U prvih 6 meseci ove godine 42 slučaja napada i pretnji novinarima

0
64

Stalna radna grupa za bezbednost novinara (SRG) saopštila je danas da je u prvih šest meseci bilo 42 napada na novinare, a da je rešeno 11 slučajeva.

Na sednici SRG, koja je održana u utorak razmatran je izveštaj Vrhovnog javnog tužilaštva o prijavljenim slučajevima pretnji i napada na novinare.

Ilustracija: BIRN / Sanja Pantić Ilustracija: BIRN / Sanja Pantić

U periodu od šest meseci formirana su 42 predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara i to četiri u januaru, tri u februaru, sedam u martu, osam u aprilu, 12 u maju i osam u junu.

Do sada su donete četiri osuđujuće presude, četiri krivične prijave su odbačene jer je utvrđeno da ne postoji krivično delo, u tri predmeta doneta je službena beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka, u šest predmeta u toku je sprovođenje dokaznih radnji, u 24 predmeta podnet je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a u jednom predmetu učinilac nije identifikovan ni nakon sprovedenog predistražnog.

S obzirom da je u istom periodu 2022. godine zabeležen identičan broj prijavljenih slučajeva – 42, može se reći da, statistički gledano, nema većih odstupanja, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je posebno razmatrana situacija vezana za pojedine medijske tekstove o konačnoj presudi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji su izazvali zabrinutost domaće i međunarodne medijske javnosti.

SRG ističe da će ishod ovog suđenja imati ogroman uticaj na slobodu medija, bezbednost medijskih radnika i sve procese vezane za medijske reforme koji su u toku, i s obzirom na to, očekuje se verodostojna presuda zasnovana na utvrđenim činjenicama koja će predstavljati dodatni zamah unapređenju vladavine prava u Srbiji.

Sednici su prisustvovali predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacije onlajn medija (AOM), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), kao i predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji, saopšteno je iz SRG-a.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime