Dr Dragan Petrović: O Briselskom sporazumu i „unutrašnjem dijalogu“

2
3865

Dve stručne tribine o pitanju Kosova i Metohije, sa polemičkim tonovima između zagovornika vladajuće politike (Briselski sporazum i „unutrašnji dijalog“) i opozicionog koncepta, održane na Pravnom fakultetu u Beogradu i u Institutu za međunarodnu politiku 28 novembra.
Utisak je da su na oba skupa znatno ubedlјiviji bili oponenti vladajućoj politicu u naučnim krugovima.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu, u organizaciji studentske organizacije Nomokanon, održana je 28 novembra stručno-naučna tribina o međunarodnim odnosima na Balkanu, gde je u prvom planu bilo pitanje Kosova i Metohije. Učesnici tribine su prof. Dr Saša Bovan, redovan profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, dr Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda, i dr Dejan Mirović, docent Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice. Konferencijska sala Pravnog fakulteta je bila ispunjena sa oko stotinu posetilaca, a tribina je imala pored stručnog i polemički karakter po pojedinim pitanjima politike koja se vodi u vezi Kosova i Metohije. Profesor Bovan je zastupao stanovište o ispravnosti vladajuće politike po pitanju KiM, dok su dr Petrović i Mirović davali ozbilјne primedbe Briselskom sporazumu, ali i dalјim ustupcima koje su najavlјene. Ovde je ceo snimak skupa na Pravnom fakultetu koji je uradio tv Srpski kolektiv.

Isti dan, 28 novembra u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, održana je sesija tzv. unutrašnjeg dijaloga u vezi Kosova i Metohije. Na snimlјenom materijalu, pored trojice uvodničara koji su u okviru vladajućih stranaka (prof. Dr Mileno Dželetović, dr Vladimir Ajzenhamer, dr Vladimir Trapara), došlo je potom do polemičkih tonova prisutnih naučnih stvaralaca. Interesantno je da su RTS, ali i štampani mediji (Blic, Danas i dr) preneli uglavnom samo izlaganje navedenih prorežimskih uvodničara. Politika vlasti prema KiM je takva da se na momente čak i u izlaganjima uvodničara, moglo čuti toga što je kritičko prema dosadašnjoj politici vlasti prema KiM, naročito u izlaganju dr Trapare, dok je dr Dželetović podvukao srpski istorijski karakter KiM, što nije, ili je samo delimično preneto u interpretaciji režimskih medija.

Da Vas podsetimo:  Progon Srba u Zadru 1991. - Marica Varićak

Ovde dajemo akcenat na snimku skupa na diskutantima koji su se kritički odnosili prema vladajućoj politici, Briselskom sporazumu i namerama u vezi „unutrašnjeg dijaloga“. Tako je bivši ministar spolјnih poslova Srbije i SRJ Živadin Jovanović ukazao da se čudi zašto uvodničari spominjući pravno obavezujuće stvari u vezi Kosova i Metohije, previđaju za njega najvalidniji faktor, a to je rezolucija 12 44 gde se pokrajina tretira u okviru Srbije (od 75 do 79 minuta snimka skupa). Dr Dragan Petrović naučni savetnik iz oblasti međunarodnih odnosa, je Nikoli Selakoviću izaslaniku za „unutrašnji dijalog o KiM“ predsednika Aleksandra Vučića skrenuo pažnju da je prilikom izrade svojih naučnih radova u vezi Briselskog sporazuma, izanalizirao sve objavlјene naučne radove u Srbiji vezano za tu temu, i da se praktično svi autori slažu da je Briselski sporazum protivustavan i protiv državnih interesa Srbije. Kako albanska strana ga ne poštuje, i zvanični Beograd bi trebalo da odustane od njega, te naveo geopolitičke faktore koji idu u prilog dalјoj odbrani srpskog suvereniteta u vezi Kosova i Metohije i za to dobio aplauz prisuntih (od 59 do 64 minuta snimka).
Prof. Dr Radoš Smilјković, redovan profesor političkih nauka, ukazao je da bi dalјi ustupci po pitanju Kosova i Metohije bili nedopustivi (od 88 do 90 minute snimka). Preporučujemo Vam da pogledate upravo ova tri opoziciona mišlјenja u Institutu za međunarodnu politiku upućena predstavnicima vlasti po pitanju njene dosadašnje politike oko KiM, i koji su praktično prećutani u vladajućim medijima u Srbiji.

dr Dragan Petrović

 

2 KOMENTARA

  1. Петровић поседује невероватан интелектуални капацитет, и уз неизлечиво лично поштење и храброст, Србија може бити само срећна што га има. Једна битна ствар коју је изнео је да према Бечкој конвенцији из 1969. међународни споразуми којима се крши устав једне или више потписница тиме дају правну основу да се од стране тих потписница прогласе неважећим. Под шта, наравно, потпадају „Бриселски споразуми“.

    Успут, на трибини Међународног института од 88-90 минута није, као што стоји у тексту, Радош Смиљковић, него Џелетовић, једна од подгузних мува АВ, од које ништа вредно нема да се чује.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime