O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(14)

0
818

05.06.1996. Srpski zarobljenici: Hrvatska sutra, 06 juna, oslobađa 60 srpskih zarobljenika. Prema izjavi MKCK samo njihovi predstavnici posećuju 302 srpska lica u zatvorima Hrvatske. Prema odredbama Dejtonskog sporazuma, Hrvatska je bila obavezna da odjednom oslobodi sva lica koja drži u zatvorima, kao što je to već odavno učinila SRJ. Aktuellt i većina švedskih medija ni jedan jedini put, ni jednom jedinom rečju nisu spomenuli ove srpske zatvorenike i ovo kršenje Dejtonskog sporazuma od strane Hrvatske.

8062_parlamentarna-skupstina-saveta-evrope-01_fB r i s e l (Tanjug)   Poslanici evropskog parlamenta danas su se ubedljivom većinom izjasnili protiv prijema hrvatske u savet Evrope.

Evropski poslanici su takođe izglasali rezoluciju u kojoj se osuđuju nedemokratski postupci vlade u Zagrebu, konkretno u pogledu gušenja slobode štampe, uz isticanje primera hapšenja i pretnji novinarima koji radi u listovima opozicije.

U rezoluciji se takođe zahteva od hrvatske vlade da odustane od projekta da u Jasenovcu od memorijalnog centra žrtvama fašizma napravi, kako je namerila i kako stoji u rezoluciji, „ratni memorijal u kome ce pomiriti žrtve i Pavelićeve sledbenike“.

Franjo_Tudjman
Franjo Tuđman

Z a g r e b (tanjug)   Ministarski odbor Saveta Evrope uputio je hrvatskoj vladi novo pismo u kojem traži da se do kraja sprovedu obaveze koje je zvanični Zagreb preuzeo da bi mogao da bude primljen u tu evropsku instituciju.

Zagrebačka štampa danas piše da su Hrvatskoj postavljeni oštriji uslovi za primanje u Savet Evrope, ali pri tome naglašava da se oni kreću uglavnom u okviru istih koje su već potpisali hrvatski predsednik  F. Tuđman i predsednik sabora V. Pavletić.

Hrvatski mip M. Granić najavio je da će Hrvatska odgovoriti na pismo u roku od sedam dana, a da će posle toga 24. ovog meseca Ministarski savet u Strazburu ponovo raspravljati o prijemu Hrvatske u Savet Evrope.

Da Vas podsetimo:  I od „Tenisove“ investicije ostala samo najava

Nastavuće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime