Zna li Pens gde je sleteo?

0
972

Za Sjedinjene Države je bezbednost nedostatak bezbednosti za druge, a stabilnost nedostatak stabilnosti za druge. Zna se da su Amerikanci prilično slabi u geografiji, pa je pitanje da li Pens uopšte zna gde je sleteo.

Stabilnosti na Balkanu crno se piše, prva je star koja se prema mišljenju analitičara Aleksandra Pavića može zaključiti nakog izjave potpredsednika Amerike Majkla Pensa da je Crna Gora garant stabilnosti u regionu. Drugi važan zaključak, dodaje Pavić, jeste da Crna Gora nije u stanju da gasi požare na sopstvenoj teritoriji, čak ni blizu prestonice, pa ako je to garant stabilnosti na Balkanu, onda će ta vatra stabilnosti vrlo brzo zahvatiti ceo region.

Koliko je jaka hiljada kršnih momaka

Vojni, pa i politički potencijal malene Crne Gore, koja je patuljak čak i u odnosu na države regiona, kako prema broju ljudi pod oružjem i tako i uopšte prema potencijalu koji može da ima, novinaru podgoričkog dnevnika „Dan“ Marku Vešoviću jasno je da izjava Majkla Pensa, u svakom slučaju, nije motivisana činjenicom da Crna Gora sad može nekome nešto da pomaže u bezbednosnom smislu.

Međutim, napominje Vešović, Pensova poruka izaziva određene kontroverze, jer je evidentno da zemlja koja ima manje od hiljadu vojnika pod oružjem ne može ništa posebno da pomogne u smislu regionalne stabilnosti, ali ono što Crna Gora predstavlja u političkom smislu jeste pokušaj da se nametne neki pozitivni primer u regionu.

„Pre svega da se pošalje poruka Srbiji, koja je najvažnija država regiona bez ikakve sumnje, jer ako prihvati put evroatlanskih integracija, postoji mogućnost da se ipak izađe i malo u susret onome što su njeni interesi“, ukazuje Vešović.

Nije tajna i evidentno je da već odavno postoji interes Amerike kao dominatne članice NATO-a da potpunosti politički iskontroliše Zapadni Balkan, ističe on, pa Crna Gora u suštini služi da pokaže Srbiji šta bi mogla da dobije eventualnim članstvom u NATO.

Da Vas podsetimo:  Odgovor Vučićevim lobistima u Rusiji koji se zalažu za podelu Kosova

Kriminal i korupcija nisu za izvoz

„Pošto živim ovde, reći ću vam iz prve ruke da se ništa nije promenilo ulaskom Crne Gore u NATO. I dalje imamo kriminalizovanu, korumpiranu, mafiokratsku strukturu na vlasti koja ne odustaje od svojih ranijih praksi. Nema konkretne promene u praksama, u ponašanju, u funkcionisanju državnog aparata, u suočavanju sa zločinima koji su počinjeni u prošlosti i konačno u kažnjavanju korumpiranih, i sa organizovanim kriminalom povezanih političara, a takvih je u crnogorskoj vladajućoj strukturi nažalost veoma mnogo“, kategoričan je Vešović za Sputnjik.

Poruka američkog potpredsednika osim političkog značaja, rezimira Vešović, u suštinskom smislu apsolutno ne doprinosi razumevanju prave pozicije Crne Gore u konstrukciji regionalnih odnosa.

Kad vidimo da je najveća baza van Amerike Bondstil na Kosovu, koje nije u stanju da se stabilizuje, već se, kako uočava Aleksandar Pavić, pretvorilo možda u najnesrećnije i najviše kriuminalizovano društvo na svetu, onda vidimo sa kog stanovišta Pens nastupa.

Za Amerikance se zna da su prilično slabi u geografiji, dodaje na kraju Pavić, pitanje je da li Pens uopšte zna gde je sleteo.

„U stvari, očigledno je njima bezbednost nedostatak bezbednosti za druge, a stabilnost, nedostatak stabilnosti za druge“, podvlači Pavić.

Nenad Zorić

www.rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime