Ko mapu crta…

0
1957

Kao prethodno Bakiru Izetbegoviću, Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću, i Miloradu Dodiku je na kraju intervjua za DW pokazana karta Bosne i Hercegovine uz pitanje: Da li je zadovoljan kartom takvom kakva jeste ili bi nešto izmenio? Ali jedino je on u ruke uzeo flomaster.

Već su se jednom crtale mape i na njoj povlačile nove granice. Kod prvog projekta Velike Srbije sve je okončano u užasnom krvavom ratu, u kojem su na kraju svi izgubili. Predsednik srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik sada se usudio da poželi da menja lice jugoistočne Evrope. Pred kamerom je crtao nove granice i precrtavao postojeće. Na njegovoj mapi većina Republike Srpske pripojena je Srbiji. Sever Kosova takođe bi trebalo da dođe u Srbiju.

To podseća na gest nekog velikog generala koji ima moć da prekraja svet. To što Hrvatima velikodušno prepušta Trebinje i deo Istočne Hercegovine, samo je fusnota. Time on podržava treći entitet. Kao onda u ratu kada su, Karadžić i Mladić na jednoj strani, Mate Boban i Jadranko Prlić na drugoj strani, u principu bili složni da od Bosne i Hercegovine odlome što je više moguće teritorije i pridruže je odgovarajućoj, matičnoj državi.

Haški tribunal je danas Ratka Mladića osudio na doživotni zatvor. Za nekoliko dana biće izrečena presuda i Jadranku Prliću. Tim presudama biće kažnjeni zločini etničkih čišćenja s desetinama hiljada civilnih žrtava. Međutim, rezultat Mladićeve politike je opstao. Dejtonski sporazum je politiku srpskog ratnog zločinca nagradio teritorijalnom podelom zemlje. Kada Dodik u intervjuu za DW pozitivno ocenjuje Dejtonski sporazum, onda to čini upravo iz tog razloga. Međutim, on i njegovi propagandisti zaboravljaju da pomenu da su Karadžić i Mladić odbili sporazum. Nijedan bosanski Srbin ga nije potpisao, već je to bio Milošević. Ali, kakav uopšte značaj danas ima ta istorijska istina?

Da Vas podsetimo:  KAKO JE EVROPSKA UNIJA RAZBIJALA ZAJEDNICU SRBIJE I CRNE GORE

Dodik sada treba da sačeka. On više ne preti referendumom, ali, kako kaže, o njemu još uvek sanja. On stavlja pod znak pitanja sposobnosti države Bosne i Hercegovine da uopšte funkcioniše. Nakon što su bosanski Srbi i on učinili sve što je moguće da se podela zemlje produbi, da se uništi ono malo napretka za reintegraciju zemlje pod Visokim predstavnikom Pedijem Ešdaunom, da se blokira povratak raseljenih i da se oteža život onima koji su se ipak vratili.

On lično odlučujuće je doprineo političkoj i ekonomskoj blokadi Bosne i Hercegovine. On je u oblasti u kojoj se rasprostire njegova moć – a i dalje, u celoj zemlji – doveo ljude u ekonomski nesnosnu situaciju. Siromaštvo i nedostatak perspektive vode u emigraciju. Veliki delovi Republike Srpske su skoro bez ljudi. Ona je u dugovima, odavno je rasprodato što se rasprodati moglo. Ali Dodika ne interesuju sudbine ljudi.

„Veliki strateg“ sada optužuje Srbiju da nažalost nije u situaciji da sledi njegovu politiku: Srbija bi trebalo da prizna Kosovo. Tada bi kucnuo čas da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine.

Onaj ko je pre 26 godina crtao karte, bio je spreman da ide do kraja i da u ambis povede ne samo „protivnika“, već i sopstveno društvo. Danas bi bilo važno kada bi Evropa – poput Američke ambasadorke – Dodiku konačno jasno stavila do znanja da političar sa takvom ideološkom opremom nema nikakve veze sa zapadnim vrednostima i da sa njima nema šta da priča.

Dodik je svestan da je lako ranjiv, da je njegov režim finansijski uništen i da zavisi od međunarodne zajednice. Čak ni Rusi ga neće zauvek finansirati. Njegove opasne vizije i snovi služe samo njemu i održavanju njegove moći.

Da Vas podsetimo:  Vučićeve poruke i Kurtijeva koordinacija

Erih Ratfelder

dw.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime