„Beograd na vodi“ anektira još 330 hektara, širi se do Hipodroma i prelazi Savu

3
104
Nova ekonomija / Dimitrije Gašić

Vlada Srbije predložila je da se „Beograd na vodi“ proširi za još 327 hektara, koji obuhvataju ceo prostor Sajma, Čukarički rukavac, zonu oko Mostarske petlje, sve parcele na opštini Čukarica do Hipodroma… Predloženo je i da se projekat preko Starog železničkog mosta proširi na Novi Beograd (takozvano Savsko priobalje), ali i na nove parcele u starom gradskom jezgru.

Prema Odluci o promeni Prostornog plana, objavljenom u Službenom glasniku, projekat će se tako sa Savskog venca i Starog grada proširiti na dve dodatne beogradske opštine (Novi Beograd i Čukaricu).

Dodatno širenje u starom centru grada predviđeno je u zoni Brankovog mosta, uz Karađorđevu ulicu, kod Savskog trga, kao i u zoni između tog trga i Drinske ulice.

Ubedljivo najveći broj parcela koje će biti pod Beogradom na vodi nalazi se na teritoriji opštine Čukarica (VIDETI SLIKU).

U odluci koju je 5. aprila potpisao prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić navodi se da je rok za izradu Nacrta o izmenama Prostornog plana deset meseci.

Nakon toga, Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid.

Troškove izrade nove dokumentacije snosi kompanija „Beograd na vodi“.

Ugovor o realizaciji projekta „Beograd na vodi“ potpisan je 2015. godine, kada je najavljeno da će vrednost investicije biti 3,5 milijardi evra.

Kompaniji „Beograd na vodi“ je, bez naknade, inicijalno ustupljeno oko 100 hektara građevinskog zemljišta na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Srbiji.

Država Srbija se, kao manjinski vlasnik firme, obavezala i na finansiranje raščišćavanja celog područja i izgradnju prateće infrastrukture.

Pošto srpsko zakonodavstvo nije dozvoljavalo eksproprijaciju zemljišta radi gradnje stambenog i poslovnog prostora, takozvani Zaкon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinsкe dozvole radi realizacije projeкta „Beograd na vodi” usvojen je kao lex specialis.

Da Vas podsetimo:  Usvojeno „rekordno povećanje“ minimalne cene rada nedovoljno za dostojanstven život

Prema poslednjem finanisijskom izveštaju, kompanija „Beograd na vodi“ je 2022. godine imala dobit od oko 60 miliona evra, na 269 miliona evra prihoda.

3 KOMENTARA

 1. Hvala KORENIMA da je objavljena fotografija jenog od najružnijeg, ali novog i preskupog narodnim parama plaćenog dela Beograda. Da to vide i naši iseljenici koji nisu imali priliku da poslednjih godina posete BG. Nove zgradurine su u današnje moderno doba čak i ružnije od pedestih i šezdesetih godina prošlog veka građenih nekih zgrada na tzv. Novom Beogradu. Čak i posleratni poluučeni Titovi komunistički graditelji imali su više i ukusa i stila od ovid današnjih kojima očigledno gospodare Arapi. Ova zgradurina u drugom planu, odmah iza čuvene zgradurine iz prvog plana, kako je neki Beograđani već zovu „Ustaške zgrade“ ili „Ustašica“ jer kada se gleda u nju iz pravog ugla potseća na ogroman ustaški znak „U“- okrenut prema Savi koja je bila od 1941. g. do oktobra 1944. g. granica sa fašističkom hrvatskom „državom“ NDH, pa pomenuta zgrada u drugom planu liči i na neku batinu ili mašku, slučnu onoj istesanoj od drveta koju su naše pra-babe koristile za treskanje po vešu da se bolje opere. Potseća pomalo i na maške pravljene od dečurlije za davno zaboravljenu igru zvanu klis- i ko jače odalami komad drveta ili nekakvu loptu, da odleti što dalje, bravo za njega. Ali baš nikakav „bravo“ za ove Arabovučićevce koji nam napraviše za naše pare imitaciju arapskog Dubaia u malom.

 2. Vučić i njegovi mafijaši sasvim ozbiljno rešili da gro Beograda za bagatelu ustupe Arapima! Gde su vajni akademici, gde arhitekte, gde su tzv, „pravi Beograđani“ jer se od novokolonizatora glavnog grada, pristiglih iz ko zna kojih vukojebina u BG kao npr. Vesić i drugi ništa ne može očekivati -da npr. krenu u snažne proteste i zaustave arabizaciju Beograda? Ili bar da postave pitanje za koga to Vučić gradi o trošku poreskih platiša Srbije prskupe stanove? Najverovatnije za -Arape i druge muslimanske buržuje. Ne bi me začudilo kada bi šef mafije, pseodonima OSKAR, najveću halu BG sajma koja, kako izgleda, jedina opstaje, sve drugo se ruši- preuredio uz dograđena 4 miniareta u najveću džamiju Južne Evrope- baš za njegovu „braću“ Arape za koje gradi dodatne stanove jer mu je dosadašnji BG na vodi prmali da primi sve njih! A srpsku mladež, polako ali sigurno, tera u izganstvo da svoje „mesto pod suncem“, najmanje oko 50.000 njih godišnje, potraže negde na zapadu. Kako bi se lakše arabizovala Srbija!

 3. Сва фекална канализација “Београда на води“ излива се непречишћена у Саву!?
  “Беогард на води“, а фекалије у води!?
  Баш “лепо“!
  “Споља гладац, а унутра јадац!“
  Ма, од милине да ти пођу слине!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime