuda oko nas neophodna je reakcija ne samo institucija već celog društva a pre svih onih koji su na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime