Milijarde za neodržanu univerzijadu

0
95
Foto: printscreen

Državna firma „EUB 2020” koja je trebalo da organizuje evropske univerzitetske sportske igre ušla je u četvrtu godinu poslovanja sa gubitkom većim od pola milijarde dinara i to samo zato što je Vlada Srbije pokrila sve gubitke iz prethodnih godina, saznaje Pištaljka. Uprkos najavama o gašenju, ova firma je i dalje aktivna iako je izgubila i poslednji argument svog postojanja – nadu da će Beograd biti domaćin igara 2026. godine. Evropska univerzitetska sportska asocijacija (EUSA) dodelila je krajem aprila organizaciju ovog događaja italijanskom gradu Salernu.

Firma „5. Evropske univerzitetske igre Beograd 2020” (EUB 2020) na čijem je čelu funkcioner novobeogradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Predrag Jušković za sve godine postojanja beležila je milionske gubitke koji su u godini osnivanja – 2019. – bili veći od 60 miliona dinara, a naredne prešli čak milijardu i po dinara. Iz Vlade,  koja je pokrila ovaj gubitak, nikada nisu odgovorili ni na jedno pitanje Pištaljke u vezi sa firmom „EUB 2020”, njenim poslovanjem i njenim eventualnim gašenjem.

Najveći trošak firme u prvoj godini poslovanja predstavljale su plate zaposlenih. Prema podacima koje je Pištaljka dobila iz ove firme, broj zaposlenih je varirao od deset do 169, a prosek plata se kretao od 50.000 do 90.000 dinara. Mesečna zarada direktora Predraga Juškovića bila je najveća i iznosila je 177.000 dinara. Prošlu godinu „EUB 2020” završava sa devet zaposlenih, kako se navodi u revizorskom izveštaju iz februara.

Uprkos tome što je ovaj revizorski izveštaj, objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, najavio i ulazak firme u postupak likvidacije 1. marta, i što gašenje firme najavljuje i zamenica direktora Anita Dobre tvrdeći da u proces likvidacije ulaze „uskoro”, odluka o likvidaciji još uvek nije doneta a nije određen ni likvidacioni upravnik.

Da Vas podsetimo:  Pregled 2021: Najvažniji događaji iz oblasti korupcije i kriminala

Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, firma „EUB 2020” i dalje je aktivna i posluje iz svojih prostorija u zgradi „Energoprojekta”, koje je prema poslednjim informacijama koje Pištaljka ima, svakog meseca plaćala 470.000 dinara.

Pored toga što službeni telefoni zaposlenih, koji su firmu samo u 2020. godini koštali 1.407.404 dinara, više nisu u funkciji, objekte u kojima posluje ova firma koja se finansira novcem građana nije moguće posetiti bez zakazanog sastanka, a ni sastanak nije moguće zakazati. Pištaljka je pokušala ali nam je rečeno da im se obratimo mejlom. Odgovor još nismo dobili.

Odgovore nismo dobili ni od Ministarstva privrede koje, po osnivačkom aktu „EUB”-a, snosi troškove registracije i otvaranja računa. Jedina informacija koju smo iz ovog ministarstva svakoga dana dobijali je da su naša „pitanja u proceduri”.

Odgovorili su nam jedino iz PR službe Ministarstva omladine i sporta i obavestili nas da sa firmom „EUB 2020” nemaju „nikakve veze”.

Prošle godine Pištaljka je pisala da firma „EUB 2020” čeka novi termin igara, jer je – kako nam je tada rečeno iz ove firme – događaj zbog pandemije kovida bio prethodno dva puta otkazan. Međutim, domaćini igara za 2022. i 2024. godinu već su uveliko bili izabrani, tako da je prvi slobodan termin za održavanje igara bio 2026. godine.

S obzirom na to da je državna firma već započela organizaciju igara, kupila 499 računara, sportsku opremu i rekvizite, rekonstruisala objekte u Studentskom gradu, Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović” i još dva sportska objekta u Beogradu, pitali smo Evropsku univerzitetsku sportsku asocijaciju (EUSA) koji su razlozi što Beograd nije izabran za domaćina igara 2026. godine, ali odgovore nismo dobili.

Da Vas podsetimo:  Država dala milione evra za probu mature kakve neće biti

Piše: Emili Samčević
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime