Aleksandar Šapić – rođačka mreža u opštini

0
1366
Aleksandar Šapić / Foto: juznibanat.rs

– Spisak 13 radno angažovanih u opštini Novi Beograd, mimo onih 242 stalno zaposlena, sa opisima poslova, osnovom i danom radnog angažovanja, platom… – deluje baš inspirativno, tvrde zaposleni, koji, iz razumljivih razloga ne smeju javno da se predstave. – Fale doduše kopije ugovora koje je svojevremeno sindikat tražio. No, od koga je, dosta je i ovoliko…

Izvor portala Embargo.rs iz opštine Novi Beograd tvrdi da je opis poslova koje radi 13 radno angažovanih lica tako nevešto i manipulativno sročen, da prosto mami da se o njemu naširoko piše!

Posebno im “upada u oči” jedno ime, na čijem primeru dokazuju osnovanu sumnju da su u pitanju samo fiktivna zapošljavanja radi uzimanja para iz opštinske kase.

Tako je recimo u odgovoru na pitanje ovog portala, iz opštine Novi Beograd zvanično rečeno da je izvesni Zoran Tanasijević, radno angažovan u Gradskoj opštini Novi Beograd od 25.08.2016., po osnovu ugovora o delu, na poslovima: “ažuriranje arhivske dokumntacije i fizička pomoć pri slaganju arhivske baze i arhivskog depoa gradske opštine Novi Beograd“. Sa platom od 46.500,00 dinara mesečno.

Upućeniji, međutim tvrde sasvim suprotno, što je i dokazivo:

– Prvo, kao koordinator arhive u vreme radnog angažovanja Zorana Tanasijevića, radio je Pera Kohut, sa više od tridesetogodišnjim iskustvom u arhivskim poslovima – tvrdi sagovornik Embarga. – Svi dobro znaju, da je pomenuti Pera bio neka vrsta doajena i zaštitnog znaka novobeogradske uprave. da je bio nesumnjivi stručnjak za arhivske poslove, koga su svi pitali za savet, ne samo u opštini nego i šire. I da su i svi Šapićevi ljudi, kao i nebrojeni pre njih prošli kroz “Perinu“ školu kancelarijskog poslovanja, pre izlaska na polaganje stručnog ispita. Što je bila neka vrsta običajne tradicije u opštini. Svi znaju u opštini i to, da je plata tog čoveka u avgustu prošle godine bila nešto više od trideset hiljada dinara.

Da Vas podsetimo:  Roditelji dece iz "Ribnikara" traže da se Veselinu Miliću oduzme odlikovanje

Šta to onda praktično znači? I kakve veze ima sa pričom o Zoranu Tanasijeviću?

– Zoran Tanasijević bi kod ovakvih činjenica morao biti neki veliki stručnjak za arhivistiku, priznat kao autoritet i od samog organizatora arhive, Pere Kohuta, koji je i sam takav autoritet, da bi imao onoliku platu, koliko je zvanično saopšteno? A, onda se postavlja pitanje, zašto je tom čoveku dato da od organizatora arhive ima veću platu za skoro polovinu? Gde to ima da tehničko – fizički pomoćnik ima veću platu od onog kome on pomaže? “Šegrt od majstora plaćeniji“. Nemoguće!

Portal Embargo se zato obratio Peri Kohutu, objašnjavajući celu ovu priču, uz pitanje, da li poznaje Zorana Tanasijevića? Čoveka, za koga zvanično piše da je radio u arhivi novobeogradske opštine?

– Taj čovek nikada nije radio u novobeogradskom arhivu, ne samo opisane, već nikakve poslove; “nikada nije ušao u arhivsku jedinicu“ – odgovorno tvrdi Pera Kohut, koji je odnedavno u penziji.

Da je radio, on je to morao znati kao dugogodišnji organizator arhive!

-Ne samo da Zoran Tanasijević nije radio u arhivi, već u njoj nije radio ni Janko Šapić, rođak predsednika Šapića, za kog je takođe u ugovoru o delu pisalo da radi u arhivi – tvrdi izvor Embarga iz opštine Novi Beograd.

– Ovakvi ugovori su i protivpravani, jer prema kancelarijskom poslovanju, niko ko nema rešenje za radno mesto u arhivi, ne sme pristupati i pregledati arhivsku građu i registraturski materijal.

Izvor: Embargo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime