Država u sportskim klubovima: Kako i kuda dalje

0
846

2015-09-24_061911Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će učiniti se da se država povuče iz sportskih klubova i da ih što manje finansira. „Daću sve od sebe da se politika odatle skloni i da država daje što manje, a da uzima što više. Nikome neću dozvoliti da reketira državu, da misli da od države otme sve što hoće. Pošteno govorim, jer je moj posao da brinem o kasi države“, izjavio je Vučić, a prenosi Žurnal. Naveo je, da „sreće nema bez privatizacije“, ali da će biti teško da dođe do privatizacije, jer je „niko ne želi”.

Premijer se, čini se, ponovo uzgred dotakao jedne aktuelne teme, baš pred izbor predsednika FK Crvena zvezda i nakon promena na čelu KK Partizan. I ponovo se potrudio da ostavi utisak da je zainteresovan, da želi najbolje, ali da ne može da učini ništa. Upitno je da li je ovo tema kojom premijer uopšte treba da se bavi, u okviru svojih nadležnosti, ali ne bi bilo prvi put da nudi rešenja i da se bavi temama u kojima nadležnost čelnika izvršne vlasti ne postoji (od razotkrivanja korupcijskih afera, do koordinisanja nezavisnih tela i drugih grana vlasti). Upadljivo je međutim, da često voli da istakne da je nemoćan po pitanju privatizacije sportskih klubova, pa čak i kriminala u klubovima.

Pre šest meseci je, nakon emitovanja emisije o malverzacijama u Zvezdi i Partizanu, izjavio: „Je li tamo bilo lopovluka? Nego šta je. Nikakva to velika tajna nije. Naravno da je bilo. Da li su mnogo krali? Jesu. Sveti Petar ne bi mogao da ustanovi, to je kao sa Politikom. Niko ne može da ustanovi ko je tamo vlasnik, pa i ja od toga odustajem“. Ukazali smo tada na odličan komentar Ruže Ćirković u listu Danas: „Sveti Petar i briljantni pravnik i moćni premijer Vučić su odustali od razotkrivanja „političkog kriminala uz ekonomske zloupotrebe“ u kupoprodaji Politike, ali čuvajte se počinioci dela kradje u sportu, koje ni Sveti Petar ne može ustanoviti, radne grupe: “Istražuje se i radila je radna grupa, i došlo je do određenih rezultata. Te rezultate uskoro možete da očekujete“. Ako ste očekivali da briljantni pravnik vaš premijer podnese krivičnu prijavu kad zna da je odgovor na pitanje „Da li su krali?“ kategoričan „Jesu.“, e grdno ste se prevarili. Ili ako ste očekivali da se „nikakva to velika tajna nije“ lopovima, koji su usput svima redom dužni i ružni, na put stane blokadom računa, e i tu ste se prešli“.

Da Vas podsetimo:  Izborna kampanja iz ugla Istinomera: Laži, manipulacije, targetiranje i navijanje

Znači „lopovluka“ je bilo, a, ako je suditi, po dostupnim podacima, štetu je moral ada oseti i država jer su i Zvezda i Partizan u najvećoj meri finansirani državnim novcem. Naime, nakon gostovanja Nebojše Čovića i Duška Vujoševića u Utisku nedelje (u aprilu 2014), kada smo čuli daje premijer Vučić, iako vatreni navijač Zvezde, obezbedio da Telekom i NIS sklope ugovore za sponzorisanje Partizana, a da je za Partizan problem što Zvezda od „državnih firmi“ dobija znatno više .Korišćenjem istog političkog mehanizma, oglasio se ponovo premijer (u tom trenutku potpredsednik Vlade i budući mandatar).

Najavio je da će izneti „sve o državnom finansiranju Zvezde i Partizana“. Umesto svega i objavljivanja papira i podataka, dobili smo gostovanje u kome je premijer izneo nekoliko bojreva, a novinari su to nazvali „preciznim pdoacima“. A ustvari smo videli zamagljivanje, ukrštanjem podataka za različite klubove, valute i periode: za osam godina za sportska društva („ogroman novac“), za period od 12 godina (FK Zvezda imala veću podršku), za pet godina za FK Crvena zvezda (249 miliona dinara), i za KK Partizan i Crvena zvezda za osam godina od dva pojedinačna sponzora (u državnom vlasništvu ili sa državnim uelom). Tada je najavio da će sve podatke (koje nije stigao da predstavi u emisiji) dati svima da objave jer je reč o novcu poreskih obveznika. Na pitanje šta je rešenje, ponovio je da je to privatizacija i najavio da će davanja od države biti drastično smanjena.

Godinu i po dana kasnije, Vučić ponavlja da je rešenja privatizacija i da će „dati sve od sebe da se politika odatle (iz sportskih klubova) skloni i da država daje što manje“. U međuvremenu rešen je jedan „problem“ na koji je Vučić ukazivao u gostovanju na RTS-u – „političke izjave“ trenera KK Partizan – Duško Vujošević je smenjen sa mesta trenera.

Da Vas podsetimo:  Jelena Ćuruvija: Istina o ubistvu mog oca je za našu političku stvarnost preteška. Lakše je da se meni zapreti i zabrani da znam istinu

TS je pre godinu i po dana ukazala da ono što su Čović i Vujošević izneli, a premijer potvrdio, vodi ka samo jednom razumnom zaključju – treba zabraniti sponzorske ugovore za JP i firme sa državnim udelom, ča i ako postoji potencijalno komercijalni interes za reklamiranje. Jer je politički interes u Srbiji jači od komercijalnog.

transparentnost.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime