Firma za univerzijadu još postoji, a univerzijade neće biti bar do 2026. godine

0
59
Direktor firme EUB 2020 Predrag Jušković na sastanku sa predstavnicima sportskih saveza

Piše Emili Samčević

Vlada Republike Srbije još ne gasi firmu „Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020 (EUB 2020)” koju je osnovala za organizaciju evropske univerzijade, iako univerzijade neće biti u skoroj budućnosti. Tako sada ova firma, čiji je direktor predsednik Skupštine opštine Novi Beograd i član SNS-a Predrag Jušković, skoro tri godine nakon osnivanja – iako je završila sve započete poslove – posluje sa šest zaposlenih i jednim službenim automobilom čekajući da se Beogradu dodeli novi termin održavanja igara. Prvi slobodan datum za to je tek 2026. godine, saznaje Pištaljka.

Kako tvrde iz firme „EUB 2020” svi poslovi koje su ugovorili preko javnih nabavki su završeni, što je prema njihovim prethodnim odgovorima bila najznačajnija poslovna aktivnost ove firme i jedno od glavnih opravdanja zašto i dalje postoje, iako se evropska univerzijada ne održava u Beogradu zbog pandemije virusa korona.

Pištaljka je pisala da je ova firma koristila dva službena automobila čiji je zakup mesečno plaćala 143.475 dinara, a koja je koristila za kurirske poslove, obilazak radova, prevoz robe i odlaske na sastanke. Kako saznajemo iz ove firme, ona trenutno koristi jedan službeni automobil uprkos tome što se sve njene aktivnosti odvijaju u Beogradu, što je svim zaposlenima plaćen prevoz i što su svi radovi završeni.

Na zvaničnom sajtu Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) iz Ljubljane stoji informacija da su članovi ove organizacije zbog otkazivanja igara u Beogradu obavešteni o refundaciji sredstava.

„Razgovori sa lokalnim organizatorima i Vladom RS u pogledu budućeg datuma za održavanje događaja su u toku, odluka će biti objavljena u dogledno vreme. Članovi EUSA-e, registrovani timovi i pojedinci dobili su detaljne instrukcije o proceduri refundiranja”, piše na ovom sajtu.

Da Vas podsetimo:  Žene u Srbiji su vaspitane da ćute i trpe

Pištaljka je od EUSA-e pokušala da sazna da li Srbija učesnicima i ovoj organizaciji nešto duguje, jer igre u Beogradu nisu održane ali odgovore do objav ljivanja teksta nismo dobili. Igre su prvi put otkazane 2020. godine, a odluka je zbog epidemije ponovljena i ove godine mada se pregovaralo o održavanju takmičenja ove jeseni. „Uzimajući u obzir nepovoljnu situaciju koja bi mogla da spreči organizaciju igara u tradicionalnoj kulturnoj i socijalnoj atmosferi povezanoj sa EUSA događajima, odluka je doneta da se igre ne održe ove godine. EUSA smatra da je odluka da se igre ne održe u Beogradu ove godine u najboljem interesu svih zainteresovanih jer je održavanje sigurnosti i dobrobiti učesnika, zvaničnika, volontera, kao i državljana zemlje domaćina prioritet”, navedeno je u saopštenju na zvaničnom sajtu evropske organizacije.

U firmi „EUB 2020” za Pištaljku kažu da novi termin za održavanje evropskih univerzitetskih igara još uvek nije utvrđen, a da njihovo društvo trenutno posluje „u okviru redovnih aktivnosti do donošenja odluke o održavanju igara, zbog čega još uvek nije pokrenut postupak likvidacije, to jest gašenja društva”.

Pištaljka je već pisala da su naredni termini za organizovanje ovih igara zauzeti. Naime, domaćin evropskih univerzitetskih igara za 2022. godinu je Lođ u Poljskoj, a za 2024. godinu Debrecin i Miškolc u Mađarskoj. Prvi sledeći slobodan termin je 2026. godine, a ko će te igre organizovati saznaće se martu ili aprilu sledeće godine.

Kako bismo saznali da li će firma „EUB 2020” nastaviti poslovanje sve dok se ne utvrdi domaćin za 2026. godinu ili će, ukoliko Beograd dobije taj termin, ova firma nastaviti da posluje bez gašenja narednih pet godina, poslali smo zahtev društvu „EUB 2020” i Vladi Republike Srbije, ali odgovore do objavljivanja teksta, uprkos nepoštovanju zakonski predviđenog roka, nismo dobili.

Da Vas podsetimo:  Građani oterali geologe, oduzeli im uzorke zemlje i bacili

Odgovore nismo dobili ni na pitanje koliko je novčanih sredstava iz budžeta Republike Srbije preusmereno na račun firme „EUB 2020” od njenog osnivanja do danas.

Podsetimo, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije mesečna neto plata direktora firme „EUB 2020” Predraga Juškovića iznosi 177.000 dinara.

https://pistaljka.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime