Pismo poslanika Evropskog parlamenta: Način na koji je održan Europrajd nije u skladu sa obavezama Srbije

3
88
Europrajd; Foto: FoNet

BRISEL – Članovi interparlamentarne grupe za LGBTQ+ prava u Evropskom parlamentu uputili su u četvrtak pismo ministrima u Vladi Srbije u kom se navodi da način na koji je organizovana šetnja u okviru Europrajda nije u skladu sa obavezama Srbije prema Evroskoj konveciji o ljudskim pravima.

Preko pedest poslanika EP izrazilo je zabrinutost zbog sistematske mržnje prema LGBTQ+ zajednici, koja je bila prisutna i u danima i na dan Europrajda. To je, kako kažu, sistemski problem koji treba da reši Vlada.

“Srbija je bila dužna da zaštiti slobodu mirnog okupljanja dozvoljavanjem ovog marša i da zaštiti demonstrante , obezbeđujući bezbednost svih”, piše u pismu poslanika Evropskog parlamenta u koji je European Western Balkans imao uvid. Kaže se da će razvoj događaja oko Europrajda, zabrana pa skraćena šetnja biti prepoznata u narednom izveštaju o Srbiji.

Pismo upućeno ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, ministarki za evropske integracijeJadranki Joksimović i ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordani Čomić.

U kontekstu organizovanja Europrajda, evroparlamentarci su istakli da dve kontradiktorne tačke. “Prvo, organizatori Prajda su dobili pravni dokument od policije u kojem organi za sprovođenje zakona prihvataju održavanje koncerta i novu rutu marša. Međutim, marš, kako tvrdi sama Vlada prema rečima ministra unutrašnjih poslova nikada nije održana”, ukazuju iz Evropskog parlamenta.

Oni su podsetili na reči ministra Aleksandra Vulina da se “neće tolerisati nikakvo nasilje na beogradskim ulicama, kao ni nelegalne šetnje”, kao i da “MUP nije pokleknuo pred pritiscima velikih sila Zapada”.

Poslanici iz EP zaključuju da sve to ukazuje na pokušaj da se zadovolje različite publike: nacionalna i internacionalna, ali da “ljudska prava nisu uspela da preuzmu primat”. Oni su spomenuli slučaj napada na sedam LGBTQ+ aktivista iz Albanije.

Da Vas podsetimo:  KAD RADNICI UTIHNU…

“Prilikom izlaska iz parka, aktivisti su tražili od policije da budu u pratnji do njihovog hotela u blizini, ali im je policija rekla da je bezbedno. Na oko 100 metara od prisustva policije, suočila ih se grupa od 10 huligana koji su zgrabili jednog od njih i nasilno ih napali udarcima u glavu i flašama”, precizira u pismu u koje je EWB imao uvid.

Poslanici su dodali da takvi slučajvi pokreću relevantna pitanja u vezi sa proaktivnom ulogom policije. Oni su zatražili “temeljnu i brz akciju” srpskih vlasti kako bi se osiguralo da se sprovede valjana istraga koja će počinioce privesti pravdi.

“U Srbiji se ovakvi događaji po zakonu smatraju zločinima iz mržnje. Pored toga, želimo da preporučimo Vladi Srbije da aktivno radi sa kancelarijom Saveta Evrope u Srbiji, kao i delegacijom EU, na rešavanju sistemskog problema LGBTI-fobičnog zločina iz mržnje i nasilja. Zabrinuti smo da bi se, nakon održavanja EuroPride-a poslednjih nedelja, ovi događaji mogli povećati”, zaključuje se u pismu evroparlamentaraca.

izvor:https://europeanwesternbalkans.rs/

3 KOMENTARA

 1. Pre bih mogao da smislim nasta se nismo OBAVEZALI i sta sve nismo PODPISALI. Evo nekoliko decenija gledam i neverujem u koje se ,,kolo,, nismo uhvatili i SVAKI put na nasu stetu. Neko bi pomislio da nam se pamet pomutila, ali gledam i citam sta su vodece Evropske zemlje uradile i onda vidim zajednicki ,,rukopis,,. Paaa, tada mi je jasno……u sta se sve uvaljujemo kolektivno. Na to neko kaze da je to teorija zavere. Secam se da je neko sklepao i termin ,,kolateralna steta,,, pre se govorilo ,,lice na pogresnom mestu i u pogresno vreme,,.

 2. A na šta se to, po izjavi pedera iz Evropske unije, obavezala Srbija? Da li ti koji bi da svet pretvore u homoseksualce da im decu prave i rađaju azilanti znaju, da AV i njegovi čankolizci sve ugovore, dogovore, obaveze itd. proglašavaju državnom tajnom pa tako Srbi pojma nemaju na šta su se naše domaće pederuše i pederi sve obavezali? I bolje je da narod sve to nije znao jer bi, da se saznalo šta su domaći homići sve ispotpisivali, desetine hiljade Srba izašlo na ulice da pomlati tu pedersku bandu pridošlu u BG iz cele EU pa i nekih gradova Srbije. Očigledno je i previše pederuša i pedera u našoj vladi koji bi najrađe da srpsku decu od rođenja ubeđuju da ne postoje samo dva pola nego i nešto između, npr. poput pederuše Ane Brnabić a po javnim izjavama (vidi Magazin Tabloid) u inostranstvo odbeglog bivšeg Vučićevog saradnika Đorđa Višekrune toj sorti ljudi naginje, a možda i pripada i sam AV! Nije li jedan od „zadataka“ spoljnog vladinog saradnika i ubice Velje Belivuka (poznatiji kao Velja Nevolja) bio da na fudbalskim utakmicama sa svojom bandom organizuje premlaćivanje i ućutkivanje svih koji su skandirali čuveni „hit“ Vučiću-pederu, Vučiću-pederu itd.?

 3. “Већма се треба покоравати Богу, а не људима“, и зато је
  требало да се на улици појави што већи број верника
  предвођен Птаријархом, епископима, свештенством, верним
  народом и свим људима добре воље, грађана Србије, који не
  прихватају ЛГБТ идеологију.
  На улици су могли бити родитељи без деце, да су позвани од
  стране СПЦ, али СПЦ је заказла, онда када је и практично,
  делом, требало потврдити да брани и заступа породицу.
  Литије су биле добра намера у покушају, само у покушају,
  али се у завршници/финалу заказало, пропуштена прилика
  да се ствари изведу до краја?!
  Да је Патријарх са епископима позвао народ испред Храма
  Св. Саве, у броју са предходних литија, и тако остао доследан
  беседи са молебана, та маса би била довољан разлог да се
  содомити не појаве на улицама Београда.
  Ниједан полицајац не би и смео да насрне на Патријарха,
  епископа или свештеника.
  Изговор непозивања на Литију 17. септембра, због наводног
  избегавања “КРВОПРОЛИЋА“, је само изговор и пропуштена
  историјска прилика да се са содомитима и њиховом идеологијом
  дефинитивно раскрсти – на улици , у вртићима и школама.
  Содомити су остали доследни у својој најави – да ће “ПРАЈДА“
  БИТИ, а СПЦ у својој недоследности /речи-дела/ изневерила
  верни народ.
  Пример за то је Патријарх грузијски Илија, који је стао испред
  свог народа, и “ПРАЈД“ отказан, без крвополића.
  Грузија није дозволила да буде -“ГУЗИЈА“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime