Neka pitanja u vezi autorskog teksta Dragana Đilasa za Nova.rs – „Moral u politici mora da postoji, Vučića nećete pobediti pokušajima da lažete više od njega”(Dragan Đilas 04. maj 202415:27)

1
57
foto:screenshot NOvaS

AUTORE:Dragiša Čolić

“Ne postoje ni teoretske šanse da se pobedi na izborima 2. juna pod ovakvim uslovima. “

Tu tvrdnju je još uvek udružena opozicija “Srbija protiv nasilja”, kako se kaže u tekstu, donela na bazi istraživanja koja im je prezentovao NDI 20. marta, “u kome jasno stoji da skoro trećina glasača „Srbije protiv nasilja“ neće izaći na izbore ako ne dođe do promene izbornih uslova!”

Vi nakon toga ulazite u pregovore o izbornim uslovima. Jedan od vaših ključnih uslova je bio da se svi lokalni izbori, uključujući i beogradske, održe istovremeno, kako bi se sprečila seoba fantomskih birača, i to je razumljivo.

Vlast to ne prihvata – beogradski izbori su raspisani za 2. Jun – i to se ne menja, ostali mogu jednovremeno, kaže vlast.

Vi to ne prihvatate i nastavljate pregovore.

18. Aprila, vlast objavljuje da prinvata da se svi lokalni izbori održe 2 juna, zajedno sa beogradskim. Deluje da je time jedan od vaših ključnih zahteva ispunjen.

Međutim, vi – očigledno ne svi iz koalicije, objavljujete da to ne prihvatate, jer do 2. juna nema dovoljno vremena – za šta? Za izbornu kampanju? Koju uzbornu kampanju, u poređenju sa kampanjom i resursima vlasti – za to vam ne bi bilo dovoljno ni godinu dana. Vaša izborna kampanja treba da se sastoji samo iz proglasa onima koji su zajedno sa vama šetali posle tragedije u Ribnikaru, kada je i formirana ta koalicija – Idemo svi na izbore!

Interesantno je da ste odmah posle tog saopštenja istupili iz daljih pregovora – Zašto?

Zašto niste nastavili pregovore?

Oni koji su nastavili pregovore, postigli su još jedan uslov – da svi oni koji su u prethodnom periodu od 8-12 meseci promenili prebivalište, ne mogu da glasaju na novoj adresi. To, priznaćete, zajedno sa onim prehodnim, već deluje značajno. Upravo se razgovara o inplementaciji tog dogovora. Zašto vi to nipodaštavate i zašto ne učestvujete u tim razgovorima?

Da Vas podsetimo:  Opančar „agencija“: Šolaka za predsednika!

Držite se procene koju vam je 20. marta dao NDI! Nisu li se u međuvremenu neke od okolnosti izmenile?

I pored svega, vi pristajete da sa svojim partnerima iz koalicije razgovarate o tome – i da glasate! Ako pristajete da glasate, podrazumeva se da prihvatate i rezultate glasanja. Ishod: 5–3, za one koji su za opciju izlaska na izbore. Vi to ne prihvatate i ulazite u kampanju – da to je baš kampanja protiv onih koji hoće na izbore. Nije li korektan stav DS-a, koji je saopštio njihov lider Lutovac – Bili smo u dilemi, ali kada smo videli rezultat glasanja priklonili smo se većini? Nije li pomalo i ciničan vaš stav – nećemo tražiti od naših pristalica da ne izlaze na izbore. Zašto, ako ste toliko ubeđeni u ispravnost svojih stavova?

O moralnim dilemama, kojima dalje obiluje predmetni tekst – naročito ako je vlast na dugoj strani, ne bih ovde iz higijenskih razloga.

Ne uobražavam da će meni – običnom građaninu, g. Đilas, čiji sam pristalica poslednjih 25 godina bio, odgovoriti na ova pitanja. Očekujem to barem od svog dragog kolege, Bratislava Brace Markovića, koji reče da potpisuje Đilasov tekst.

 

 

1 KOMENTAR

  1. Djilas govori o Vučuću koji laze ? “ Tko laze taj i krade „. A koalicija “ Srbija protiv nasilja “ , je ukrala
    ime protesta, koji se pokrenuo tragičnijim povodom, i bio masivan u mjeri nedostiznim opozicionim partijama. “ Nelogične koalicije “ , one ideološki , ili kontradiktorne jedna prema drugoj, a stvorene samo da bi se dočepali vlasti, nikada nisu imale nikakvu perspektivu. Upravo se to dogodilo i ovim povodom? Kako mogu suradjivati oni koji se odriču KiM , sa onima za koje KiM nije samo dio teritorije , nego dio identiteta i svetinja. Sa kim i kakvim mogu koalitati oni koji pristaju na „genocid“ u Srebrenici ? Oni koji vide svu zlu kob E U prema Srbiji i Srbima, i oni za koje “ E U nema alternative“. Rusofobi i Rusofoni ? Da ne spominjem one koji kao partije, i to “ opozicione “ , postoje samo kao logistička podrška vladajućima. Što se to dogodilo sa “ Milicom zavjetnicom “ ?? Ovakva harmonija u razbijanju one prave i malobrojne opozicije, moze biti rezultat samo jedne izuzetne , besprijekorne, financiski veoma jake organizacije. Mislim na strane obavještajne sluzbe !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime