SRPSKI KUVARI ZABLISTALI U ŠTUTGARTU: Na Kulinarskoj olimpijadi osvojili 2 medalje!

0
40
Foto: Facebook / Serbian Juniors Chefs Club

Mladi kuvari Srbije, tim “Junior Chefs Cluba” osvojio je dve bronzane medalje na kulinarskoj olimpijadi koja je nedavno održana u Štutgartu.

Za dvanaest godina koliko postoji srpski Junior Chefs Club Srbija, beleži sjajne rezultate, i nalazi se u samom vrhu svetskog kulinarstva. Ovo je, međutim, prvi put da su na jednom takmičenju osvojili čak dve medalje!

-Takmičenje je trajalo dva dana. Prvog dana pripremao se “Chef‘s table” za 15 ljudi, dok se drugog dana pripremao jelovnik sa tri ganga – predjelo, glavno jelo i dezert i to za 70 osoba. To su kuhinje instalirane u sajamskim halama koje su opremljene kao restoranske kuhinje. U timu je osam kuvara, koji su predano radili i spremali, dok sam im ja bio mentor – kaže Nikola Biševac, šef kuhinje restorana “Paligo palata” i mentor srpskog juniorskog kluba glavnih kuvara.

Kolač od cimeta sa insertom od pomorandže na kori od šargarepe, sladoled od ulja koštica šljive na kremblu od ovsenih pahuljica i badema, pa pralina od bele čokolade punjena čatnijem i espumom od mleka i meda, samo su neke od poslastica kojom su osvojili žiri.

Ekipa se pripremala svega šest meseci, ali i za to kratko vreme uspela je da ostvari neverovatan rezultat.

-U odnosu na druge ekipe, mi smo imali malo vremena za pripremu. Nada uvek postoji, momci su predani, disciplinovani, vredno su radili, ali opet ne mogu reći da smo očekivali takav uspeh, da za dva dana osvojimo dve medalje. Postignuti rezultat je odličan, ali nadamo se da u budućnosti može da bude još bolje – ističe on.

Biševac kaže da su na takmičenju neprikosnoveni Skandinavci.

Da Vas podsetimo:  NP “Otadžbina“ poziva Srbe sa KiM da se ne sele koliko god bilo teško jer “naše vreme tek dolazi“!

-Prvo mesto osvojili su Šveđani, a drugo Norvežani. To je neverovatno šta ti momci rade – bio je zadivljen i sam Biševac.

-Nagrada najviše znači za našu zemlju, jer se iz godine u godinu lestvica podiže. Ovo je već šesto ili sedmo takmičenje sa kog se mi vraćamo sa nagradom. Važna je za mlade ljude, da vide da i odavde može da se napravi veliki uspeh, a da ne mora da se ide preko. To im je istovremeno i motivacija i primer – dodaje Biševac.

Olimpijada se održava svake četvrte godine u organizaciji Udruženja nemačkih kuvara koje ima bogatu tradiciju dugu 125 godina. Ovo takmičenje postavlja standarde u kulinarskom svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime