Lažni vođa za lažnu republiku

1
2945

Vučićeva borba za „državnost“ albanskih secesionista na Kosovu i Metohiji.

Mučno je gledati Marka Đurića, političara jevrejskog porekla, kako u Srbiji ažurno sprovodi agendu fašističkih umova s polovine 20. veka. Kako zlo nikada ne ide samo, tako i on u tom poduhvatu ima podršku čitavog državnog vrha Srbije. Proces za koga je izraz „veleizdaja“ tačan ali ne dovolјno snažan da ga opiše, iako žestoko friziran u medijskim izveštajima već je ušao u fazu kada je nemoguće sakriti ga. Kako ćemo videti, u svojoj „reformističkoj“ politici kojom iz dana u dan gubimo atribute državnosti, režim Aleksandra Vučića ne namerava da se zaustavi na Kosovu i Metohiji.

Vlada na Kosovu i Metohiji vodi grčevitu borbu jedino za preuzimanje lokalne vlasti, pri sistemu albanskih separatista, a u mestima gde Srbi žive u većini. To ukazuje na mnogo šta a pre svega na to da SNS više nema podršku Zapada. Bez obzira što je licem svog lidera, Aleksandra Vučića, u jesen 2013. promovisala i uz upotrebu sile i neviđenih pritiska do tada, organizovala lažne predstavnike srpskog naroda da uzmu aktivno učešće u dovršavanju separatističkog procesa. Po obavlјenom zadatku postali su nepotrebni, nebitni, zamenjivi.

Zapadu, pa i Albancima, svejedno je ko će od lokalnih Srba pružiti legitimitet separatističkim organima ali SNS-u iz nekog razloga nije pa se desi, kao i obično, da nekako „s’izbora“ krene novi ciklus „samospalјivanja“ automobila, raznih prebijanja i pretnji. Ovde „Srpska lista“ dokazuje svoju doslednost u obećanjima o zaštiti Srba jer nekako uvek uspe da baš sve svoje članove zaštiti od ovog talasa nasilјa kome se na putu nađu samo oni koji nisu članovi te Vučićeve liste.

Ipak su se našli u najnezavidnijem položaju do sada. Gotovo pravim uličnim borbama aktivisti „Srpske liste“ pokušavali su da osiguraju pobedu na oktobarskim lokalnim kvazi-izborima za čelnike opština po sistemu tzv „republike Kosovo“. Nјihovi bahati predstavnici u poslednjih nekoliko godina uspeli su da nepopravlјivo izazovu odbojnost, mučninu pa i mržnju samom svojom pojavom ili čak pomenom imena što je dovelo do ispolјavanja manične posesivnosti prema svakom mestu u lokalnim „samoupravama“ koje preti da bude izgublјeno za SNS. Podrška svojim lјudima omogućila je proneveru najviših nacionalnih interesa, krađu i nelegalnu rasprodaju najznačajnijih državnih resursa i sve veći broj raselјenih Srba koje Albanci nisu uspeli da prognaju. Ne samo da niko od predstavnika „Srpske liste“ nije za to krivično odgovarao već su i dalјe motivisani da čine isto, sa onim što je preostalo. Ipak su oni, kako sami kažu, glas i lice Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji.

No, da bi to i dalјe bilo moguće, neophodno je imati svoje lјude na lokalu koji imaju „legitimitet“ da potpisima „legalizuju“ procese plјačkanja i unesrećivanja naroda. Zbog toga su prošlog meseca, na dan održavanja kvazi-izbora, organizovane masovne ekskurzije pretežno lјudi koji su davno napustili KiM, uglavnom osamdesetih godina, kako bi svojim potpisima omogućili opstanak Vučićeve liste na vlasti. Oni su već ranije, zahvalјujući činjenici da su na KiM rođeni, dobavili dokumenta tzv. „republike Kosovo“ kako bi aplicirali i primali mesečne penzije i socijalnu pomoć koja linearno iznosi 75 evra mesečno. Ovo je bio trenutak da odrade posao za koji su plaćeni i oni su to učinili.

Da Vas podsetimo:  „Suze Kozare“ 2020

Najviše koristi režimu od njih bilo je u Leposaviću gde je ujedno zabeležena i „najveća izlaznost“ (38,57%). Nekada Vulinove uzdanice, otac i sin Jablanović, držali su ovde čvrsto svoje uporište, sve do tog dana. Od raznih primera „intervencija“ sa cilјem svrgavanja klana Jablanović, najdrastičnije je selo Borča u ovoj opštini. Seoce koje broji dvadesetak kuća iznedrilo je oko 200 glasova podrške „Srpskoj listi“… Jablanovići nisu imali nikakvog izgleda u borbi u kojoj će, bez obzira na ishod, srpski narod biti najveći gubitnik. A, ovakav vid podrške bez sumnje omogućio je koalicioni partner Aleksandra Vučića, ubica srpske dece i kreator nekoliko masovnih grobnica, Ramuš Haradinaj.Pošto samo čist račun donosi dugu lјubav to su se poslanici sa Vučićeve „Srpske liste“ potrudili da uzvrate i u separatističkoj „Skupštini“, nekadašnji albanski teroristi glasovima „Srpske liste“ dobiju nacionalne penzije. Samim tim, Vučićevi namesnici su ih abolirali od svih zločina koje su počinili nad Srbima na KiM i sve to u maniru kako je Vučić poručio ustašama u Jasenovcu aprila 2015. „…Vi krvnici uradili ste posao, ali slabo!“.

Do neočekivanih obrta došlo je i u selima Parteš i Klokot, odnosno sada „opštinama“ po sistemu separatista. Kvazi-izbori morali su da budu ponovlјeni jer kandidati „Srpske liste“ nisu uspeli da ostvare dovolјnu prednost. Nekadašnji „gradonačelnik“ ovog sela, Srećko Spasić o čijim je nepočinstvima i kuluku Magazin Tabloid pisao u broju 379, ovaj put je kandidaturu prepustio svom sinu Strahinji. Poznajući ih odlično lokalni Srbi odbili su da im pruže podršku dodatno i zbog toga što su imali drugu opciju.

Revoltiran ne samo bahatošću već i štetom koju Spasić pričinjava srpskom narodu u ovom kraju, ovdašnji Srbin Božidar Dejanović kandidovao se listom „Klokot – Vrbovac“ i uspeo da zada prilično jak udarac. Tri dana pre ponovlјenog kruga glasanja Marko Đurić, shvativši da bi „Srpska lista“ mogla vrlo lako da izgubi i da se dalјi događaji ne bi odvijali „kao po loju“, sastao se sa Dejanovićem kome je prethodno u uopštenoj poruci svima koji nisu kandidati SL poslao više uvredlјivih i ponižavajućih poruka. Nјega je uspeo da ubedi da im priđe a Spasića juniora da, navodno „zarad jedinstva Srba“, odustane od trke kako je SL i objavila na svom sajtu. Ipak je na kraju pobedio Spasić sa desetak glasova razlike saopšteno je iz „izborne komsije“ iz sedišta albanskih separatista a pobedu su mu prvi čestitali Jablanovići.

Da Vas podsetimo:  Nekadašnji osvajač Dubrovnika i okoline dočekao ratni brod Hrvatske

Sa druge strane, na svetskoj političkoj sceni, sve su intenzivnija poništavanja priznanja kvazi-nezavisnosti albanskih separatista sa Kosova i Metohije. Simbolično, Surinam je država koja je poslednja priznala tzv „republiku Kosovo“ prva je povukla priznanje a time, kako bi narod rekao, i nogu. Ovo se dogodilo tokom službenog boravka Ildiz Debore Polak- Bejgl, ministarke inostranih poslova Surinama Rusiji, što je vrlo značajno kao potvrda sve većeg uticaja ruske diplomatije u svetu uprkos međunarodnim pritiscima. Uskoro je usledilo povlačenje i Gvineje Bisao a Uganda i Nigerija su izjavile da one nikada nisu ni priznale iako su mediji preneli suprotno. Ako se čini da te daleke zemlјe ne mogu da imaju značajan uticaj na proces separatizma na KiM, treba naglasiti da slične prilike za to postoje i u Evropi.

Komentarišući prošlog meseca spolјnu politiku češkog predsednika Miloša Zemana, čelni čovek Centra za istočne studije (OSW) u Polјskoj, nezavisne javne istraživačke institucije koja prati i analizira događaje u ovom delu Evrope, Jakob Grozkovski kaže da „…Miloš Zeman vrši svoju spolјnu politiku nezavisno od Vlade, uprkos češkom Ustavu koji priznaje Vladu kao najviši organ izvršne vlasti. Zeman bira saradnju sa Rusijom i Kinom, posmatrajući ih kao nadležnosti od vitalnog značaja za dalјi razvoj Češke Republike. On se nada da će svojim favorizacijom pomoći češkim privrednicima da dobiju ugovore i pristupe istočnom tržištu. Suprotno zvaničnom stavu Vlade, Zeman ne priznaje nezavisnost Kosova i, kao i Moskva, optužio je Zapad za licemerje u kontekstu odbijanja da prizna referendum na Krimu…“

Po svemu sudeći, ako je njegov stav o ovom delu Srbije bitan za analizu ovakve vrste to svakako znači da je vrlo izražen a što smo, uostalom, imali prilike da se uverimo i u domaćim medijima. Kada uz to dodamo faktor privrženosti Rusiji i mogućnosti koje su se za češke privrednike otvorile nakon sankcija koje je Moskvi uveo Brisel, a i te kako privrednici mogu da utiču na „volјu“ poslanika pa i same Vlade što i Grozkovski kaže navodeći imena najvećih čeških privrednika i njihovog bliskog odnosa sa Zemanom. Tako da je mogućnost prvog evropskog povačenja priznanja albanske kvazi-nezavisnosti vrlo izvesna. Uz to, u analizi se dodaje da je Zemanu upravo ovakav stav dodao na popularnosti i da je više od 50% odsto Čeha izjavilo da ga podržava što je stvorilo velike šanse da bude reizabran na tu poziciju. O efektu prvog povlačenja priznanja iz zemlјe članice Evropske unije, ne treba puno govoriti.

Za početak, četiri poništena priznanja, u toku samo jednog meseca, mogla su da budu jak udarac zagovornicima nezavisnosti albanskih separatista sa KiM, međutim prilika se namerno propušta. Protestnu notu državama koje su povukle priznanje uputila je jedino Velika Britanija, zemlјa iz koje dolaze najvažniji „savetnici“ Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, ratni zločinci sa izraženom ulogom u bombardovanju Srbije 1999., Toni Bler i Alister Kembel, bivši direktor za komunikacije (profesionalne laži) Blerovog kabineta.

Da Vas podsetimo:  Odgovor Miodraga Popovića na pismo Nikole Janića

Grčevita borba srpskih političara za zaokruživanje „državnosti“ kosovskih secesionista pokazuje sve znake dalјeg intenziviranja uprkos podršci u svetu na koju, očigledno, možemo da računamo.

Takođe, generalno gledano, ovo nije jedinstven model po kome se događaji odvijaju već se slično događalo nešto ranije. Na tlu Srbije se ponavlјa ne tako davna istorija koja je problem Kosova i Metohije učinila teško rešivim a do toga je došlo na dva načina: spremnošću komunističkih vlasti da se Kosova i Metohije odreknu u korist Velike Albanije i talasima migranata koji su iz Albanije doselјavani u južnu srpsku pokrajinu.

Zoran Đorđević, urednik jedinog srpskog časopisa koji se u potpunosti uređuje na Kosovu i Metohiji, „Lestve srpske“, prisećajući se događaja iz tog perioda navodi da je ,,tranzit za neku drugu evropsku zemlјu“ bio samo izgovor a cilј da trajno potisnu Srbe. Đorđević još kaže: „…Tada za Visokog komesara iz Ženeve Kosovo nije bilo prenaselјeno. Za služenje vojske bili su strani državlјani, za nekretnine nisu. Na sceni je bila očita kolonizacija. Svi sem jednog su došli neoženjeni. Oženili su se državlјankama SFRJ.“

Ondašnja Savezna Vlada je svim migrantima omogućila da se nasele, osnuju porodice, započnu život. Od Srba su imanja masovno kupovana ili su im dodelјivane državne parcele na najatraktivnijim mestima bez obaveza plaćanja prihoda, poreza i drugih dažbina.

Pred početak ove zime žena raselјena sa Kosova i Metohije otišla je u jednu od beogradskih opština kako bi se informisala za eventualnu dodelu drva za ogrev u vidu pomoći koju su prethodnih godina dobijali. Službenica joj je lјubazno ali nedvosmisleno odgovorila da „sada prednost imaju migranti, a kad se njima podeli možete da se prijavite za to što bude ostalo“.

Tokom jedne od sednica skupštinskih odbora od pre nekoliko dana, poslanica pokreta Dveri, Marija Janjušević, iznela je podatak da je za poslednjih pet godina 700.000 migranata podnelo zahtev za azil u Srbiji. Odgovor na to dala je Ljilјana Malušić, poslanik Narodne Skupštine koja pripada Srpskoj naprednoj stranci, a nakon kratkog uvoda da smo mi kroz celu svoju istoriju imali migracije, dodala je „ono što je moja poenta, ponosim se politikom Vlade i Predsednika…“

Po izjavi idolopoklonstva predsedniku Vučiću, ona je najavila skoro usvajanje zakona o integrisanju migranata. Na primedbu Janjuševićeve da postoji tajni plan da se ti lјudi nasele trajno u napuštenim kućama, Malušićeva je sa blagim čuđenjem konstatovala kako „…Moramo pomoći tim lјudima. Uostalom, svako ima negde neku kuću, toliko praznih kuća ima u Srbiji, ja mislim na desetine hilјada“…

Ivan Maksimović

kmnovine.com / Tabloid

 

1 KOMENTAR

 1. Postovani GLAVNI UREDNICE i svi Vasi saradnici!
  Prvo, pratim Vas portal vec duze vreme, objavili ste i jedan moj prilog pod nazivom KULTURNA ZBIVANJA U ZUPANJI i ovaj put Vam se zahvaljujem u svoje ime i ime autora izlozbe fotografija i ZTS SEKE iz Cerne selo u blizini Vinkovaca. Nije slucajno da ste na listi medju prvih 500 portala.
  Sta odgovoriti na sve ovo? Radio sam u policiji 11,5 godina u Zupanji i poznata mi je tema o kojoj pisete jos iz sedamdesetih godina. Razgovarao sam s poznatim i priznatim istoricarima koji su predvideli ovakav scenarij na Kosovu- Srbiji. Kako je moguce da u celom svetu se nigde ne primenjuju ovakvi neljdski postupci, ovo nema veze s nikakvim pravom i zakonima. Ustvari ja sam sebi postavljam pitanja a i Vama.
  Znam resenje, ali ne znam kako provesti u delo, razumem interese velikih sila, ali braco pa nemojte samo na Srbiji zaradjivati i taj posten srpski narod tlaciti samo zbog toga sto je posten, vredan, pametan, na svim poljima u svetu dokazan, samo primer Nikole Tesle, pa i njega su pokrali, kakvo licemjerje dizu mu spomenike i ako je to za pohvalu ali dovodi u zabludu istorijske cinjenice.
  Kada ce se ova agonija srpskog naroda resiti? da li ima normalnih umova koji vide stetu ove politike svetskih sila i da to moze i njih zadesiti ako se samo ukaze interes bilo kakav aktera ovog svega na Kosovu.

  p.s. Veliki pozdrav za osnivaca i glavnog i odgovornog urednika,

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime