Ima li nameštenih „fejk“ svađa u Narodnoj skupštini?

0
50

Svađe u Narodnoj skupštini jesu „fejk“ odnosno nameštene, ponekada na osnovu dogovora između samih narodnih poslanika, ponekada i na nivou celih poslaničkih grupa, kako ocenjuju sagovornici Danasa iz političkih krugova van parlamenta, ali oni kritikuju i parlamentarnu opoziciju za ovakvo stanje za skupštinskom govornicom i poručuju „pristali ste da učestvujete“.

Foto: printscreen

Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik ispred organizacije „Zajedno“ rekao je za Njuzmaks adria da je 99 odsto svađa u Narodnoj skupštini „fejk“ odnosno namešteno.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i nekadašnji narodni poslanik, iz svog iskustva u Skupštini ističe da nije siguran da su rasprave „nameštene“ u tolikom procentu o kome govori Ćuta ali da je sigurno da toga ima oduvek.

„Nisam siguran da je to zastupljeno u procentu koji navodi Ćuta, zapravo siguran sam da je taj procenat nešto manji. Nažalost, ima istine u tome, često ima tih „ping-pong“ prozivanja i polemike. Nekada je to na mikro nivou u smislu da se poslanici prozivaju međusobno da bi tako dobili priliku da odgovore, ali nekada su ti dilovi i na makro planu. To znači da postoje strateški dogovori između poslaničkih grupa za međusobno prozivanje i tome sam lično svedočio. Ipak, mislim da se to „provali“ i prepoznaje, pogotovo kada sediš tamo i gledaš direktno“, naveo je Vukadinović.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog fronta, kaže za Danas da nije sporno da postoje iskonstruisane svađe u parlamentu među poslanicima koji se poznaju.

„Međutim, teme i način oko kojih se svađaju ne razlikuju se od svađe između Ćute i tih istih. Voleo bih da sam čuo od Ćute razloge zašto je glasao za izbor poslanika Božidara Delića, a bilo bi dobro da je odbio da glasa za Delića jer se radi o čoveku u čijoj je zoni odgovornosti ubijeno 2100 albanskih civila, deo njih se nalazi u batajničkoj grobnici. Time bi Ćuta pokazao političku razliku između sebe i Šešelja/Vučića/M.Jovanovića.  Takva ,,svađa’’ nam je potrebna u parlamentu. Međutim, izgleda da je čak i tim pro EU poslanicima jedini kriterijum biti protiv Vučića. Tako će i posle Vučića ostati radikalska politika“, navodi on.

Da Vas podsetimo:  Rat do poslednjeg Ukrajinca

Vuletić dodaje da proevropski poslanici očigledno nisu primetili ko je ispred skupštine i pored Lavrovljevog ogromnog postera.

„Radi se o organizaciji Dostojni Srbiji koja se zalaže za formalno prisajedinjenje Rusiji/Belorusiji. Molba tim poslanicima za koje sam i sam glasao je da počnu da se bave politikom, kao i da shvate da sa Delićem, Lavrovom i Dostojnim Srbiji ne mogu da nas vode u budućnost koja vidi planetu i Srbiju kao ekološki raj“, ističe on.

Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje, kaže da je sve u ovoj državi „fejk“ pa ne čudi ni da su takve svađe u parlamentu.

„Sve je u ovoj državi fejk: fejk je i skupština, fejk je opozicija, vlada, pravosuđe, pa su tako, naravno, i rasprave fejk. Nakon nelegitimnih izbora koji su održani samo na delu teritorije Srbije, bez Kosova i Metohije, i u uslovima koji su daleko od normalnih i demokratskih, čitava skupština i svako od tih poslanika koji je pristao da na njima učestvuje, uključujući tu i troprocentne ekološke lešinare poput Ćute, služe kao predstava i cirkus. Stoga je svako naknadno kukanje licemerno, jer posle glasanja nema kajanja“, naveo je on.

Đorđević je poručio narodnim poslanicima da su pristali da igraju pod takvim uslovima, te da sada nemaju argumente za kritiku.

„Pristali ste da se igrate pod tim uslovima, gospodo, zarad imuniteta, privilegija i dimljene vešalice od 200 dinara, pa sad uživajte u društvu Orlića, Rističevića i ostalih Martinovića. Toliko i vredite jer ste dali legitimitet Vučiću za izdaju, pljačku i poniženje Srbije“, naglasio je on.

Piše: Aleksandra Popovic
Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime