Ombudsman: Hitno ukloniti Park mira

0
1028

park-miraDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, vrši „geoetničke podele teritorije Republike Kosovo, odnosno Mitrovice“ i „predstavlja pretnju za javnu bezbednost i javni red u Republici Kosovo“ – te njega i gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, kao i sva lica odgovorna za postavljanje Parka mira, zbog kršenja kosovskog ustava i zakona, treba i krivično goniti, a Đuriću odbiti zahteve za ulazak na Kosovo, jer je pretnja „nacionalnoj bezbednosti“ na Kosovu – konstatovao je kosovski ombudsman, Sami Kurteši. U svojim konstatacijama i preporukama, a nakon svoje „samoinicijativne istrage“, po „službenoj dužnosti“ o Parku mira, Trgu Cara Lazara, Trgu Adema Jašarija i Trgu Oslobodilačke vojske Kosova, Kurteši preporučuje da Administrativna kancelarija za Severnu Mitrovicu i kosovska vlada „u najkraćem roku“ uklone Park mira sa glavnog mitrovičkog mosta, koji građanima krši prava na slobodu kretanja. Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, u pisanoj reakciji odbacio je, međutim, navode kosovskog ombudsmana, naglasivši da je glavni mitrovički most otvoren za pešake, istovremeno ga podsetivši da je „njegova dužnost da brine o zaštiti prava građana na Kosovu, umesto da se bavi političkom populizacijom“, ali i na najskorije slučajeve kršenja prava Srba – slučaj Danila Ilića, pritvorenih Srba, kao i napade na Srbe povratnike.​ Kosovski zaštitnik građana je pitanje uklanjanja Parka mira aktualizovao dvadeset dana pred „godišnjicu“ ovog parka, koji je od početka postavljanja bio tema kritike kosovskih vlasti, ali i pregovora beogradske i prištinske strane.

Izveštaj kosovskog ombudsmana možete pogledati OVDE.

U saopštenju za medije povodom izveštaja, kosovski ombudsman navodi da je „odlučio da samoinicijativno otvori istragu o ovom pitanju“, sa dva glavna cilja – „da proceni da li postavljanje četiri građevine krše Ustav Republike Kosovo, posebno pravo na slobodno kretanje, domaće i međunarodne standarde ljudskih prava“ i „da da preporuke vlastima u ovoj proceni“. U nastavku pročitajte konstatacije i preporuke kosovskog ombudsmana.

„Ombudsman konstatuje da:

Izgradnja Trga Cara Lazara zaustavljena još pre gotovo godinu dana

Radovi na izgradnji Trga Cara Lazara u neposrednoj blizini glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici započeti su ubrzo nakon postavljanja Parka mira. Radovi su, međutim, prekinuti, 11. jula i od tada nisu nastavljeni. Istovremeno su tada sa glavnog ibarskog mosta uklonjene i dve velike žardinjere, koje su u stvari izazvale najveću reakciju Albanaca, a kada su postavljene mesec dana ranije i kod Albanaca shvaćene kao nova barikada na mostu.

A nakon početka izgradnje ovog trga, Albanci su na raskrsnici u mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u Severnoj Mitrovici, postavili veliki betonski blok sa natpisom “Trg Adema Jašarija”, da bi dan kasnije postavili još jedan „trg“ na putu koji vodi prema multietničkom selu Suvi Do i nazvali ga “Trg OVK”.

(1) Trg ‘OVK’ i trg ‘Adem Jašari’ ne predstavljaju nikakvo ograničavanje prava na slobodu kretanja. Ali, s obzirom na to da nisu postavljene u skladu sa zakonom, te konstrukcije su ilegalne.

(2) Postavljanje Parka mira i trga ‘Car Lazar’ predstavlja ne samo kršenje zakona, već i kršenje Ustava i međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima, ili kršenje prava na slobodu kretanja.

(3) Gospodin Marko Đurić učestvuje aktivno i sa konkretnim akcijama vrši geoetničke podele teritorije Republike Kosovo, odnosno Mitrovice, prekršio je Ustav i zakone Republike Kosovo, podrivajući u ovom slučaju pravo na slobodu kretanja pojedinaca u Republici Kosovo i samim tim ‘predstavlja pretnju za javnu bezbednost (i) javni red…u Republici Kosovo’ (Zakon 04 / L-219 o strancima, član 31.1).

(4) Gradonačelnik Severne Mitrovice, gospodin Goran Rakić, i predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, gospođa Ksenija Božović, nisu u potpunosti uspeli da sarađuju sa drugim opštinskim zvaničnicima.

Na osnovu ovih nalaza, u skladu sa članom 135, stav. 3 Ustava Republike Kosovo i člana 16. st. 1 Zakona o Zaštitniku građana

preporčuje se da:

Administrativna kancelarija više ne funkcioniše

Administrativna kancelarija za Severnu Mitrovicu kosovske vlade, kao takva u Severnoj Mitrovici više ne funkcioniše.

Kako je objasnila nekadašnja šefica ove kancelarije, Adrijana Hodžić, u intervjuu za radio Kontakt plus krajem aprila, nije bilo zvanične primopredaje vlasti između Administrativne kancelarije i opštine Severna Mitrovica, ali će radnici ove kancelarije nastaviti da rade.

(1) Administrativna kancelarija opštine Severna Mitrovica i Vlada Republike Kosovo, u najkraćem roku, uklone Park mira sa glavnog mosta na reci Ibar, kao i da se zaustavi rad na trgu ‘Car Lazar’ i da se državni put vrati na prethodno stanje, omogućvajući tako slobodno kretanje na ovom mostu za pešake i za vozila.

(2) Administrativna kancelarija opštine Severna Mitrovica i Vlada Republike Kosovo, u najkraćem roku uklone sve fizičke barijere sagrađene u Bošnjačkoj mahali i u selu Suvi Do, odnosno trg ‘Adem Jašari’ i ‘OVK’.

(3) Za sve osobe koje su odgovorne za postavljanje Parka mira, a posebno njihove lidere i gospodina predsednika Rakića i gospodina Marka Đurića, treba izreći mere predviđene zakonom, zbog kršenja Ustava i zakona, uključujući i krivično gonjenje.

(4) Vlada Republike Kosova da odbije ulazak na teritoriju Republike Kosovo stranom državljaninu, Marku Đuriću, u skladu sa Zakonom o strancima, član 31.1 (‘Strancu može biti dozvoljeno da uđu u Republiku Kosovo. .. ako (između ostalog) ne predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti, javnog reda, zdravlju (u) javnosti u Republici Kosovo’) i člana 32.1 (‘A strancu koji ne ispunjava uslove za ulazak propisane članom 31. ovog zakona odbija se ulazak na teritoriju Republike Kosovo’).

(5) Predsednik Rakić i predsednica Božović da preduzmu sve neophodne mere kako bi na odgovarajućem nivou sarađivali sa drugim opštinskim zvaničnicima.“

Rakić: Dužnost ombudsmana da brine o zaštiti prava građana, umesto da se bavi političkom populizacijom; očekujem da će se samoinicijativno, detaljno i na isto tako motivisan način baviti pitanjem Danila Ilića, pritvorom četvorice Srba i povratnicima u Klini

Gradonačelnik Severne Mitovice, Goran Rakić, u pisanoj reakciji za KoSSev navodi:

„Ombudsman ističe da se Parkom mira građanima krše prava na slobodu kretanja, ali podsećam ombudsmana da je glavni mitrovički most otvoren, da su pešačke zone otvorene i da se transportni saobraćaj obavlja preko ostalih mostova na Ibru. Stanovnici Južne Mitrovice prelaze i šetaju po glavnom mostu svakodnevno, bez ikakvih problema. Istovremeno podsećam ombudsmana da je njegova dužnost da brine o zaštiti prava građana na Kosovu, umesto da se bavi političkom populizacijom, a najviše ga podsećam i istovremeno očekujem da će se samoinicijativno, detaljno i na isto tako motivisan način, na koji se bavio Parkom mira i time da li gospodin Đurić može da uđe na Kosovo, baviti pitanjem Danila Ilića, pritvorom četvorice Srba – Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića, kao i povratnicima u Klini.

Podsećam ombudsmana da je stanovnik Severne Mitrovice, Danilo Ilić, pre 13 godina kupio kuću u centru Severne Mitrovice, iz koje su odlukom suda juče i pokušali da ga isele sa porodicom i to uz masovno prisustvo policije.

Podsećam ombudsmana da su četvorica Srba više meseci u pritvoru – Ivanović i Delibašić duže od godinu dana. Njima nije odobren nijedan od zahteva da se brane sa slobode, bez obzira na garancije Vlade Srbije.

Podsećam ombudsmana da proces povratka izbeglih Srba i šesnaest godina kasnije još uvek nije ni započeo, a da smo umesto toga u proteklim nedeljama, kao i u svim godinama iza nas, imali gotovo svakodnevne napade na povratnike u Klini. Upadali su u njihove kuće, pljačkali ih, fizički zlostavljali.

Podsećam ombudsmana da su Srbi sa Severa svoje mrtve i danas posetili na razrušenom hrišćanskom groblju u Južnoj Mitrovici, a uz pratnju Kosovske policije. Kapela se posle 16 godina renovira, a tek još po koji spomenik ostao je čitav.“

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime