Evropski parlament osudio Srbiju zbog izvoza oružja u Mjanmar

0
78

U rezoluciji o Mjanmaru Evropski parlament proglasio i Srbiju, Kinu i Rusiju odgovornima za zločine u toj zemlji jer su snabdevali oružjem mjanmarsku huntu.

Nakon više od godinu dana od kada je vojna hunta u Mjanmaru preuzela vlast u toj zemlji, Evropski parlament je doneo rezoluciju kojom je osudio nasilno preuzimanje kao i „gnusne zločine koji su usledili protiv stanovništva zemlje, uključujući masovna ubistva i druga kršenja ljudskih prava“.

U tekstu rezolucije usvojene u četvrtak, 10. marta, se pominje i Srbija kao ona zemlja koja je, pored Kine i Rusije, snabdevala oružjem mjanmarsku huntu. Na taj način, piše u rezoluciji, i ove države su direktno odgovorne za tamošnje počinjene zločine. Rezolucija spominje i izvoz raketa u Mjanmar koji je Srbija dozvolila.

Podsetimo, o problemu sa izvozom oružja u Mjanmar smo nedavno pisali.

Naime, Srbija je izvezla rakete vredne 4,7 miliona evra Mjanmaru 2021. par dana nakon puča, otkrili su u zajedničkom istraživanju Centar za istraživačko novinasrtvo Srbije (CINS), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), mjanmarska organizacija Myanmar Witness i holandska organizacijom Lighthouse. Istraživanje je zasnovano na fotografijama i video snicima, kao i dokumentima dobijenim na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Srbija je dozvolila da se ova trgovina oružjem sprovede i pored obaveze da vlast povuče izdate dozvole za izvoz oružja koje može biti korišćeno za kršenje ljudskih prava, ignorišući izveštaje o nasilju, ubistvima i kršenju ljudskih prava.

Puč u Mjanmaru koji se dogodio 1. februara 2021. godine zemlju je gurnuo u građanski rat. U mesecima krvavih obračuna koji su usledili, Srbija je izdala još četiri dozvole za izvoz oružja, pokazalo je istraživanje.

Informacije o izvozu oružja iz Srbije pojavile su se i u izveštaju UN od 22. februara ove godine.

Nakon toga Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je saopštenje u kome je navelo da je u martu 2021. donela odluku da ne izvozi oružje za Mjanmar, te da je blokiralo više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Da Vas podsetimo:  Ekostraža: Ziđin minirao planinu Staricu iznad Majdanpeka

Ministarstvo se nije osvrnulo na nalaz u istraživanju da su dozvole za izvoz oružja izdavane i nakon marta.

autor:Dina Đorđević

https://www.cins.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime