Uklonite najgore kojima nije mesto u sudu i tužilaštvu

1
1320

  • Pravosuđe je u toliko strašnom stanju da građani u njega nemaju nikakvog poverenja i smatraju ga najkorumpiranijim delom javnog sektora
  • Srbiji je potrebno nezavisno pravosuđe, a ne još jedna “pravosudna mafija” kao što je Belivukova.

Piše: dr Aleksandra Bulatović, naučna saradnica Institut za filozofiju i društvenu teorijuBeograd

Poštovana gospođo Popović,

Nisam sigurna da li to još uvek vidite iz pozicije ministra u vladi Srbije, ali Srbiju razaraju lična korist i nesposobnost onih koji su na vlasti da se sagledaju šire dimenzije populizma. Takva situacija je posredovana, u velikoj meri, nefunkcionalnim institucijama, a posebno katastrofalnim stanjem u tužilaštvu i sudstvu.

Ovo pismo Vam pišem u interesu pristojnosti. Pravo je, po svojoj prirodi, normativizacija i kodifikacija vrednosti društvene pristojnosti kao vere u poredak stvari, u vrednosti društva, u ispravnost važećih pravila i pravičnost.

I pristojno je i neophodno, da ljudi koji se bave obrazovanjem i naukom nešto dobronamerno kažu ljudima koji imaju priliku da ostave pristojan trag, a neke stvari možda ne vide dovoljno jasno iz svoje pozicije vlasti.

Maja Popović, ministarka pravde pred teškim ali pravednim zadacima
Srbija je zbog pravosuđa isključena iz daljih EU integracija

Vi odlično znate da je pravosuđe u toliko strašnom stanju da građani u njega nemaju nikakvog poverenja i smatraju ga najkorumpiranijim delom javnog sektora. Znate i da je Srbija faktički isključena iz daljih evropskih integracija gotovo isključivo zbog pravosuđa, koje je apsolutno najgore u Evropi. A sigurno znate, bar iz izveštaja KRIK (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije), da je veliki broj sudija stručno i obrazovno veoma problematičan, a sa tužiocima je stanje još gore.

Pošto rukovodite ministarstvom pravde a prethodno navedeno znate, morali biste da upotrebite svoje mesto u sistemu i da ublažite opisane tenzije, da popravite stanje, uvedete radikalne mere osposobljavanja sudiskog kadra.. Samo tako je moguće da ostavite pristojan lični trag.

Da Vas podsetimo:  Inflacija u aprilu pet odsto, cene rastu – ali sporije
Sudija Stevović ne može izbeći odgovornost za nečinjenje
Nedopustiva ponašanja u Prvom osnovnom sudu

Navešću Vam dva konkretna primera na kojima možete da napravite razliku danas, odmah.

  1. Pogledajte šta vam se dešava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, u kome se, najnovije, prema strankama i deci primenjuje i nasilje, a uprava suda izjavljuje da ni za to “nije nadležna”. Pa, za šta je Snežana Stevovićnadležna? Za primanje plate predsednika suda?

U tom sudu, a i u medijima, se ističe sudija Ivana Dimovski, koja donosi presude i vodi postupke direktno po nalozima SNS. Ona ide toliko daleko da pravi scene po sudu, vrši nasilje nad maloletnom decom političkih protivnika režima upotrebom fizičke prinude i sudske straže prema maloj deci. Znate li kakvu presudu ona piše upravo sada, pod čijim uticajem i u čiju korist?

Sudijska funkcija je veliki izazov za svaku zrelu ličnost, a mlada sudija Ivana Dimovski  neodgovorno postupa praveći štetu
Potpuno bezakonje u delovanju disciplinskog tužioca
  1. Pogledajte šta Vam, već dva mandata, radi disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva. Znate li na šta liči odlučivanje Disciplinskog tužioca i njenih zamenika? To liči na sve osim na proceduru i sud, a ponajviše na livadu i totalno bezakonje. Šta je Disciplinski tužilac radila sa disciplinskim prijavama za očigledne, teške disciplinske prekršaje sudija svih ovih godina? Mislite li da će njeno postupanje proći neprimećeno i da ne generiše gnev javnosti?

Društvene institucije se apstraktno mogu opisati pravilima i zakonima, a konkretno ― stvarnim ponašanjem. Srbiji je potrebno nezavisno pravosuđe, a ne još jedna “pravosudna mafija” kao što je Belivukova. Političke odluke bi trebalo da odražavaju težnje celog društva, a ne da nekolicina koja napreduje koristi svoju moћ́ da odluke koje upravljaju društvom oblikuje prema svojim interesima, koji nisu interesi većine.

Kriza pokazuje da cena neaktivnosti samo raste tokom vremena.

Ministar pravde po funkciji sedi i u Visokom savetu sudstva i u Državnom veću tužilaca. Ova tela su direktno nadležna da eliminišu iz sudstva i tužilaštva one kojima tu nije mesto, pre svega insistiranjem na preispitivanju njihovog rada.

Da Vas podsetimo:  PORAZNO! Srednjoškolci u Mitrovici ništa ne znaju o ubistvima 8000 civila na čijim humkama se deca sankaju!

Gospođo Popović, imate priliku da ostavite pristojan trag. A imate i suprotnu priliku. Kao i svaki čovek. Izbor postoji, ali morate delovati sada.

Izvor: Između sna i jave

1 KOMENTAR

  1. Nazalost, kriza je prisutna doslovce u svim SEGMENTIMA drustva, ali i u Svetu. Mi smo se uvek rukovodili ,,sta ce svet da kaze,,. I uvek je to izgledalo nesto kao kad ,,zaba umisli da je konj,,. Medjutim, sve sto smo videli od Zapada nismo primenili, najcesce smo primenili lose i to na isto los nacin (Bolonjska deklaracija i direktive EU). Doduse, preporuceni belosvetski eksperti (citaj najcesce nametnuti nama iako ih mi placamo iz naseg budzeta) pomogli su nas u toj magli . Oni su ,,dobrodusno,, inicirali i dosledno sproveli ciljane gluposti u zelji da razmontiraju i stave klipove u nas drzavni mehanizam, koji je vazda preskakao i trazio svog vozda (citaj trazio beneficije i hleba bez motike). Nasa duboka drzava je to sada nasla. Lakse je to videti iz inostranstva….mi koji zivimo ovde smo slepi i cekamo da nas iz belog sveta upute u PM. Od slepca trazimo oci.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime