Vređanje Crkve i vernika – Klađenje za vreme molitve

3
133

Vrti se po televiziji malo čudna reklama. Krsna je slava, došao sveštenik i sad je pretpostavka da svi ukućani i gosti treba da se s njim mole Bogu ali oni nestrpljivo virkaju u mobilne telefone jer im se javlja aplikacija za sportsko klađenje. Zaviruju čak i dok vrte pogaču. Izlaze domaćini napolje, ne mogu da kriju uzbuđenje, srećni, dobili su opkladu. Ali onda i sveštenik vadi telefon i oduševljen veli “Sunce ti, kakav nalog!”.

Šta vidi većina gledalaca: komičnu reklamu s kojom mogu da se poistovete, ukućani prave “nevinu” grešku, žele da dođu do telefona dok “pop” čita, a to se “ne valja”. Hahah, eto i pop se kladi!

Šta vidi verski osvešćen hrišćanin: Prikaz molitve na krsnoj slavi (produžetak Liturgije) kao smarajuće obaveze, nejasnog običaja i dosadnog rituala. Sa druge strane, kao kontrast je prikazano tobož zabavno i euforično sportsko klađenje koje se ne može ostaviti po strani ni dok traje molitva Bogu za zdravlje i napredak porodice. Sveštenik koji se, po običaju, prikazuje kao karikatura, od svih podložniji svim slabostima, pa se itekako kladi. Pri tom još “skida” sunce, što je veoma poznato da se u pravoslavnoj kulturi nikad ne psuje (kao ni hleb, itd.). Domaćinima zarada na kladionici i sportska zabava imaju prevagu nad krsnom slavom, sveštenikom, pa i Bogom. Čak je sve prikazano kao da se Boga to ni ne tiče, pa čak ni vere. Samo, eto, neki obavezujući, dosadni običaj.

Dodatna je i odvojena tema koliko su sportske kladionice i kocka uopšte ogromna pošast današnjice. Životi bivaju uništeni zbog kockanja, te mi nije jasno zašto je uopšte dozvoljeno njeno reklamiranje. U stvari, jeste – zbog novca. Danas se sve prave vrednosti potiru i novac predstavlja kao jedina vredno. Reklamiraju koliko je zabavno sticati ga kroz klađenje na sport – još jednu zabavu, pa uz sve to treba da se smejemo “popu” koji to prećutno odobrava i prati, dakle, opušteno, oni to svi rade, neka te vera ne sprečava.

Da Vas podsetimo:  Tеritoriје dаnаšnjе Hrvаtskе i BiH proglаsiti područјеm gеnocidа nаd Srbimа

Verujem da će mnogi protumačiti da je ovaj tekst puritanski, ali nije me briga. Znam nekoliko ljudi koje je kocka dovela do granice pucanja, a nekima je razorila i porodice i živote. A sad pokušavaju da jeftino manipulišu idejom kako je to prosta zabava, pa još i uključili i njihov karikaturalni prikaz Crkve i krsne slave u to.

Ne, nije u redu i ne može biti.

Autor: Marko Radaković

https://borbazaistinu.rs/

3 KOMENTARA

  1. „… Ali onda i sveštenik vadi telefon i oduševljen veli “Sunce ti, kakav nalog!”. Kako crkva radi, nije bolje ni zaslužila – dobili su najidiotskiju reklamu u inače žestokoj konkurencijina tv ekranima.

  2. „… Ali onda i sveštenik vadi telefon i oduševljen veli “Sunce ti, kakav nalog!”. – Bravo za autora, a što se tiče crkve – kako rade, to su i dobili – najidiotskiju reklamu u inače žestokoj konkurenciji na tv ekranima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime