ŠTA SMO NAUČILI IZ SLUČAJA NOVAK ĐOKOVIĆ?

9
380

Novak Đoković nije na Zapadu većinski percipiran kao mali čovek koji se bori protiv sistema, već kao bahati bogataš koji pokušava da dokaže svima da za njega nikakva pravila i zakoni ne važe. Zapadna percepcija Novaka Đokovića determinisala je reakciju Federalne vlade Australije, čiji je premijer Skot Morison, političar desnog centra, pokušao da iskoristi kako bi podigao svoj padajući rejting.

O popularnosti i nepopularnosti

Evropska civilizacija se sastoji iz više kulturnih krugova koji se prožimaju. To su kulturno-identitetski (slovenski, germanski, romanski i keltski) i versko-identitetski (katolički, protestantski i pravoslavni). Prirodno je da osoba koja pripada pravoslavno-slovenskom kulturnom krugu preferira sebi slične sportiste, glumce, pevače i ljude drugih profesija koje spadaju u industriju zabave. Novak Đoković će u startu biti popularniji u Rusiji, Grčkoj ili Poljskoj, nego u Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama ili Nemačkoj.

Đoković je tokom svoje igračke karijere takođe često demonstrirao izlive besa i agresije, jednu pretaranu emotivnost svojstvenu balkanskim Slovenima, koja nije prihvaćena u severnim germanskim krugovima. Osim toga, on je javno demonstrirao svoju pravoslavnu versku pripadnost, dok se u anglosaksonskom svetu javni izlivi religioznosti smatraju naročito nekulturnim. Naravno, treba imati u vidu da su ostaci antisrpske propagande iz 90-ih i dalje prisutni u svesti mnogih na Zapadu. Svi ovi faktori skupa objašnjavaju nepopularnost Novaka Đokovića u germanskim zemljama (Britaniji, SAD, Australiji i slično), što ga čini dobrom metom za progon i skupljanje političkih poena.

O političkim igrama

Novak Đoković nije na Zapadu većinski percipiran kao mali čovek koji se bori protiv sistema, već kao bahati bogataš koji pokušava da dokaže svima da za njega nikakva pravila i zakoni ne važe. Srpska percepcija je dijametralno suprotna, ona odražava osećaj poniženja i svestranog napada koji su događaji iz 90-ih doneli srspkoj naciji. Po tom gledištu Novak Đoković se bori za svakog Srbina dokazujući da je srpska nacija dostojna poštovanja i da je njen duh nesalomiv, uprkos svemu i u inat svima. Ova dva narativa se nikako ne mogu pomiriti niti ukrstiti.

Da Vas podsetimo:  Globalna ekonomska kriza i lažno mesijanstvo

Zapadna percepcija Novaka determinisala je reakciju Federalne vlade Australije, čiji je premijer Skot Morison, političar desnog centra, pokušao da iskoristi kako bi podigao svoj padajući rejting. Federalni izbori u Australiji će biti održani kroz nekoliko meseci, a laburisti su prestigli partiju Morisona po istraživanjima javnog mnjenja. Premijer Australije je izabrao da progoni Đokovića kako bi demonstirao biračkom telu da niko nije iznad zakona, čak ni svetski poznat sportista. Laburisti su uveliko kritikovali Morisona već od trenutka kada je sam Đoković objavio da dolazi u Australiju sa medicinskim izuzećem, što jasno implicira da nije vakcinisan, dok je Australija država koja je uvela vrlo rigorozna ograničenja u vezi sa epidemijom.

O obmani i korupciji

Međutim, nije posredi samo utrkivanje australijskih konzervativaca i laburista pred predstojećim parlamentarnim izborima. Teniski savez Australije lobirao je federalnu i regionalnu vlast u toj državi kako bi sportisti mogli da učestvuju na „Australijan openu” bez obavezne potvrde o vakcinaciji. U interesu je Teniskog saveza da se na turniru pojavi što više poznatih sportista, jer to donosi profit. Već je bilo reči o tome da Federalnu vladu vode konzervativci, ali na vlasti u Viktoriji, državi gde se odigrava turnir, nalaze se laburisti. Upravo su regionalne vlasti u saradnji sa Teniskim savezom Australije izdale Đokoviću dokument o medicinskom izuzeću, dok su mu federalne vlasti izdale vizu za ulazak u zemlju.

Britanski mediji su objavili pisma federalnih vlasti Teniskom savezu u kojima je Savezu jasno stavljeno do znanja da preležan kovid nije dovoljan uslov za prelazak australijske granice bez sertifikata o vakcinaciji. Teniski savez je namerno obmanuo više desetina igrača, među kojima je jedini slavan Novak Đoković. Ako je Teniski savez lobirao – možemo prepostaviti i korumpirao – regionalne vlasti za medicinsku potvrdu i federalne za izdavanje vize, zašto je onda Novak Đoković zaustavljen na granici? Na to pitanje nema jasnog odgovora. Možda je Morison od početka planirao da ga namami u zamku i iskoristi njegov slučaj za samopromociju, možda je pod pritiskom kritika iz redova opozicije odlučio da promeni odluku i da opet iskoristi Novaka.

Da Vas podsetimo:  Pokret za odbranu KiM: Nova kapitulacija Srbije na Kosmetu

Zaključak

Novak Đoković svakako nije kriv što je bio obmanut od raznih australijskih aktera. Australijske vlasti su mogle jednostavno da mu stave do znanja da bez sertifikata o vakcinaciji neće ući u državu. Umesto toga su vlast i opozicija, kao i sportski krugovi, pokušali da ga iskoriste u svojoj igri. Novak nije Isus i nije Če Gevara, ali jeste žrtva političke obmane, korupcije i u toj pravednoj borbi zaslužuje podršku.

autor:Aleksandar Đokić

https://pokreni.rs/

9 KOMENTARA

 1. @Драган Славнић: А шта отац Јован каже на то што је Новак, заражен, ишао међу људе и децу? Шта да је заразио некога и угрозио му здравље, или, не дај Боже, живот? Новак је све те људе практично лагао да је здрав. Нема везе што није имао симптоме. Или је Новак био здрав, а тај позитиван тест (који је можда случајно погрешан, или чак можда лажан) је касније искористио да добије визу. Зар то није варање? Шта каже отац Јован на то? Зашто је Новак по сваку цену инсистирао да игра у тој „зликовачкој“ Аустралији иако је знао каква су правила у тој држави? Да се није уплашио да ће изгубити паре од спонзора и неиграња на турниру? Зар то није похлепа? Шта каже отац Јован на то? Можда је Новак мислио да ће сигурно освојити још један турнир и тиме постати најбољи тенисер свих времена. Зар то није гордост? Шта каже отац Јован на то? Зар један „символ“ ради такве ствари? Није Новак ишао у Аустралију да шири реч Божију међу невернике, већ да освоји турнир и заради паре. Влада Аустралије није избацила Новака зато што су они сатанисти а он праведник, већ зато што се Новак показао као човек који зарад личног интереса може да угрози здравље других. А због онога што су говорили његови родитељи, поготово отац, постидео би се сваки прави православни хришћанин.

  • Питајте ауистралијске власти за то!
   Зар нису могли да га на лицу места тестирају, и према резултату теста
   одреде му статус – здрав или заражен?
   Ако је негативан, остаје и учествује на такмичењеу; а ако је позитиван,
   забрањује му се такмичење и враћа се/депортује за Србију!
   Шта ту није јасно?

 2. „Реч пастира
  НОВАЧЕ СИНЕ!
  Надређена категорија: ССР
  Категорија: Реч пастира
  Објављено 16 јануар 2022
  Протојереј Јован Пламенац

  Поштовани читаоци, ових Божићних дана, а потом и у претпразништво
  Богојављења када коначно сазнадосмо за протеривање Новака
  Ђоковића из Аустралије, или тачније речено, за протеривање здравог
  од стране болесних, питали смо се да ли ће тај човек моћи да носи тако
  тежак Крст на својим плећима. Дивну духовну поуку како је једино могуће
  носити такав Крст, упутио је у недељу пред Богојављење отац Јован
  Пламенац. Ту поуку преносимо са ФБ странице оца Јована…
  † † †
  Новаче, сине!

  Стао си у стопе највећих бораца за достојанство људског рода. То бреме
  ћеш изнијети само ако се будеш држао Господа.

  Аустралијски заточеници новопаганске глобалистичке идеологије који су
  Те истјерали из државе узрасле на злочину над домороцима, као и САД,
  у којој си се самоисклесао у споменик, боранија су. Твој противник је
  њихов духовни господар, кнез таме.

  Данас, у недјељу пред Богојављење, богослужбено се присјећамо
  Претечиног позива на покајање народу Израиља који му се исповиједао и
  којег је крстио водом на Јордану, па и самих првих ријечи Господа нашега
  Исуса Христа када је почео да проповиједа Своје учење: „Покајте се“.

  Новаче, сине,

  Дубоко си загазио у духовне сфере из којих узрастају и добро и зло овога
  свијета. Очисти своје срце у светој тајни исповијести, кроз истинско
  покајање, ослободи се духовних замки у које су Те увлачили, па и Твоји
  најближи, и ухвати се Христових хаљина, као жена Хананејка. Тек онда
  Ти ово зло искуљало у стварност коју управо живимо ништа неће моћи,
  па и да Те убију.

  А ове вакцинисане колеге за пар година, па и када Те сиједе власи обгрле,
  побјеђиваћеш држећи рекет – ногом.

  Новаче, сине,Ти више нијеси само човјек; ти си – символ!

  Извор: ФБ страница о. Јована Пламенца“
  http://sabornik.rs/index.php/crkvene-aktuelnosti/rec-pastira/2249-novacesine

  • Новак, после изрицања пресуде, најкраће:
   “ Изузетно сам разочаран пресудом“!
   Ова ситуација Новака Ђоковића може се упоредити са сличним
   ситуцијамау које је западао и Никола Тесла.
   Реакција обојице је слична, готово иста.
   Ево како то Никола Тесла описује.
   НИКОЛА ТЕСЛА – “МОЈИ ИЗУМИ“
   Мала књига А
   “Граматик“
   Подгорица, 2002., стр.134 :

   “Наиме, кад год су мене или некога коме сам био привржен или
   дело коме сам се посветио други повређивали на посебан начин
   који би могао најједноставније да се окарактерише као крајње
   ружан, осећао сам то као нарочит и неописив бол, који сам у
   потрази за бољим именом оквалификовао као “космички“, а
   убрзо затим, редовно се догађало да су они који су наносили
   бол пролазили лоше.“!!!

   Христос: “Благо прогнанима Правде ради јер је њихово Царство
   Божије.“
   Бог никоме не остаје дужан, правда увек сустиже кривца!
   “Говори Господ: Освета је Моја!“
   У случају Николе Тесле и Новака Ђоковића, узвишеног духа,
   без и трунке мржње према злонамерним починиоцима нанетог
   им “космичког бола“ – не може бити другачије!
   Пратимо дешавања и уверимо се у горе речено!

 3. Новак, после изрицања пресуде, најкраће:
  “ Изузетно сам разочаран пресудом“!

  Ова ситуација Новака Ђоковића може се упоредити са сличним ситуцијама
  у које је западао и Никола Тесла.
  Реакција обојице је слична, готово иста.
  Ево како то Никола Тесла описује.

  НИКОЛА ТЕСЛА – “МОЈИ ИЗУМИ“
  Мала књига А
  “Граматик“
  Подгорица, 2002., стр.134 :

  “Наиме, кад год су мене или некога коме сам био привржен или дело коме
  сам се посветио други повређивали на посебан начин који би могао најједно –
  ставније да се окарактерише као крајње ружан, осећао сам то као нарочит и
  неописив бол, који сам у потрази за бољим именом оквалификовао као
  “космички“, а убрзо затим, редовно се догађало да су они који су наносили
  бол пролазили лоше.“!!!

  Христос: “Благо прогнанима Правде ради јер је њихово Царство Божије.“
  Бог никоме не остаје дужан, правда увек сустиже кривца!
  “Говори Господ: Освета је Моја!“
  У случају Николе Тесле и Новака Ђоковића, узвишеног духа, без и трунке
  мржње према злонамерним починиоцима нанетог им “космичког бола“ – не
  може бити другачије!
  Пратимо дешавања и уверимо се у горе речено!

 4. „Реч пастира
  НОВАЧЕ СИНЕ!
  Надређена категорија: ССР
  Категорија: Реч пастира
  Објављено 16 јануар 2022
  Протојереј Јован Пламенац

  Поштовани читаоци, ових Божићних дана, а потом и у претпразништво
  Богојављења када коначно сазнадосмо за протеривање Новака
  Ђоковића из Аустралије, или тачније речено, за протеривање здравог
  од стране болесних, питали смо се да ли ће тај човек моћи да носи тако
  тежак Крст на својим плећима. Дивну духовну поуку како је једино могуће
  носити такав Крст, упутио је у недељу пред Богојављење отац Јован
  Пламенац. Ту поуку преносимо са ФБ странице оца Јована…
  † † †
  Новаче, сине!
  Стао си у стопе највећих бораца за достојанство људског рода. То бреме
  ћеш изнијети само ако се будеш држао Господа.
  Аустралијски заточеници новопаганске глобалистичке идеологије који су
  Те истјерали из државе узрасле на злочину над домороцима, као и САД,
  у којој си се самоисклесао у споменик, боранија су. Твој противник је
  њихов духовни господар, кнез таме.
  Данас, у недјељу пред Богојављење, богослужбено се присјећамо
  Претечиног позива на покајање народу Израиља који му се исповиједао и
  којег је крстио водом на Јордану, па и самих првих ријечи Господа нашега
  Исуса Христа када је почео да проповиједа Своје учење: „Покајте се“.

  Новаче, сине,

  Дубоко си загазио у духовне сфере из којих узрастају и добро и зло овога
  свијета. Очисти своје срце у светој тајни исповијести, кроз истинско
  покајање, ослободи се духовних замки у које су Те увлачили, па и Твоји
  најближи, и ухвати се Христових хаљина, као жена Хананејка. Тек онда
  Ти ово зло искуљало у стварност коју управо живимо ништа неће моћи,
  па и да Те убију.

  А ове вакцинисане колеге за пар година, па и када Те сиједе власи обгрле,
  побјеђиваћеш држећи рекет – ногом.

  Новаче, сине,Ти више нијеси само човјек; ти си – символ!

  Извор: ФБ страница о. Јована Пламенца“
  http://sabornik.rs/index.php/crkvene-aktuelnosti/rec-pastira/2249-novacesine

 5. Nema pravde u zemlji kengura. Zna se kako su oni nastali i ko je sišao sa Engleskih brodova da naseli taj kontinent. Svi veliki Srbi su nipodastavani od zapadnog sveta. Setimo se samo Nikole Tesle, čoveka čije su znanje svi pokrali i prikazivali kao svoje. Šta može da ocekuje drugo Novak Djokovic koji je najbolji svih vremena u njihovom “elitistickom” sportu. Samo mržnju koju su do sada nevesto krili. Gospodo sa zapada mislim da treba da mu oduzmete sve titule koje je osvojio jer se nije dopingovao kao neki čiji je sponzor jači od doping testova. Ustvari oduzmite mu sve titule jer je SRBENDA

 6. Научили смо то да Србин који практично одрасте у Немачкој, говори пет језика, живи у Монаку, обиђе света, најбољи је у престижном спорту, рукује се и прича са члановима британске краљевске породице, има десетине милиона евра, ипак остане сељобер који мора да среди папир преко везе.

 7. Novaku bi licno bilo bolje da je preskocio Australiju ali je ovo sto mu se desilo otkrilo mnoge stvari. Otkrio se narativ prisile direktne i indirektne, otkrilo se da drze migrante i po 9 godina u „hotelima“ u jednom od kojih su drzali i Novaka. Otkrilo se da politicari krse sva pravila i sopstvene zakone ali i da ima casnih sudija – bar u Australiji.
  I evo sada gle cuda, otkrilo se da se rezultati antigenskog i PCR testa ne moraju podudarati, upravo iz razloga zbog kojeg je pronalazac PCR testa rekao da je isti istrazivacki a ne klinicki postupak i da je neupotrebljiv za klinicka testiranja jer mu se osetljivost moze proizvoljno podesiti tako da registruje i mrtve delove virusa.
  Tesko se oteti utisku da se ceo narativ odrzava upravo PCR testovima umesto da se brzim testovima testiraju samo ljudi sa simptomima a ne masovno svi – uglavnom bez simptoma.
  Tako bismo dosli do prave a ne naduvane statistike. Upravo su Kanadjani otkrili da je pola pacijenata u njihovim kovid bolnicama doslo iz sasvim drugih razloga a ne kovida.
  Zato je Novakov slucaj vazan na vise nivoa iako ne treba sumnjati da ce masmediji pokusati da ga ocrne ne postavljajuci nikakva logicna pitanja. Novak kao ljudsko bice ipak ima integriteta vise nego svi politikanti na gomili ukljucujuci i zlobne i zavidne posmatrace.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime