Vučić i Šapić – pakt protiv Beograda

0
743

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić su se dogovorili za transfer predsednika SPAS-a u SNS. Iako je pred izbore govorio da neće sarađivati sa naprednjacima, Šapić je ušao u vladajuću koaliciju. Posle tog prelaznog perioda, učlaniće se u Srpsku naprednu stranku, dobiće funkciju predsednik Gradskog odbora i na sledećim izborima biće kandidat za gradonačelnika Beograda.

Vučić je tim potezom, jednim udarcem ubio tri muve. Prvo, našao je čoveka koji bez po muke može da očisti Gradski odbor od kadrova Nebojše Stefanovića. Pošto dolazi iz druge političke organizacije, Šapić nema nikakvih obaveza prema ljudima koje će zateći u SNS. Iz tzv. SPAS-a dovešće svoj tim, koji će preuzeti upravu najvažnijim i najugroženijim odborom naprednjačkog kartela. Drugo, Šapić je neuporedivo popularniji od svih potencijalnih kandidata SNS-a za funkciju gradonačelnika. Vučić procenjuje da će mu njegovo ime podići rejting liste i popraviti šanse za izbornu pobedu u Beogradu. Pored toga, Šapić je brojnim korupcionaškim aferama dokazao da mu je mesto na naprednjačkoj deponiji. Ucenjen, lak je za rukovanje. Treće, ali ne manje važno, Šapić će smanjiti uticaj Gorana Vesića, koji je padu rejtinga SNS-a u Beogradu doprineo više nego kompletna opozicija.

Iako je svestan da mu se sprema svileni gajtan, Vesić se još ne predaje. Naprotiv, kao poslušni vojnik nastavlja da izvršava naloge šefa Vučića. Iz rada gradske uprave izbacio je Miloša Vulovića, sekretara za urbanizam i građevinske poslove, koji je etiketiran kao Stefanovićev čovek. Vulovića je nasledila Bojana Radaković, koju je Vesić povukao iz intimne blizine Aleksandra Papića, Stefanovićevog kuma i konsiljerea. Kao dokaz lojalnosti i upotrebne vrednosti, Vesić je Vučiću preneo mnoge pikanterije koje mu je nestašna Bojana ispričala o Papiću. Po običaju, Vučić će to iskoristiti za kompromitaciju Stefanovićevog kuma, ali to ne znači da će Vesića zadržati u svojoj blizini.

Da Vas podsetimo:  Niko nije krivično odgovarao za namerno izazivanje stečaja: Zašto?

Da bi podigao cenu, Vesić već podriva Šapića. Njemu se pripisuje autorstvo nad glasinama da su Šapiću već porasle ambicije, da pravi plan kako da s mesta šefa Gradskog odbora prvom prilikom, čim se steknu uslovi, skoči na funkciju predsednika Srpske napredne stranke. Šapić je iz neposredne blizine, kao visoki funkcioner Demokratske stranke, gledao kako se trasira put ka partijskom vrhu. Po njegovoj priči, Boris Tadić je izabrao Dragana Đilasa za najbližeg saradnika. Prvo mu je poverio upravu nad Beogradom, a kasnije, kad je ojačao, Đilas ga je najurio iz “žutog preduzeća”. Opisujući Đilasa, Šapić skicira strategiju s kojom namerava da se pozicionira u SNS-u.

Iako je obavešten o tim spekulacijama, Vučić ne mari mnogo. Ionako nikome ne veruje, pa nema potrebe da unapred pravi rezervu prema Šapiću. Ako može, iskoristiće ga. Ako ne, odbaciće ga. Prvi test biće na sledećim beogradskim izborima, kad bi trebalo da Šapić nosi listu SNS-a. Ukoliko izborni uslovi budu regularni, to će biti prilika da Beograđani u političku prošlost pošalju zajedno Vučića i Šapića.

Izvor: Predrag Popović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime