Prvi put od komunista naovamo jedna partija drži apsolutno sve poluge vlasti

2
92
Foto: YouTube Screenshot

Ukoliko i budući premijer bude član Srpske napredne stranke, to će biti prvi put da naprednjaci pokrivaju baš sva ključna mesta u državi. I tu nije reč samo o političkim funkcijama, već i onima na koja bi trebalo da dođu nestranačke ličnosti. Izigravanjem zakona, SNS je svoje kadrove postavio i na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i na funkciju guvernerke Narodne banke Srbije.

Od dolaska na vlast naprednjaci su malo po malo preuzimali ključne poluge moći u državi. Ipak, tek sada, i formalno bi na najvažnijim mestima u državi mogli da imaju redom sve članove SNS.

Iako je ta stranka osvojila najviše glasova, nakon izbora 2012. premijer je bio socijalista Ivica Dačić, a Tomislav Nikolić koji je tada izabran za predsednika države napustio je redove naprednjaka. On bio na toj poziciji do 2017. godine.

Foto: predsednik.rs

Njega je na Andrićevom vencu tada zamenio Aleksandar Vučić, ali je za predsednicu Vlade izabrana Ana Brnabić, koja je tada bila nestračka ličnost. U vreme kada se Brnabić učlanila u SNS, na mestu gradonačelnika Beograda bio je Zoran Radojičić, takođe nestranačka ličnost.

Izborom Vladimira Orlića za predsednika Skupštine i Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda SNS bi mogla da kompletira najvažnije poluge vlasti u Srbiji. Naravno, pod uslovom da na funkciju premijera dođe neko iz redova naprednjaka.

Vladimir Orlić / Foto: printscreen (Istinomer)

U tom kontekstu pominju se Ana Brnabić i Miloš Vučević, a najveći favorit bio je Siniša Mali, ali je Aleksandar Vučić rekao da još mora da se dokazuje.

Svemu tome treba dodati da je predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović takođe funkcioner SNS, kao i da iz iste stranke dolaze i gradonačelnici ostalih najvećih gradova u Srbiji – Novog Sada, Kragujevca, Niša…

Da Vas podsetimo:  Deset godina od dolaska naprednjaka na vlast

Funkcioner SNS u BIA

Iako sve ovo nije malo, SNS je imao mnogo veće apetite. Tako je odlukom Vlade na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije postavljen Bratislav Gašić, funkcioner SNS. Zakon o BIA inače zabranjuje da pripadnik agencije bude član političke stranke, ali su naprednjaci našli način da tu prepreku zaobiđu.

Bratislav Gašić / Foto: YouTube Screenshot

Gašić je zamrznuo članstvo u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i funkciju u Predsedništvu te stranke. Iako je javnost negodovala zbog očiglednog izigravanja i zloupotrebe zakona, u Srbiji ne postoji nijedna institucija koja je mogla to da spreči.

Član SNS u Agenciji za sprečavanje korupcije

Na sličan način naprednjaci su rešili pitanje izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije (tada Agencije za borbu protiv korupcije). Reč je o nezavisnom telu koje proverava imovinu državnih funkcionera, finansijske izveštaje stranaka, pokreće prekršajne i krivične postupke, odlučuje o sukobu interesa… Direktor Agencije ne sme da bude član političke stranke.

Međutim, izabran je Dragan Sikimić koji je ne samo što je bio i član, već je i registrovan kao finansijer SNS-a. Bio je i član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun, a na to mesto je izabran na predlog naprednjaka.

Iako je tadašnji Odbor Agencije tvrdio da u momentu raspisivanja konkursa Sikimić nije bio član stranke, list “Danas” je objavio da izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018, odnosno istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

Dragan Sikimić sve ovo vreme izbegava da odgovora na pitanje novinara, pa nije bilo odgovora ni na pitanje da li je iz redova naprednjaka otišao u trenutku izbora za direktora Agencije.

Funkcioner SNS na mestu guvernera

I na čelo Narodne banke Srbije 2012. došla je još jedna funkcionerka SNS – Jorgovanka Tabaković. U trenutku kada je predložena na tu poziciju, bila je zamenica predsednika naprednjaka.

Da Vas podsetimo:  Zaslužili smo

Iako Zakon o NBS kaže da guverner ne može obavljati funkciju u političkoj stranci, to nije sprečilo tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića da Tabaković predloži za tu poziciju. Ona stranku nije napustila, a nije ni podnela ostavku na partijsku funkciju, već ju je samo zamrznula.

Jorgovanka Tabaković / Foto: printscreen

Mediji su pisali da je guvernerka bila prisutna na sednici Glavnog odbora SNS 2017, na kojoj je odlučeno da Aleksandar Vučić bude kandidat te stranke za predsednika države. Ona je tada navodno održala i govor, zajedno sa drugim funkcionerima stranke. Svoje prisustvo na toj sednici nikad nije objasnila.

Osim javnosti, niko od nje to nije ni zatražio.

Autor: Nataša Latković
Izvor: Nova

2 KOMENTARA

  1. Zorane, gentika je čudna nauka koja pojašnjava i nama Srbima ko smo, kakvi smo i odakle smo- pa tako kroz dug niz vekova! Valjda posle Kosovskog boja pa do danas, verovatno i pre toga već kod dolaska na Balkan, uvek nam je neko drugi i nameštao vođe i indirektno rukovodio narodom. Ako nije „nameštao“ onda je bar pomagao da neko od „naših“ dođe i bar za nko vreme opstane na vlasti. Ostavimo po strani da li su to, pre Kosova, bili Vizantinci -ili drugi još stari narodi na čija područja smo se doselili, kasnije Turci, pa Austrijanci -zatim i Austrougari, Nemci, Britanci, Rusi, Amerikanci pa sada to pokušavaju i Kinezi ili ko zna ko još- ali to su, ako se malo detaljnije pogleda istorija, činjenice. Zato se ne treba čuditi da nam se to dešava i dan danas. Ne kažu li mnogi učeni ljudi, da se istorija često ponavlja. Možda malo modifikovana, ali u suštini slična! Pod čijim pritiskom ili kroz delovanje čijih para, krenuše Karađorđe i Miloš Obrenović u ustanke protiv Turaka ? Zašto uletesmo, kroz podršku grupi oko Principa, Čubrilovića i drugih u Veliki rat, zbog čije želje krenu srpski mali narod u bežaniju preko Albanije i u tom taru izgubi preko 1,5 milion srpske populacije? Zašto Pašić, kralj Aleksandar i drugi, uleteše suludo u ujedinjenje sa Hrvatima i Slovencima i tako u miru izgubismo sve što smo u ratu dobili? Ko za navodno 100.000 dinara u zlatu, privoli srpske generale na puč protiv pakta sa Hitlerom- i opet -milion i više pobijenih Srba. Ko nama Srbima plati da umesto Draže pomažemo Tita koji nas umalo ne gurnu u rat sa Sovjetima- i tako, naši „voždovi“ od Slobe, Koštunice, Đinđića, Dačića pa sada do Vučića -em što stalno -umesto političke mudrosti- pišaju uz vetar i žestoko se kurobecaju, zaboraviše i ko su i šta su i što je najgore i KUDA ĆE I KAKO ĆE i u kom pravcu će srljati i dalje. U skoro bankrotnu EU, pod ruske skute ili pod kineski kišobran od svile ili prodajom i Kosmeta i Sandžaka i na kraju Vojvodine, spas tražiti za nekoliko šaka dolara u krilu Ujka Sema- znači Amerikanaca? Ako se u doglednih 50 ili 100 godina u biti i genima Srba ništa ne promeni, a to je, priznajem, veoma teško, završićemo, verovatno, kao neki narodi kojih se sećaju samo po koji istoričari -Avari, Huni, Kelti, Druzi, Vizantinci itd. -lista je predugačka. Neće nas više biti! Tome će, već danas, kao i nekada naši pra-pradedovi svojevremeno, odlučno doprinositi i naši političari, naravno plaćenih od stranaca sa sve 4 strane sveta! Da nestanemo i da nas više ne bude. Daj Bože da se debelo varam!

  2. Da li netko misli , da smo mi, gradjani , toliko naivni da mislimo da je sveukupnu vlast u Srbiji ,prigrabio sam SNS i Vučić, onako , bez ičije pomoći ???? Znamo tačno koliko je ta družina neobrazovana i nestručna. Kupljene diplome su bez „težine“ !! Strane ambasade rade u tri smjene. Novaca im ne fali, a kod nas je
    “ obraz “ ne samo na prodaji, već i na rasprodaji. Rezultat je svima i poznat vidljiv !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime