Vučićeva obećanja – ludom radovanja

0
1104

aleksandar-vucic-1386335806-225747U kampanji za izbore na Voždovcu pre četiri meseca Aleksandar Vučić je obećao građanima da će živeti bolje krajem 2014[1]. Potom je nedavno ponovio isto obećanje, ali je pomerio rok za dve godine[2]. Ako ne bude tako, onda će nam naknadno reći kad ćemo živeti bolje.

I šta konkretno znači bolji život? Sa srpskim prosečnim platama bolji život bi značio uvećanje zarade za barem 50 odsto. Da li je realno očekivati toliko povećanje za dve godine znajući da nam se upravo spremaju „bolne reforme“, koje će dovesti do novog pada standarda?

Ali, pored generalnog obećanja boljeg života sa kliznim rokom, u međuvremenu su stigla nova „obećanja“. Tako će Vlada imati 19 ministarstava, biće mala i efikasna, javni sektor će davati pare državi, u privatnom sektoru biće agresivno zapošljavanje. Do kraja juna biće usvojeni najvažniji reformski zakoni, trudiće se da ne dira penzije. Ukinuće protivustavni solidarni porez i smanjiti plate svima u javnom sektoru, neće više finansirati Zvezdu i Partizan, već bolesnu decu, država će uzimati deo profita od NIS-a…

Bitno je samo da se građanima serviraju novija i novija obećanja tako da se zaboravi na ona stara i da se nastavi sa iščekivanjem boljeg života. Iako bi neko neupućen to mogao da pomisli, Vučić ne dolazi sad na vlast, on je tu bezmalo dve godine. I davao je precizno oročena obećanja koja nije ispunio. Treba ga podsetiti da nije smanjen dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku, niti je ukinuta pretplata za RTS, javnosti nije prikazan ugovor s arapskim „Etihadom“ o prodaji JAT-a, niti je proradila Kancelarija za brze odgovore… Jedan čovek s toliko svestranom odgovornošću jednostavno ne može da postigne i ispuni sve, a da nevolja bude veća, među medijima nema nijednog kontrolora vlasti.

Da Vas podsetimo:  Radiju Slobodna Evropa smetaju porodične vrednosti? Radeve, zašto baš sa Srbijom i Mađarskom?

Kada je na jesen 2012. godine izbila afera zbog povećane količine aflatoksina u mleku i kada je tadašnji ministar poljoprivrede Goran Knežević problem „rešio“ tako što je dozvoljenu količinu kancerogene supstance podigao deset puta – sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, Vučić je, da bi umirio javnost, obećao da će u roku od 15 dana vratiti granicu na 0,05. Od ove izjave u emisiji „Oko“[3] prošlo je više od godinu dana, a nivo dozvoljenog aflatoksina je još uvek 0,5.

Na svojoj Fejsbuk stranici Aleksandar Vučić je 23. maja prošle godine napisao: „TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta!“ Tada je obećano da će to biti do kraja jula.[4] Potom je taj rok pomeren na oktobar[5], pa na januar, sa primenom novog budžeta. Posle toga, govorilo se o aprilu[6]. April je, a račun za struju i dalje sadrži i namet za RTS. Vučić je preko svojih tabloida čak spinovao priču kako će se pretplata za RTS plaćati samo preko njega mrtvog[7].

Najavljeno je da će do kraja marta ove godine Ikarbus potpisati ugovor s Mercedesom o proizvodnji novih modela autobusa. To se nije desilo, ali je obećanje dobro zvučalo prilikom predizbornog puštanja u pogon “prvog srpskog mercedesa”, tj. Ikarbusovog autobusa sa kupljenom Mercedesovom šasijom[8].

Takođe, u izbornoj kampanji PPV je obećao da će ugovor sa „Etihadom” pokazati pre izbora[9]:„Mi ćemo naš ugovor s ’Etihadom’ pokazati pre kraja kampanje”, rekao je Vučić, ali ni to se nije desilo, te je ugovor i dalje tajna. Bivši ministar privrede Saša Radulović rekao je da je ugovor o osnivanju „Er Srbije“ štetan za državu.

Da Vas podsetimo:  Zdravstvo u Srbiji - Može li privatno biti državno

Vlada Srbije je donela je Uredbu[10] o osnivanju Kancelarije za brze odgovore još 23. maja prošle godine. Dokument kaže da Kancelarija služi unapređenju efikasnosti rada svih organa državne uprave koji učestvuju u postupcima ostvarivanja prava na gradnju. Uredba je skoro godinu dana samo slovo na papiru, Kancelarija faktički nije osnovana, iako je bila jedno od glavnih predizbornih obećanja 2012. godine.

Ono što je možda najzanimljivije jeste to da budući predsednik Vlade kao da nije svestan da se njegova obećanja ne ispunjavaju. Pa tako on, prilikom davanja jednog od neispunjenih obećanja, kaže:

„Ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima[11] [12]“.


[2] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=03&dd=31&

nav_category=11&nav_id=830715 

Mara Vučković

Nova srpska politička misao

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime