Da li je Kurtijev plan u pet tačaka dobio odobrenje iz Brisela: Prvi zadatak – uhapsiti Srbe

2
72

Umesto da posluša pozive Zapada za smanjenje tenzija, premijer tzv. Kosova ne samo što nije pustio na slobodu ranije uhapšene Srbe, već je uhapsio još jednog

Da li je Kurtijev plan u pet tačaka dobio odobrenje iz Brisela: Prvi zadatak – uhapsiti Srbe

Tek što su prištinski mediji objavili da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poslao svoj plan šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju, u kojem je prva tačka hapšenje Srba koji su navodno odgovorni za napad na kosovske specijalce, u Severnoj Mitrovici uhapšen je Milan Milenković.

Kurti je u pismu Borelju naveo pet tačaka za izlaz iz krize na severu Kosova i Metohije. Kako je objavila prištinska „Koha“, isto pismo je poslao i ambasadorima zemalja Kvinte, ali još nije dobio odgovor.

Prema navodima pisma koji je prištinski sajt objavio, Kurti se poziva na sastanak sa Boreljom u Bratislavi 30. maja i na današnji telefonski razgovor, pa predlaže svoj plan u pet tačaka za normalizaciju odnosa i deeskalizaciju.

Plan kao prvu tačku predviđa da se „uspostavi vladavina prava“ u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, što za Kurtija znači identifikaciju, krivično gonjenje i pravično suđenje svim članovima kriminalnih grupa koje su napale policiju tzv. Kosova, pripadnike NATO-a i novinare.

Poziva Euleks da direktno prati sudske postupke koji bi bili sprovedeni.

Druga tačka je da se nasilne grupe povuku sa severa pokrajine i da se prekine svaki napad na institucije tzv. Kosova.

„Na osnovu principa proporcionalnosti, prisustvo snaga kosovske policije u tri opštinska objekta na severu Kosova bi trebalo da bude smanjeno u skladu sa okolnostima“, piše Kurti u pismu.

Treća tačka je da policija tzv. Kosova i Kfor sprovode zajedničke bezbednosne procene na svakih 15 dana kako bi garantovali bezbedno okruženje i vladavinu zakona.

Četvrta tačka podrazumeva da će prištinska vlada koordinisati i raspisati vanredne izbore u četiri opštine na severu. „Novi izbori moraju da budu organizovani u slobodnoj, demokratskoj i nesmetanoj izbornoj atmosferi“, piše Kurti, ali ne navodi kada bi se to desilo.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (3) Kancelarija (ne) za KiM

Kao poslednju tačku plana predlaže da se Kosovo i Srbija odmah vrate dijalogu uz posredstvo Brisela.

„Evropska unija da obezbedi pravičan i uravnotežen plan rangiranja za sprovođenje Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa za implementaciju“, predlaže Kurti.

Dodaje da će tokom sedmice doći do sastanka dve delegacije na visokom nivou.

„Nadam se da ćete moći optimistično da odgovorite na ovu ponudu što pre moguće“, napisao je Kurti.

Iako prištinski mediji tvrde da Kurti nije dobio odgovor na ovaj svoj plan, on je danas nastavio sa svojim akcijama usmerenim protiv Srba na severu pokrajine.

Naime, umesto da posluša, makar javno iskazane pozive Zapada za smanjenje tenzija, Kurti ne samo što nije pustio na slobodu ranije uhapšene Srbe, već je danas uhapsio još jednog pripadnika srpskog naroda na severu Kosova i Metohije.

Dok je mirno šetao Kosovskom Mitrovicom trenera kik-boks kluba Milana Luneta Milenkovića uhapsila je policija tzv. Kosova.

Priština je kao povod za hapšenje Milenkovića navela da je on „organizator napada na Kfor ispred opštine Zvečan prilikom nedavnih nereda“.

Takvo novo hapšenje uklapa se u već objavljen Kurtijev plan, pa se postavlja pitanje da li je on dobio saglasnost Brisela za te akcije ili su njegove akcije samovoljne.

Kurti ima svoj plan od početka

Diplomata Zoran Milivojević smatra da Kurtijev plan ne znači ništa novo, već je samo pokušaj da se amortizuju pritisci s kojima je suočen, kao i da izbegne sankcije za svoje postupke.

„Plan ne odgovara onome što su zahtevi ni srpske strane, ni Kvinte. Plan pokazuje da on želi da gradi strategiju na tome da su Srbi krivi za stanje i da na severu deluju kriminalne grupe iza kojih stoji Beograd“, napominje naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  TV debate sa švedske televizije

Iako je današnje hapšenje u skladu sa planom, Milivojević kaže da Kurti svoj plan ostvaruje od početka, a on podrazumeva sprovođenje izbora i pokušaje da se nametnu novi gradonačelnici, a da se sa policijom ostvari kontrola severa Kosova i Metohije.

U danas objavljenom planu Kurti jasno pokazuje da nema nameru da povuče policiju sa severa, kao i da ne govori ni reč o Zajednici srpskih opština, što je uslov da se situacija deeskalira, navodi naš sagovornik.

Iza novog hapšenja Milivojević vidi nameru da se izazove reakcija Beograda i stvore uslovi za sukob.

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević kaže za RT Balkan da je plan Aljbina Kurtija skup propagandnih fraza sa kojima „ispunjava svoju propalu vlast“.

„On postoji na vrhu jednog anarhičnog sistema i svaki put ispunjava najekstremnije želje političkih elita u Prištini. Sve što su drugi u manjoj ili većoj meri sanjali Kurti u različitim oblicima ostvaruje ili govori. On živi u krajnosti, političkoj i društvenoj, njegov život je nezamisliv bez sukoba i ponižavajućeg odnosa prema drugima“, ocenjuje Rakočević.

Na probi je međunarodna zajednica

Na pitanje da li bi Zapad mogao da prihvati ovaj Kurtijev plan, Rakočević odgovara da Zapad ima mnogo različitih politika prema Kosovu i uvek će prihvatiti ono što je najbolje za kosovske Albance.

„Oni su uspostavili noseće stubove i strukturu na kojoj počiva savremeno Kosovo, ali ne mogu da žive umesto Albanaca, ne mogu da izgrade demokratski kapacitet kog nema, ne mogu da promene etnokratsku svest i propali ekonomski sistem“, ukazuje Rakočević.

Na isto pitanje, Milivojević odgovara da ne očekuje reakciju Zapada, kao ni da Priština promeni svoje ponašanje.

„Na probi je deo međunarodne zajednice koja podržava Kurtija, dakle Kvinta i Vašington. Videćemo kakav je ishod. Nisam optimista jer mislim da oni u suštini podržavaju Kurtija, ali ne njega lično, već preko njega podržavaju tezu o državnosti Kosova, ne žele da je dovedu u pitanje i to im je glavni cilj“, kaže Milivojević.

Da Vas podsetimo:  Evo koliko ljudi godišnje odlazi iz Srbije: POLA MILIONA SRBA ŽIVI U NEMAČKOJ!

Dodaje da od Beograda ne zavisi ništa i napominje da smo, zbog poteza koje je Kurti danas povukao, još bliži eskalaciji nego što smo bili danas pre podne.

Milivojević iza Kurtijevog plana vidi pokušaj da se amortizuju pritisci Zapada na Prištinu

Prema rečima Rakočevića, haos na severu Kosova i Metohije je dugo pripreman. Iza tačke Kurtijevog plana o navodnim nasilnim grupama na severu Kosova i Metohije krije se to da su te grupe zapravo „teško frustrirani specijalci koje on šalje da vrše agresiju i pritisak“.

„Svaki dan stotine naoružanih specijalaca drže prst na obaraču i tresu se od straha na severu Kosova i Metohije. Oni znaju da tu nemaju šta da traže i da predstavljaju provokaciju koja bi mogla da se pretvori u haos. S druge strane, Srbi duboko osećaju da im se uzima sloboda i da nikada ne treba da prođu i žive kao njihovi sunarodnici južno od Ibra“, napominje Rakočević.

Uprkos izjavi specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da on i njegov kolega iz Vašingtona Gabrijel Eskobar nisu zadovoljni rezultatima njihovog sastanka sa Kurtijem, on je nastavio sa svojim akcijama.

Za nekadašnjeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela hapšenja Srbina u Severnoj Mitrovice je odgovor Kurtija na zahteve SAD i EU za smirivanje krize. Kako kaže Grenel, Kurti je odgovorio „srednjim prstom“.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, kada će biti jasnije kako će Beograd odgovoriti na Kurtijeve nove poteze.

2 KOMENTARA

  1. Volja onih koji formalno predstavljaju Drzavu Srbiju i odredjuju budućnost KiM i Srbije !
    Zahtijevati ispunjenje R1244 u SB OUN . Proglasiti “ privremenu okupaciju KiM “ ! Zahtjevati zastitu Srba na KiM snagama ONU koje ne pripadaju NATO savezu. Poništiti sve do sada potpisane sporazume sa Šiptarskom stranom. Suditi svima koji su se ogriješili o USTAV !!
    Izgleda i jeste jednostavno. Ali…………( ali…curi ljepotu kvari ) od “ petog oktobra “ VELEIZDAJNICI zvanično predstavljaju Srpski Narod ….. i tu nestaje svaka logika !!!

  2. Kakav, bre, Kurtijev plan? Ovo je sve smislio, planirao, prodiskutovao sa Kurtijem i sa drugim mudonjama nepoznatog pola koji ne znaju da li su muško, žensko ili šta drugo prvo u Briselu, pa u Vašingtonu i onda na Ohridu i odobrio Aleksandar Vučić. Znajući prema opozicionoj štampi u Srbiji koliki je AV „srebroljubac“ verovatno je maznuo i koju stotinu miliona evrića za svoje pristanke predaje Kosmeta Šiptarima. Kurti i njegovi promoteri iz Brisela, Berlina, Pariza i Vašingtona su to prihvatili. I -to je to. Da bi se narodu bacila prašina u oči, AV je naredio istupanje Srba iz svih sistema na Kosmetu -iz policije, sudstva, tužilaštva, opština kao i zabranio da izađu na glasanje. Kobajagi poslao vojsku na granicu sa Kosmetom. I? Šiptari se usrali od straha pa- opet uz Vučićevo svakodnevno kukumakanje, kao juče 14.6. na RTS-u hapse i hapse. To svi u Srbiji znaju ali narod ko narod nit bleji niti da masovno izleti na ulice i najuri -bez prekomerne sile- bandu sa vlasti pravo u zatvore. Ćuti i na proteste ih dođe jedva pdesetak hiljada! Postadosmo, bre, obične nonje od naroda, kao ne tako davno onaj Koštunica. Jel` nas je on zarazio ćutologijom? Verovatno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime