Jedan obrok dnevno

1
1276

U narodnoj kuhinji Crvenog krsta Kovina pet dana u nedelji 440 socijalno ugroženih građana dobija pola litra kuvanog obroka i pola vekne hleba. Obroke priprema jedna kuvarica,a većina korisnika po obrok dolazi u Crveni krst ujutru oko 10 sati. Za slabopokretne i stare, njih 35, Crveni krst Kovina organizovao je dostavu do kućnog praga.

„Obezbedili smo mesto u našem dovrištu gde korisnici mogu da podignu obrok tako da im ne bude neprijatno od prolaznika. Insistiramo da posude za obroke koje korisnici donose budu čiste. Jutarnji sati su najpovoljnije vreme za podelu obroka, pogotovu kod letnjih vrućina“, kaže sekretar Crvenog krsta Kovina Velinka Fara. Često je obrok iz narodne kuhinje jedini oborok tokom dana koji koriste svi članovi porodice. Za dane vikenda kada kuhinja ne radi obezbeđene su konzerve i hleb.

„Svaki korisnik ima svoju životnu priču. Ima bolesnih i starih, onih koji su izgubili posao, ili nikada nisu ni radili, kao i onih koji čekaju penziju. Među korisnicima ima puno i dece,“ nastavlja Velinka. „Bez pomoći Vlade Republike Srbije koja obezbeđuje osnovne životne namirnice, ne bi mogli da održimo program narodne kuhinje i ako lokalna samouprava pomaže sa 6 miliona dinara godišnje finasirajući pripremu obroka i dodatne namirnice.“

U sunčanom novembarskom danu obrok iz kuhinje miriše. Ljudi dolaze i u dvorištu je već tesno, ali gužve nema. Strpljivo u cegere i torbe pakuju se kofice i razne posude. Novinari televizije „Kopernikus“ pronalaze sagovornike za svoju priču. Ko ne želi pred kameru, snima se s leđa. Muka i nevolja je ove ljude dovela do dvorišta Crvenog krsta, neka im dostojanstvo ostane.

Crveni krst Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obezbeđujue obrok za 35.300 korisnika u 77 narodnih kuhinja u Republici Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Na pradedovini i na „krovu Šumadije“- OSTRVICI, u 27 godini Bojan i Milica bave se turizmom!

Izvor: redcross.org.rs

1 KOMENTAR

  1. Да Држава није дала паре за одржавање “ПАРАДЕ ПОНОСА“ / око 1.000.000 евра/
    било би за два и три оброка, зар не?
    Али, приоритет мора да се зна: “ЕУ – нема алтернативу!“

    Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime