Stranim plaćenicima plate u Srbiji

0
1862

placenici

„Učešće u mirovnim operacijama u svetu nezaobilazan je element spoljne politike Srbije, čime se približavamo ostvarenju strateških ciljeva, poput članstva u EU“.

Nedavno je donet zakon o zabrani i kažnjivosti učešća državljana Srbije na ratištima u državama u svetu ali se to, izgleda odnosi samo na one srpske borce koji bez nadoknade odlaze da se bore protiv neofašista u svetu. Sa druge strane državna vlast motiviše svoje vojnike da odlaze u „misije“ kako bi Srbija „ušla u EU“ a za št dobijaju duple plate i isključivo odlaze na dobrovoljnoj osnovi. Ministarstvo odbrane planira da poveća broj vojnika srpske vojske u misijama zemalja koje su okupirale Kosovo i Metohiju gde je na stotine hiljada Srba zverski stradalo, prognano, kidnapovano a njihove kuće i svetinje zapaljene, otete i razorene – sve to pod zastavom onih za koje u vojsci Srbije naši vojnici čekaju u redu kako bi okupirali neke druge zemlje i tamo sporovodili dikatturu i bezakonje.

„Večernje Novosti“, koje su srpske dobrovoljce u Novorusiji nazivali psima rata, plaćenicima, lakima na zaradu i pljačkašima, sada masno kao o čvarcima pišu o odlsaku u misije UN i EU i debljini novčanika.

Štabni oficiri, medicinsko i osoblje za logistiku Vojske Srbije za nedelju dana stupiće na dužnost u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici. Više od 70 naših oficira i vojnika pojačaće kontingent od 246 naših ljudi, koliko ih pod zastavom UN i EU brine o miru u svetu. Plan Ministarstva odbrane je da dogodine plavi šlem zaduži do 650 vojnika.

2014-12-08_082250

Vera i nevera / Srpski vojnici u Libanu ispred krsta a ispod zastava koje su im okupirale zemlju zarad čijih para sada oni to isto rade drugima ne oslobodivši ni svoju.
– Vojska Srbije trenutno je angažovana u 10 multinacionalnih operacija. Pod okriljem UN je sedam, dok su tri misije EU, u kojima učestvujemo u okviru zajedničke bezbednosne politike – kaže pukovnik Nikola Dejanović, zamenik Centra za mirovne operacije Generalštaba. – Najviše ljudi imamo u Libanu, gde su pod zastavom UN 143 vojnika i oficira, ali i na Kipru, gde je njih 46.

Da Vas podsetimo:  Naprednjak Sima Spasić vikao opozicionim liderima "Dabogda kupovali mrtvačke sanduke za vašu decu"

Misije u svetu prilika su i za dobru zaradu. Visina plate srpskog mirovnjaka zavisi od čina i dužnosti u misiji na koju odlazi. Debljinu koverte diktira i koeficijent, koji se određuje prema prirodnim uslovima, klimi i riziku u zemlji operacije. Primera radi, oficir čina kapetana u misiji u afričkoj zemlji, poput Centralnoafričke Republike, mesečno zarađuje i do 3.500 dolara, dok plata profesionalnih vojnika prebacuje 1.000 dolara. Za vreme dok je na terenu pripadnik vojske prima i platu koju dobija na radnom mestu u Srbiji.

107818_mirovnjaci03-alexander-beocanin-ivan-jonovic-foto-betaap_hs
Sve za pare

Pukovnik Dejanović napominje da će u misiji u srcu Afrike prvi put našim mirovnjacima komandovati visoki oficir, a naš kontingent poveren je pukovniku Milivoju Pajoviću. Zadatak srpskih vojnika biće pružanje medicinske pomoći učesnicima mirovne operacije, ali i rad u štabu misije.

– Učešće u mirovnim operacijama u svetu nezaobilazan je element spoljne politike Srbije, čime se približavamo ostvarenju strateških ciljeva, poput članstva u EU – kaže Dejanović.

Kroz međunarodne mirovne operacije u svetu, od 2003. godine do danas, prošlo je više od 1.000 srpskih vojnika i oficira. Tokom prošle decenije oni su „čuvali mir“ Čada, Konga, Liberije, Obale Slonovače, Bliskog istoka, ali i bezbednost brodova oko roga Afrike.

Broj srpskih plavih šlemova naročito je povećan u poslednje dve godine, što je Srbiju svrstalo u prvih deset evropskih država po broju plavih šlemova u operacijama u svetu.

U Vojsci ističu da se u međunarodne operacije ljudstvo upućuje isključivo na dobrovoljnoj bazi. U vojnoj evidenciji nalazi se više hiljada vojnika i oficira zainteresovanih za učešće u nekoj od mirovnih misija u svetu. Najviše je mlađih oficira, podoficira i vojnika, mada su na listama i pukovnici.

Dobar odaziv za učešće u misijama u svetu objašnjava se velikim iskustvom koje se stiče na ovakvim zadacima. Oni podrazumevaju učenje engleskog jezika, kao i rad sa kolegama iz stranih vojski. To je prilika za najbolju obuku i upoznavanje različitih metoda rada na terenu.

Da Vas podsetimo:  Univerzijada otkazana, a firma osnovana da je organizuje i dalje posluje sa gubitkom većim od jedne milijarde

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime