U znak protesta protiv rata okrenuo oklopno vozilo i sa puta u Vukovar parkirao se ispred Skupštine u Beogradu

7
126

Vlada Živković je kaku kažu, bio odličan đak i genijalni matemetičar. Bio je prisilno mobilisan avgusta 1991. godine na front u Vukovar.

Mesec dana kasnije,okrenuo je tenk iz Šida i krenuo ka Beogradu u znak protesta protiv rata, te ga dovezao ispred Skupštine. Osuđen je zatvorom a mediji su ga tada danima razvačili kao izdajnika i dezertera.

Od oktobra ’91. do februara ’92. na Skupštini je bio transparent “Solidarnost sa pobunjenicima protiv rata”.

Jedan od komentara na twit je sledeći: “Taj lik bi trebao da bude simbol i ikona političke struje koja je protiv svog onog mračnog ludila. Kako to da ja o ovome tek sad saznajem?”

Još jedan od komentara: “Treba da dobije medalju za ljudskost, Nobelovu za čast i orden hrabrosti! Drago mi je što heroji postoje i žive među nama!!”

Pored komentara podrške bilo je i negativnih komentara i komentara osude za ovaj gest, ali samo Vlada zna kako je prošao i kakvu je torturu doživeo zbog svog antiratnog gesta.

Ovu priču je podelila na twitteru jedna Vladina prijateljica, novinarka.

 

7 KOMENTARA

 1. Da bi razumjela i dječica iz obdaništa, a ne samo ona iz osnovne škole, dat ću, najkraće i najjednostavnije obijašnjenje. Zajednice u kojima zive ljudi nazivamo DRZAVOM, koja ima prostornu dimenziju ( granice ) i stanovništvo. DRZAVA je organizacija sile, a tu silu u drzavi pretstavlja VOJSKA, policija sudstvo , tuzilaštvo…… VOJSKA je predvidjena , za odbranu granica, stanovništva, matrijalnih dobara itd. od vanjskog neprijatelja, a moze se uključiti i u zaustavljanju sukoba unutar same zemlje ( medjunacionalni ili vjerski sukob većih razmjera ) . Policija odradjuje poslove unutrašnje sigurnosti i u tjesnij saradnji sa sudstvom i tuzilaštvom. U slučaju rata prikljuçuje se Vojsci. Svaka NORMALNA OSOBA će učiniti sve da spriječi bilo kakav sukob , a pogotovo „besmisleni bratoubilački rat izmedju Juznih Slavena “ . Da li su Rusi bili “ nestrpljivi “ , pa su samo poslije osam godina razaranja odlučili da spriječe uništenje vlastitog naroda u tim graničnim djelovima sa Ukrajinom . Gdje je granica , obzirom da su Minski sporazumi potpisani i ponovno potvrdjeni 2014 i 2015 god. Da li se trebalo reagirati poslije dvije……četiri……šest…..osam godina kršenja sporazuma, ili se još trebalo čekati…….?? Za sprečavanje bratoubilačkog ili bilo kojeg drugog rata POTREBNA JE VOLJA OBADVIJE ZARAĆENE STRANE, ILI SVIH ZARAĆENIH STRANA AKO IH IMA VIŠE. Ne moze jedna strana riješiti problem tako da izbjegne sukob. To se zove BEZUSLOVNA KAPITULACIJA ili prosto rečeno , “ radite šta god hoćete, ubijajte, pljačkajte, silujte…..mi smo pacifisti i ne zelimo rat „……… VOJNICI su osobe u najboljim godinama, jer se od istih najviše očekuje. Nije mi uspjelo da nadjem ni u slikovnicama za obdanište, da u rat idu predsjednici Drzava i da sa sobom vode zenu i djecu. Ali sa sigurnošću znam, da je general Vladislav Lazarević 1999 god.otišao da brani KiM i poveo obadva vojnosposobna sina !! Svi bi mi zeljeli, da se uništi atomsko naoruzanje, da se istope tenkovi , topovi, raketni sistemi, ratni brodovi i ratna avijacija…………. Ali moramo biti minimalno inteligentni i prosječno zreli….. To se moze učiniti samo ukoliko se krene , svi zajedno, po dogovorenim kvotama, malo po malo, ali do kraja.i uz strogu kontrolu, naravno.
  Ali to je samo dobronamjeran san , mnogo dobronamjerniji iako nerealan , od preoblačenja kukavica ,izdajica i dezertera u heroje. Prihvaćam činjenicu , da nisu svi sposobni da nose teret i čast VOJNIKA.
  Takvima se u okviru formacije u kojoj se nalazi, nadje adekvatan posao, ( kuhar) ,jer je takav (psihički nestabilan – kukavica ) opasan i za vlastite drugove . Ima i takvih, ali oni ne pokušavaju od svojih problema prave spetakl. Parkirati tenk u sred grada……….. i biti podrzan od istih ili gorih od sebe. Zanima me da li su neki komentatori ikada čuli za J A S E N O V A C ??? Njihovi komentari, ukoliko bi bili opće prihvaćeni, vodili bi nas ka tome da nam se ponovi JASENOVAC !! Saznajte nešto o Jasenovcu biti će Vam od koristi !!

  • Evo ti rata u Ukrajni,idi ratuj. Cavuljago jedna mala! Ti ćeš nekome nešto da objašnjavaš. Ajde glavu u pesak i tišina!

   • Gospodine Ranitoviću, zbrajanjem i oduzimanjem……..mnozenjem i djeljenjem,
    ne završava……… MATEMATIKA. !!! Znam da mi nećete vjerovati , ali ima još mnogo, mnogo toga. Zbog toga mi je potpuno jasna Vaša “ prečica “ , kojom zaključujete razgovor, u zamjenu za diskusiju……PROSTAKLUKOM !!

 2. Svaka cast Vladi Zivkovicu – heroju koji se usprotivio besmislenom bratoubilackom ratu izmedju Juznih Slovena.
  Siguran sam da takvih heroja ima i danas medju Rusima i Ukrajincima.
  Nazalost, ratni huskaci i ratni profiteri su glasniji.

 3. Dakle, radi se o godinama raspada SFRJ. Slovenci su od svoje TO i policiju stvorili vojsku. U Hrvatskoj je vladajući HDZ stvorio vlastitu vojsku , HVO pa HOS , koji su nastojali zauzeti kasarne i zarobiti pripadnike JNA. Ono što je bilo najgore, tzv. medjunarodna zajednica igrala je pokvarenu i podmuklu
  ulogu protiv Srba gdje god se oni nalazili. Nitko normalan niti dobronamjeran nije zelio rat. Pravno formalno još uvjek je postojala drzava SFRJ a njezina vojska je bila JNA . Svi koji su se borili protiv JNA , formalno su bili …teroristi, gerilici, partizani, banditi……. U Vukovaru su ti i takvi, okruzili kasarnu, prekinuli dovod struje i vode i danonoćno granatirali istu. Sasvim normalno je bilo, da se istima uputi pomoć, da se deblokira kasarna, spase vojnici i oslobodi grad. Prije dolaska JNA na vukovarsko ratište, Tudjman je izvukao samo dio rukovodećeg kadra, a ostale je namjerno zrtvovao, da bi na osnovu te zrtve iskamčio medunarodno priznanje drzave. Mogao je povući sve svoje borce i potpuno izbjeći gubitke, jer odbrana Vukovara protiv JNA, nije imala niti smisla niti šansi. Od Vukovara su Hrvati napravili MIT , ali samo i isključivo za domaću upotrebu. Ne pada im ni na kraj pameti, da na medjunarodnom planu guraju tu priču, jer su njihovi „teroristi“, okruzili i napali vojsku drzave kojoj i sami pripadaju. Njihove zrtve su oni koje su namjerno zrtvovali, a imali su i vremena i prostora da se povuku. Kada je famozna medunarodna zajednica shvatila, da hrvarske snage nemaju kapacitete ni sposobnosti da zarobe JNA u kasarnama u Hrvatskoj, intervenirala je i posredovala u dogovoru oko mirnog napuštanja kasarni i odlasku JNA. Tada je i Evropska Zajednica odlučila da medjunarodno prizna drzavu Hrvatsku. Od svih članica EZ , samo su Njemačka i Vatikan inzistirale na priznanju, a svi ostali bili protiv. Ispostavilo se da su ta dva glasa jača od svih ostalih. U medjuvremenu, u garnizonu Gospić su odlučili da predaju svu opremu i oruzije u zamjenu na bezbedno napuštanje zemlje. Jedan dio postrojenih pripadnika JNA, na platou u kasarni, bio je odmah zaklan !!! I šta je sada Vlada Zivković……. heroj, pacifista, mudrac, borac protiv rata…….Da je Vladi Zivkoviću ostao u okruzenju u kasarni, u Vukovaru ili Gospiću , brat, otac, stric , drug, komšija, i da je stradao zato što ga neki borac za mir, pacifista, heroj…… nije htijeo osloboditi ili odbraniti , šta bi onda rekao. Zašto za takve slučajeve nismo čuli, u nama protivničkim vojskama, bivše nam drzave?
  Vlada Zivković je IZDAJICA I KUKAVICA, a IZDAJICA je zato što je napravio cijeli spektakl, dolaskom u Beograd u tenku , kao što su i IZDAJNICI svi oni koji od tog jadnika zele napraviti “ borca za mir i pacifistu “ !! Da su naši pretci bili “ pacifisti “ kao Vlada Zivković, svejedno bi išli u rat, ali pod tudjom zastavom i za tudje interese !!

 4. Neka se vratio sa ratišta. Zašto nisu išli Slobodan Milošević,njegov Marko,Vulin,Vučić,Šešelj,Dačić,Vučelić,Bane Ivković,Mira Marković,Marija Milošević,Jovica Stanišić itd itd? Sve junaci,koji laju preko tv ekrana! Toma Nikolić bio 2 dana,i vratio se! Ma nije to za njega! Svi su oni dezerteri,i nisu završili u zatvoru!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime