Bastašić: To što se Srbija nije do sada odredila prema Pokolju je ponižavajuće, uvredljivo i boli

0
45

On je naveo da je Republika Srpska 2015. godine u svom parlamentu donijela Deklaraciju o genocidu nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH.

Bastašić: To što se Srbija nije do sada odredila prema Pokolju je ponižavajuće, uvredljivo i boli Peticija za Rezoluciju o Genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj; Foto: Jadovno 1941.

Na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu danas je organizovana prva akcija potpisivanja peticije za usvajanje rezolucije o Genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sa skupa je poručeno da su mučenici stradali u NDH ostavili zavjet da moraju biti ispoštovani i da se oko ovog pitanja i ove rezolucije moraju okupiti Srbi ma gdje da žive.

Mile Bosnić, predsjednik Pokreta Srba Krajišnika, koji je pokrenuo inicijativu, poručio je da je donošenje ove rezolucije jedno od najvažnijih pitanja srpskog naroda, pitanje njegove istorije i budućnosti.

– Kosovski Boj, Sveti Sava, Srpski ustanci, Prvi rat, Genocid, to su temelji našeg morala i opstojanja i naše budućnosti. Narod koji se stidi svojih žrtava ne treba da postoji – istakao je on.

Bosnić je naveo da je stavljanje potpisa na ovu peticiju pitanje časti i da će biti jasno određeno ko će se njime upisati u knjigu ljudi, a ko u knjigu neljudi.

On je dodao da pitanje Genocida u NDH nije krajiško već opšte srpsko pitanje i naglasio da ne smije biti licitiranja srpskim žrtvama, posebno djecom.

Bastašić: To što se Srbija nije do sada odredila prema Pokolju je ponižavajuće, uvredljivo i boli

Peticija za Rezoluciju o Genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj; Foto: Jadovno 1941.

Bosnić je rekao da je decenijama unazad uvijek postojao izgovor zašto ovakav dokument nije usvojen i naglasio da izgovora više nema, kao što nema ni opravdanja za one koji ovim pitanjem manipulišu i broj žrtava obezvređuju.

Da Vas podsetimo:  Umesto zabrane mobilnih telefona u školi POSTOJI BOLJE REŠENJE!

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ iz Banjaluke Dušan Bastašić poručio je da potomci i poštovaoci ubijenih na području NDH nisu zaboravili njihovo epsko stradanje, a da potomci zločinaca čine sve da zatru istinu o 2.600 stratišta i 46 logora, među kojim su i logori za djecu, Jastrebarsko, Metajna, Sisak i Gornja Rijeka.

– Oni pokušavaju da srpske žrtve svedu na Jasenovac, pa da ih onda umanje – rekao je Bastašić.

Bastašić: To što se Srbija nije do sada odredila prema Pokolju je ponižavajuće, uvredljivo i boli

Dušan Bastašić, Foto: Jadovno 1941.

Prema njegovim riječima, neki su aprila 1941. godine željeli da Banjaluka postane Antin grad i tada su izgradili temelje koji do danas nisu iskopani i uišteni.

– I danas žele da ugroze biološki opstanak Srba na teritoriji cijele BiH – rekao je on.

Bastašić je neveo neka od mjesta strašnog zločina Pokolja, Genocida počinjenog nad Srbima od strane NDH, među kojim i ubistvo 2.315 Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike i Šargovac.

On je ukazao da se na nekoliko kilometara od centra Beograda – na jevrejskom dijelu zemunskog groblja, nalazi najveća masovna pojedinačna grobnica u kojoj je sahranjeno oko 6.500 Srba koji su dovedeni iz Jasenovca i ubijeni u logoru Zemun, na mjestu Starog beogradskog sajmišta.

Bastašić je ocijenio ironičnim tvrdnje pojedinca sa vrha srpske političke vlasti koji je rekao da bi zaključak da je riječ o Genocidu koji je počinila NDH, značio u sljedećih 100 godina loše odnose sa Hrvatima.

– Pa se ja pitam, ako pogledamo unazad, posebno u posljednjih 150 godina, kakve mi to imamo odnose. Nemamo dobre odnose, ne nalazimo nijedan argument koji će govoriti u prilog dobrih odnosa ni u budućnosti, pogovo kad vidite šta se dešava, kakva je retorika u hrvatskom javnom prostoru, šta im se toleriše. Pa kako možemo mi da radimo jedan ovakav kompromis i da se ne odredimo jasno prema tom zločinu – rekao je on.

Da Vas podsetimo:  SLAVKO (Trivin sin) IVKOVIĆ – ZVEZDA kladionica, PINK potkrovlja i INFORMER suterena!

Bastašić je upitao da li će Srbi opet da rade ustupke poput onog iz 1918. godina kada su Hrvate kao poražene preveli na stranu pobjednika ili 1943. godine kad su amnestijom Josipa Broza Tita ustaše i domobrani prešli na stranu antifašista.

On je neveo da je ustupaka bilo tokom cijelog 20. vijeka.

– Ako nakon ovog nismo u stanju da se odredimo sa tog najvišeg nivoa, od srpskog naroda izabranog tijela, hoćemo li onda za `Oluju` za neku godinu govoriti da to nije bila zločinačka akcija – upitao je Bastašić.

On je naveo da je Republika Srpska 2015. godine u svom parlamentu donijela Deklaraciju o Genocidu nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH.

– To što se Srbija nije do sada ovako odredila je ponižavajuće, uvredljivo i boli. Zato se nadam da će ova inicijativa uspjeti – rekao je on.

Potpisivanje peticije pratio je prigodan program u okviru kog su svoje stihove o stradanju Srba u NDH čitali pjesnici Neven Milanović iz Podgorice, Danilo Vasojević iz Beograda i Dragana Ljuna i Mile Rokčević porijeklom iz Krajine kao i zajedničko fotografisanje i snimanje kadrova za potrebe spota „Uspavanka za Jasenovac“.

Izvor: SRNA – Naslov, podnaslof i fotografije: Jadovno 1941.

Preuzeto: Jadovno

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime