Brkić: Sud u službi Nikole Petrovića

0
274

Sudska tortura nad Milovanom Brkićem, koju godinama vrši Nikola Petrović, prešla je na novi nivo ludila. Sudija Snežana Marjanović je zatražila da bude izuzeta iz predmeta jer je, kako je navela, Brkića upoznala 1992. godine, od tada ga nije videla, ali ne želi da tužilac Petrović posumnja u njenu nepristrasnost. Mnoge sudije na besmislene i sramne načine dokazuju lojalnost Nikoli Petroviću, ali niko gluplje od sudije Marjanović.

– Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, inače i sudija Vrhovnog kasacionog suda, koji nije ni dana sudio u Apelacionom sudu u Beogradu, a ni u Višem sudu nije doneo nijednu presudu, menadžer je Vučićevog kuma Nikole Petrovića. Voljom Stepanovića sve predmete Nikole Petrovića, kojima je bio zadužen njegov zamenik Ivan Ilić, pre nego što je prešao u Apelacioni sud, dobila je sudija Milenija Petričević, koja je, samo u jednom danu, 8. februara, zakazala tri suđenja. Ta sudija je poznata kao produžena ruka Aleksandra Stepanovića. U zahtevu za njenim izuzećem naveo sam sve razloge koji je opisuju kao pristrasnu i sklonu kriminalu. Istog dana, sve zahteve za izuzećem je odbila Stepanovićeva zamenica Tatjana Lemajić, opisujući ih kao neosnovane. Pet dana kasnije, Lemajić je ispravljala rešenja, jer su se odnosila na izuzeće drugog sudije, čije izuzeće nisam tražio, niti je postupala u tim predmetima – kaže Milovan Brkić, glavni urednik Magazina Tabloid.

Brkić je istakao i primer sudije Valentine Todorović Vorkapić, koja je 12. decembra 2020. godine prešla u Apelacioni sud u Beogradu. U tekstu, koji može da se pročita na sajtu Magazina Tabloid, na linku https://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=485&cl=18 opisan je njen uspon, koji zahvaljuje slugarenjstvu Nikoli Petroviću, kumu Aleksandra Vučića.

Sudija Slavica Milošević Gazivoda, član Visokog saveta sudstva, na sednici VSS održanoj 12. decembra prošle godine, objasnila je zašto nije podržala izbor Valentine Todorović Vorkapić i Snežane Marjanović. Sudija Milošević Gazivoda je navela da su svi kandidati ocenjeni kao „izuzetno uspešni“, ali ne i podršku sudova u kojima su radili. Sudije Todorović Vorkapić i Marjanović, koje je predložio sudija Savo Đorđević, u svojim sudovima su dobile samo po jedno izdvojeno mišljenje, što stvara sumnju da su glasale same za sebe.

Da Vas podsetimo:  Država „Milenijum timu“ prošle godine dala poslove vredne gotovo 12 miliona evra

– Sudija Snežana Marjanović je dobila dva predmeta po tužbi Nikole Petrovića, jer je sudija koji ih je dužio teško bolestan. Umesto da prezakaže ročište, jer je već imala zakazana suđenja za taj dan, Marjanović je bila srećna što se i njoj pružila šansa da dokaže lojalnost. Ona je poznata kao sluškinja izvršne vlasti. Sve tužbe ratnih vojnih invalida, koji su na sudu pokušali da zaštite svoja prava, glatko je odbijala, za razliku od ostalih osam sudija, koji su usvajali tužbene zahteve. Na raspravi u predmetu P.3 404/19 zatražio sam njeno izuzeće, navodeći da nije prezakazala ročište i da, po poslovniku o radu suda, nije moguće u isto vreme držati dva suđenja. U drugom predmetu, koji nije ni zakazivala, sudija Marjanović se izuzela, navodeći da smo se poznavali početkom 1992. godine! Od tada se, kaže, nismo videli, ali se ona plaši da bi to moglo da naljuti kuma Nikolu Petrovića! Eto Snežane na prvoj sednici VSS kako postaje sudija Apelacionog suda u Beograda. Na You Tube kanalu objaviću snimke menadžerskih razgovora Aleksandra Stepanovića i Siniše Petrovića, sudije za prethodni postupak Odeljenja za organizovni kriminal Višeg suda, koji su vodili ispred zgrade u kojoj stanuje Petrović. Objaviću i druge snimke rasprodaje pravde i koliko ona košta kada je prodaje ovaj sudija – kaže Brkić.

Sudija Snežana Marjanović se, objašnjenjem razloga za samoizuzeće, upisala u istoriju beščašća srpskog pravosuđa, na spisak na kome se već nalaze Tatjana Lemajić, Milenija Petričević i mnoge druge sluge gospodara Nikole Petrovića.

Izvor: Predrag Popović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime