Boško Obradović: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću – Vi ste najveći ekološki problem Srbije

0
599
Boško Obradović / Foto: YouTube screenshot

Povodom nove afere koja je nastala u okolini Loznice gde građani ne daju, kako oni kažu „ne daju svoju plodnu zemlju strancima” kompaniji „Rio Tinto” za rudnik, oglasio se danas i Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta „Dveri”.

Da ste kao predsednik SNS skloni lažnim predizbornim obećanjima to svi znamo, ali je izgovaranje neistina izgleda sada postala Vaša svakodnevica. Više se čak i ne libite da otvoreno i drsko lažete u svojim svakodnevnim izjavama. Najnoviji slučaj je Vaš komentar na jučerašnjoj konferenciji za medije u kome ste na namešteno pitanje novinara (dokaz da je namešteno je da ste već imali pripremljene podatke kod sebe!) o ekološkom protestu protiv otvaranja novog rudnika u Loznici rekli da Vaša vlast nema nikakve veze sa stranom kompanijom „RIO TINTO” koja se time bavi, izričito tvrdeći sledeće:

”Mi ništa u svemu tome nismo uradili. Nikakvu odluku nismo doneli nikada!” Poenta ove izjave bila je valjda u tome da je bivša vlast donela rešenja u vezi sa ispitivanjem i eksploatacijom rude jadarita u Podrinju još 2004. i 2011. godine, i da Vaša vlast sa tim nema nikakve veze. Čak i da je ovo tačno postavljam Vam pitanje zašto kao nova vlast niste poništili loša rešenja prethodne vlasti ako ona ugrožavaju životnu sredinu i zdravstvenu bezbednost građana Jadra, Rađevine, ali i cele Zapadne Srbije? Međutim, ovo što ste rekli je apsolutna laž i to je lako dokazivo kratkim pretraživanjem izvora na Internetu koji govore o više sastanaka i dogovora Vas lično i Vaših najbližih saradnika sa predstavnicima ove strane kompanije koja je po zlu čuvena u svetskim krugovima.

Tako ste Vi lično 23. januara 2019. godine u Davosu zamolili predstavnike britansko-australijske kompanije „RIO TINTO” da „nastave i ubrzaju radove, jer je to od ogromnog značaja za našu zemlju”. Oni su u tom razgovoru sa Vama priznali „da je njima lako da urade rudarski deo posla, ali da im onda, da bi odvojili litijum iz kamena, ostaje čak 26 koraka potrebnih za taj proces”. Upravo to Vas pitam, kao i brojni stručnjaci, ekološki pokreti i meštani podrinjskih sela, Loznice i čitave Mačve i zapadne Srbije: o kakvom se tehnološkom procesu u 26 koraka radi i kakve će biti posledice po životnu sredinu i zdravlje građana? Vi ste tada najavili početak rada novog rudnika jadarita za 2024. godinu, a da nijednog časa niste odgovorili na ova pitanja struke i zabrinutih građana Srbije, koji će da trpe trajne posledice još jedne Vaše spremnosti da više brinete o interesima stranih multinacionalnih kompanija nego građana Srbije.

Da Vas podsetimo:  Još jedan poraz ili ipak pobeda? Kabul je promenio sve…

„Veliki broj radnika koji bi mogao da radi u ovom rudniku”, kako ste tada najavili, mogao bi takođe da radi, a mnogi već i rade na tamošnjem selu i u bogatoj mačvanskoj poljoprivredi, ali to zasigurno neće moći nakon što im „RIO TINTO” zagadi zemljište, vodu i vazduh. Niti srpska poljoprivreda i selo imaju podršku svoje države kao ova i slične strane kompanije. I ne samo da srpski seljaci neće moći više da rade, već neće moći više ni da žive na svojim vekovnim imanjima. Podsetiću Vas da ih Vi o tome ništa niste pitali niti su oni imali pravo da odlučuju o tome šta će biti sa projektom od koga im bukvalno život znači.

Da nije tačno da nemate nikakvu odgovornost za dolazak ove strane kompanije na naše tržište govori „Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije RIO TINTO u vezi sa implementacijom projekta Jadar”, koji je potpisan 24. jula 2017. godine, dakle u vreme Vaše a ne prethodne vlasti. Čak je formirana i zajednička Radna grupa za implementaciju Projekta „Jadar”, koja je održala sastanke 25. novembra 2017. i 2. aprila 2018. godine u Ministarstvu rudarstva i energetike. Tim povodom ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je „cilj Radne grupe da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika”, a Vaš najbliži saradnik i predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić sastaje se sa predstavnicima kompanije 14. aprila 2018. i na Tviteru konstatuje da je to bio „odličan sastanak i blisko partnerstvo sa RIO TINTO”. Sve ovo jasno govori da je Vaša vlast u potpunosti stala iza ovog ekološki i zdravstveno nebezbednog projekta i postala partner jedne strane multinacionalne kompanije u ugrožavaju životne sredine jednog ogromnog dela Srbije.

Pravo pitanje glasi kako je ovo jedno od najvećih nalazišta litijuma i bora na svetu došlo u ruke stranaca, ali je očito da Vi sa tim nemate problem. Sve što ste obećali da ćete ispitati pljačkaške privatizacije u vreme prošle vlasti – slagali ste. U vreme Vaše vlasti u ruke stranaca su prešli i JAT, RTB Bor, PKB, Aerodrom Beograd, Komercijalna banka… Za dalju rasprodaju ostali su Vam još samo EPS i Telekom i posle toga država Srbija neće imati više ništa u svom posedu. Po Vašoj logici litijum je strateški važan za ekonomiju (ako ovde izuzmemo druge koruptivne pozadine ovog posla), ali po mojoj logici strateški je važnije zdravlje građana, zaštita životne sredine i proizvodnja zdrave hrane koja će definitivno ekonomski biti bitnija od bilo čega drugog u 21. veku. Zato sam ja za zeleni patriotizam na prvom mestu, što je Vama očito strano i nikada se time niste ni bavili kao stranka i vlast.

Da Vas podsetimo:  X ili Y

Biću veoma otvoren i iskren. Vi ste, g. Vučiću, najveći ekološki problem u Srbiji. Ne samo da ste sve učinili da strane multinacionalne kompanije rade šta hoće u Loznici, Beogradu, Boru, Smederevu, Nišu ili Ivanjici, već za njih ne važe naši zakoni niti ekološka ili bilo koja druga inspekcija sme da im uđe u firme. Svaki dan je drugi srpski grad među prvima u Evropi po zagađenju vazduha. Imamo ogromne probleme sa otpadom, zračenjem, sečom drveća i uništavanjem zelenih površina, kao i odsustvom provere ispravnosti kvaliteta hrane iz uvoza. Vaš kum i njegovi kompanjoni glavni su u stavljanju naših reka u cevi i pogubnim investicijama u antiekološke mini-hidrocentrale. Konačno, Vi lično ste ozbiljno zagadili politički i medijski prostor. Vi ste generator mržnje, podela, sukoba i građanskih tenzija u Srbiji, a mi smo se svi upecali i uzeli učešća u tome. Dosta je sa tim. Dosta i građanskog rata i rasprodaje Srbije, dosta zagađenja životne sredine, dosta podrške investitorima koji eksploatišu ne samo naše resurse već uništavaju i naše zdravlje i našu prirodu.

Boško Obradović
Predsednik Dveri
Izvor: Glas Šumadije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime