SNS vodi kampanju i za referendum – zovu građane na jugu telefonom da zaokruže „da“

0
42
Kontakt centri namenje pre svega starijim i iznemoglim osobama; ilustracija; foto: Flickr/Eelke

Iako je reč o državnom, a ne stranačkom pitanju, građanima na jugu Srbije uveliko zvone mobilni telefoni, a poziv dolazi od članova Srpske napredne stranke sa molbom ljudima da izađu na referendum i zaokruže opciju „da“. Stručnjake ne iznenađuje što naprednjaci vode i referendumsku kampanju, jer bi pobeda opcije „ne“ bila poraz i za vladajuću stranku i predsednika, ali upozoravaju da je ona protivzakonita jer je na delu zloupotreba podataka građana i pritisak jer što koriste njihove brojeve i kontaktiraju one koji to i ne žele.

„Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije“ – pitanje je na koje će građani koji izađu na referendum moći da odgovore sa „da“ ili „ne“. Da na to pitanje odgovore potvrdno javno pozivaj građane članovi SNS-a, među kojima je i predsednica Vlade Ana Brnabić, a i u Leskovcu je stranka organizovala „da“ konferenciju.

SNS je otišao i korak dalje, pa su u pojedinim gradovima na jugu Srbije počeli i da zovu građane na telefon.

Od jutros su pozivi počeli da stižu u Vladičinom Hanu, a jednu devojku iz tog grada je umesto alarma probudio poziv SNS-a.

„Uputstvo za akciju“; foto: printscreen

Probudili su me jutros pozivom, zvala je neka devojka. Predstavila se da je iz Srpske napredne stranke i zamolila me da izađem na referendum i glasam za opciju „da“. Pozvali su me na mobilni telefon i stvarno ne znam odakle nabavljaju brojeve telefona i kako mogu da imaju moj broj – kaže Hančanka.

To nije jedini slučaj, pa navodi da su kasnije pozivali i druge građane i članove njene porodice. Osim toga što su pozvali na referendum, kaže da nisu rekli ni koje je pitanje, niti objasnili zašto da zaokruži „da“.

Da Vas podsetimo:  Radnici Aptiva silom terani na prekovremeni rad, naređeno im da ćute

Zašto postoji stranačka aktivnost oko referenduma i šta još, pored poziva, ona podrazumeva novinari Južnih vesti su pitali i narodnu poslanicu iz Niša Jelena Žarić Kovačević, ali nije odgovorila.

„Referendumska kampanja SNS-a uvod za izbornu“

To što se stranka „meša“ u državno pitanje kakvo je referendum za politikologa Bobana Stojanovića ima dva aspekta.

Smatra da bi pobeda opcije „ne“ bila ozbiljan poraz vladajuće stranke i predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, kao i onih koji su u Skupštini usvojili izmene Ustava, pa ga ne iznenađuje kampanja i podseća da su ih političke stranke vodile i 2006. godine kada je usvojen Ustav.

Stojanović kaže da je referendum uvod u izbornu kampanju; foto: Matija Gačić

Stojanović kaže da je referendum uvod u izbornu kampanju; foto: Matija GačićMeđutim, upozorava da je SNS kampanja neregularna i protivzakonita upravo zbog poziva građana, pa kaže da je pitanje da li koriste dozvoljena ili nedozvoljena sredstva.

Sigurni glasovi su jedna potpuno legitimna i potpuno normalna stvar kada vam neko svesno sa željom da podatke jer želi da ga stranka obaveštava o nečemu. Drugo je kada oni koriste državne resurse i zloupotrebljavaju podatke građana, odnosno koriste verovatno imenike „Telekoma Srbije“ i slično i pozivaju random građane koji nikad nisu pristali da budu kontaktirani od strane SNS-a i to je nedozvoljeno, to je i pritisak na birače, čak i kažnjivo Zakonom u smislu zloupotrebe podataka o ličnosti i ličnih podataka koje građani imaju – kaže Stojanović.

Smatra da je referendum i raspisan da bi vlast pobedila, pa da je trenutna kampanja koju vodi vladajuća stranka uvod u izbornu kampanju. Zaključuje da koliko god građani potvrđivali referendumsko pitanje, da je to je jedna vrsta političke odluke koja je prethodno doneta u Narodnoj skupštini.

Podsetimo, mnogi građani nisu ni sigurni o čemu zapravo treba da odlučuju na referendumu, a pojedini stručnjaci kažu da se do potpunih informacija teško dolazi i da je to namera vlasti, a ne slučajni propust. Na jugu Srbije je oko 1.700 glasačkih mesta na referendumu, a zaraženi kovidom glasaju od kuće.

Da Vas podsetimo:  „Državo da li treba da blokiramo pruge i puteve“- pita sindikat Fijata

O referendumskom pitanju detaljnije možete da pročitate u tekstu na ovom linku.

Autor:Tamara Tasić

https://www.juznevesti.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime