IGNORISANjE

0
59
foto:https://www.municipiumskelani.net/

Od samog početka nastajanja Grupe građana 2010. godine, koja je sprečila rušenje knjaza rujanskog u Arilju i koja je započela nastojanje, da se započne po Projektu sanacija Konaka (uradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd) i njegovo vraćanje na originalnu (staru) lokaciju, pa do današnjih dana, nije se ni korak kročilo u tom pravcu. Imajući u vidu rezultate geofizičkog ispitivanja (2020.g), koji nedvosmisleno pokazuju, da ispod lokacije gde je bio do nedavno Konak, nema arheoloških ostataka i da treba što pre pristupiti rekonstrukciji Konaka i ugraditi u njega oko 60% sačuvane originalne građe, ponavljam što pre, jer preti opasnost od uništenja tog materijala, koji greškom stručnjaka pomenutog Republičkog zavoda nije konzerviran i ne može čekati više ni dana.

Sa druge strane, odgovorni organi iz Arilja ne pokazuju želju da se obavi pomak, stalno se odlaže, čeka (ŠTA?) da neko drugi to uradi (KO?) i na kraju krajeva utisak je da nas dobronamerne građane Arilja IGNORIŠU. To rade faktori, koji u stvari treba da vode (predvode) ceo postupak oko rekonstrukcije, a ne mi.

Ignorisanje je jedan od najneprijatnijih osećanja, koje mi u starom i sada u novom „Udruženju građana za spas Konaka serdara Jovana Mićića, knjaza rujanskog“, osnovanog u Arilju nedavno i registrovanog, imamo ispred sebe, kao neprobojni zid, kao nevidljivu opaku silu, koja kao i Sizifu ne dozvoljava da ispne stenu na vrh planine.

Evo, još jednom molim građane Arilja: razmišljajte šta da radimo, razgovarajte međusobno, sa prijateljima, komšijama. Slobodno mi se javljajte na moju imejl adresu. Primetio sam, da neki komentatori nisu dovoljno upoznati , ili iznose nevažne činjenice, koje su davno razjašnjene , kao na primer: „Nije to pravi Konak s.J.M.“, ili: „Konak je srušen“ i tako dalje. Ovo su mišljenja, koja razvodnjavaju suštinu i nepovoljno utiču na naše nastojanje, a nisu od značaja, niti su istiniti.

Da Vas podsetimo:  KAKO DALjE?

Možda se isuviše često javljam, verovatno i ponavljam, ali osećam potrebu, da upozorim na činjenice kod ljudi, koji će pomoći opštoj stvari, a nisu dovoljno upoznati sa našim nastojanjima. Cilj nam je, da uskoro zakažemo u Arilju tribinu na kojoj će moći da se razgovara, da se pokazuju važna dokumenta, da se upoznajemo i da krenemo u što većem broju, i da ako Bog da uskoro se pojavi Konak u blizini crkve i da se ostvari želja većine građana Arilja, na naš ponos i radost.

Očekujući Vaša pitanja i komentare, pozdravlja Vas

autor:Mišo M. Mladenović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime